Tänään on kansainvälinen lehdistön- ja sananvapauden päivä – sananvapaus on oikeutta oikeaan tietoon

0

Tänään, 3. toukokuuta, vietetään kansainvälistä lehdistön- ja sananvapauden päivää. Sananvapaus on demokraattisen, vapaan maailman perusta, ja jokaisella on oikeus oikeaan tietoon.

Sananvapaus sisältää oikeuden levittää ja vastaanottaa tietoa, mielipiteitä ja ajatuksia. Tätä käytetään myös väärin: uhkailuun, väärien tietojen levittämiseen, ja ihmisten ajattelun vääristämiseen.

Sananvapaus on toivon tuoja. Uutismediat kannustavat toimimaan yhdessä sananvapauden puolesta tässä ajassa, jossa erilaiset vaikuttamisyritykset ja disinformaation levittäminen ovat tulleet jäädäkseen. Luotettavat uutismediat antavat suojaa vääristeltyä tietoa vastaan.

Lehdistönvapaus maailmalla ailahtelee ennätyksellisen voimakkaasti, kertoo kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) uunituore lehdistönvapausindeksi World Press Freedom Index. Suunta koko maailmassa on huono. Esimerkiksi Pohjois- ja Etelä-Amerikasta ei löydy enää yhtäkään ”hyväksi” luokiteltua maata ja kokonaistilanne myös Afrikassa on merkittävästi heikentynyt. Huonon kehityksen taustalla on suurelta osin massiiviseksi teollisuudeksi kasvanut valeuutisointi, painottaa RSF:n pääsihteeri Christophe Deloire.

Suomen tilanne on heikentynyt, vaikka viides tila säilyikin tässä lehdistönvapausindeksissä. World Press Freedom Index kertoo suuresta ailahtelusta lehdistönvapaudessa ympäri maailmaa, koskien myös Suomea.  Maailmalla epävakaus johtuu viranomaisten lisääntyneestä aggressiivisuudesta monissa maissa ja kasvavasta vihamielisyydestä toimittajia kohtaan sosiaalisessa mediassa ja fyysisessä maailmassa. 

Yksi ilmiötä kiihdyttävistä tekijöistä on some-alusta Twitter. RSF pitää erittäin huolestuttavana Twitterin uuden omistajan Elon Muskin linjausta, joka suosii enemmän maksupohjaista sisältöä kuin sisällön paikkansapitävyyttä. RSF on huolissaan myös tekoälyn roolista valtaviin mittoihin paisuneen valeuutisoinnin voimistajana.

Pohjoismaat ovat muulle maailmalle kaikkiaan yhä myönteinen esikuva. Norja pitää indeksin kärkipaikkaa jo seitsemättä vuotta peräkkäin, Tanska on kolmantena ja Ruotsi neljäntenä. Pohjoismaiden keskelle kiilasi tänä vuonna Irlanti. Indeksin hännillä ovat Aasian maat Vietnam (178.), Kiina (179.) ja vihoviimeisenä Pohjois-Korea. Ukrainassa brutaalia hyökkäyssotaa käyvä Venäjä on entisestään kuristanut median toimintaa pudoten yhdeksän pykälää sijalle 164.

(lähde Uutismedian liitto)