Sauvontielle ilmestyi keskellä yötä vaarallinen sorakuorma, josta varoittaminen jäi paikallisten nuorten varaan – ”Nuoret ovat toimineet tilanteessa erittäin hienosti”

5
Kuva samasta paikasta otettu lauantaina aamupäivällä, kun tien siivousta viimeisteltiin.

SAUVO

Sauvo-Kemiöntiellä oli lauantain vastaisena yönä poikkeuksellinen vaaratilanne, jossa oli kaikki ainekset vakavaan onnettomuuteen. Ajoradalle Sauvon suuntaan ilmestyi keskellä yötä suurehko kasa soraa, kiviä ja puujätettä. Tarkempi paikka oli loivahkossa mutkassa lähellä Lautkankareen tienhaaraa.

Paikalle osuneet nuoret tekivät asiasta ilmoituksen hätäkeskukseen, ja varoittivat muita kulkijoita ja ohjasivat liikennettä tiettävästi lähes parin tunnin ajan, ennenkuin paikalle hälytetty palokunta puhdisti tien. Useat yöllä paikalle osuneet autoilijat kiittelivät nuoria monisanaisesti Sauvon some-nimisessä ryhmässä Facebookissa lauantaina.

Somekeskustelun perusteella outo lasti oli ilmestynyt ajoradalle joskus puolenyön jälkeen. Täydellä nopeudella kasaan törmääminen olisi voinut olla kohtalokasta varsinkin kun ajankohta oli keskellä yön pimeintä aikaa.

Rikosylikonstaapeli Juha Heino Lounais-Suomen Poliisista vahvistaa, että tapausta tutkitaan liikenneturvallisuuden vaarantamisena. Rikosilmoituksen perusteella tilanne on ollut vakava ja poikkeuksellinen.

– Erittäin harvinaista ja vieläpä keskellä yötä, hän kommentoi tapahtumaa lyhyesti.

Tutkinta on vasta käynnistymässä, mutta hän vahvistaa, että epäilys kasan kipanneesta henkilöstä on poliisin tiedossa.

Sorakasa kuvattuna hiukan ennen kello neljää aamuyöllä lauantaina.

Nuorille iso kiitos

Paikalle yöllä noin kello 2.25 osunut sauvolainen Heikki Palkkinen nappasi tilanteesta kuvan ja kehuu vuolaasti nuoria, jotka ohjasivat liikennettä. Hänen mukaansa paikalla oli seitsemän nuorta, jotka pysäyttivät autonsa kasan molemmin puolin, laittoivat hätävilkut päälle ja näyttivät vielä kännyköitä taskulamppuina heiluttaen muulle liikenteelle varoitusmerkkiä.

– Olin menossa työkeikalle Turkuun ja kyllä huomasi, että nuoret olivat itsekin kauhun vallassa, että mitä kuuluu tehdä ja kertoivat myös, että hätäkeskus ei ole ottanut heidän yhteydenottojaan vakavasti. Kun palasin Turusta takaisin, he edelleen ohjasivat itsekseen liikennettä. Pakkasta oli kolmisen astetta ja yrittivät siinä välillä tanssahdella pysyäkseen lämpiminä, kertoo Palkkinen, joka on selvittänyt nuorten nimet ja ollut yhteydessä kunnanjohtaja Satu Simeliukseen, jotta nämä saavat toimistaan asianmukaista kiitosta.

– Nämä 17-19- vuotiaat nuoret toimivat esimerkillisesti, ja se pitää huomata.

Sorakasamuodostelma oli pääosin Sauvon suuntaan menevällä kaistalla.

”Meitä ei uskottu, eikä otettu todesta”

Sauvolainen Kia Mäkirinne on yksi niistä nuorista, jotka pysähtyivät yöllä Sauvontielle ohjaamaan liikennettä. He tekivät itsekin äkkijarrutuksen ollessaan tulossa Paimiosta Sauvoa kohti.

– Katsottiin ensin mikä siinä oikein on, joku hirvikö. Sitten huomattiin, että soraa, kiviä ja kanto. Soitettiin äkkiä kavereille, jotka oli toisella autolla tulossa perässä, että tietävät varoa.

Hän epäilee, että kasa saattoi olla peräisin traktori ja peräkärry-yhdistelmästä, jonka he näkivät aiemmin S-market Paimion pihalla. Ainakin sillä oli vastaava kuorma.

Nuoret soittivat hätäkeskukseen, josta kehotettiin soittamaan tieliikennekeskukseen. Sieltä taas ei ensin vastattu. Sitten kun vastattiin, todettiin, ettei ketään saada tuollaiseen aikaan paikalle, ja kehotettiin soittamaan uudelleen hätänumeroon. Samalla nuoret ohjasivat liikennettä väistämään kasaa ajamalla autot poikittain, laittamalla hälytysvilkut ja käyttämällä kännykkävaloja.

– Ei meillä ollut edes mitään heijastinliivejä, mutta yritettiin varoittaa ihmisiä. Soitettiin iskälle ja kaverikin soitti omalleen, kysyimme neuvoja, kun eihän me osata ohjata liikennettä. Ja ajateltiin, että mitä jos tulee joku rekka, törmää meidän autoihin, eikä me itsekään ehditä pois alta, kertoo Kia tuntemuksia aamuyön tunneista.
Kylmäkin tuli, mutta ”eihän me voitu poiskaan lähteä”.

Soitot hätäkeskukseen olivat pettymys.

– Eka kerta että sinne soitetaan, mutta meitä ei uskottu, ja tuntuu ettei kuunneltukaan. Ikäänkuin kyse olisi ollut parista soraämpäristä. Meitä ei otettu tosissaan.
Poliisi ei tullut paikanpäälle, eikä myöskään pelastuslaitosta näkynyt ainakaan ennen nuorten poistumista paikalta.

– Itse asiassa ensimmäisenä kasan siivosi sivuun ohikulkija, joka haki kotoaan siihen tarvittavan koneen, sanoo Kia.

He pääsivät kotiin vasta neljän jälkeen.

”Kiitoksia nuorille: esimerkillistä toimintaa”

Hätäkeskuksen toiminnasta on noussut paikallisesti kovaa kritiikkiä. Turun hätäkeskuksen päällikkö Mauri Turula myöntää, että kyseisestä tilanteesta Sauvosta on hätäkeskukseen tullut yöllä kello 0.55- ja 3.20 välisenä aikana peräti 11 eri puhelua.

Päivystäjä on heti ensimmäisen yhteydenoton jälkeen ottanut yhteyttä tieliikennekeskukseen, ja ilmoittanut tilanteen sinne toimenpiteitä varten. Kun soitot ovat jatkuneet, tieliikennekeskukseen on otettu yhteyttä toisen kerran.

– Siihen en pysty toisen viranomaisen puolesta vastaamaan, miksi liikennekeskuksesta tilanteeseen ei ole reagoitu, mutta todellakin vasta 3.20 yhteyttä on sitten otettu poliisiin ja pelastusviranomaisiin.

Turula sanoo, että hätäkeskuksen toimista on tullut jo useampi asiakaspalaute ja tapahtumien kulkua selvitetään.

Sitä hänkin korostaa ja kiittää, että nuoret ovat toimineet tieliikennelain mukaisesti esimerkillisesti ja turvanneet liikennettä äkillisessä poikkeustilanteessa.

– Ymmärrän hyvin paikallaolijoiden turhautumisen pitkään odotusaikaan. Virkamiehen näkökulmasta nuoret ovat toimineet tilanteessa erittäin hienosti.

Tapahtuman ympärillä on käyty vilkasta keskustelua ja nuoret ovat todenneet julkisesti, että hätäkeskuspäivystäjä olisi jossain kohden todennut heille, että ”emme aio teidän kanssa puhelimessa koko yötä viettää”.

– Toivottavasti ei ole sanottu näin. Tämän enempää en pysty nyt kommentoimaan, mutta meillä käydään kaikki palautteet läpi.

5 KOMMENTIT

  1. Hyvin toimittu. Toivon, että vastaavaa ei tapahdu. On varmaan nuorilla nyt heijastinliivejä autoissa, on hyvä olla jos vaikka oman auton kanssa on pulassa ja pitää ajoradan reunoilla liikkua. Ansaitsevat kyllä palkinnon esimerkillisestä toiminnasta.

  2. Upeaa toimintaa nuorilta.
    Toivottavasti hätäkeskuksen toimintaa ko. asiassa tutkitaan tarkasti.
    Onneksi ei käynyt mitään. Ja onneksi nämä nuoret juuri sattuivat paikalle.

  3. Ilmanmuuta pitää nuoret liikenteenohjaajat palkita. Jo se että tuon ikäiset toimi varoittaen muita eikä ota tiktok päivityksiä kun joku vauhdilla sorakasaan törmää. On jo arvostettavaa. Runsas palkitseminen on paikallaan. Hätäkeskuksen henkilöille ja muille asiaa vähättelijöille potkut toimestaan. Eivät voi toimia tuollaisissa työpaikoissa jos ei ole auttamisen arvot kohdallaan.

  4. Turhaan nuoria haukutaan ja aliarvioidaan. Kuten tässäkin esimerkillisen mahtavaa toimintaa!! Potkut tuollaiselle hätäkeskuspäivystäjälle, joka ei asiaa saa kiireellisenä eteen päin ja kohtelee töykeästi soittajaa. Samoin sinne tieliikennekeskukseen valoja päälle yläkertaan asti, vaikka sähkö kallista onkin!

Kommenttien lisääminen on estetty.