Nyt on paras nokkosaika

0
Nokkoset kannattaa kerätä nuorina versoina.

Nokkosia kannattaa kerätä talteen juuri nyt, ennen niiden kukinta-aikaa. Nokkosista kerätään talteen nuoret 5–10 cm pituiset versot ja pidemmistä nokkosista vain niiden lehdet.

Useana vuonna on tarkoitukseni ollut kokeilla nokkosten käyttöä ruuanlaitossa, mutta joka vuosi olen myöhästynyt niiden alkukesän poiminta-ajasta. Jos nokkospusikot kuitenkin leikkaa alas esimerkiksi omalta kotipihaltaan kesän aikana, on nuorta satoa mahdollista kerätä talteen myöhemminkin kesän mittaan.

Suuntaan nokkosjahtiin kestokassin ja nahkahansikkaiden kanssa, sillä en halua nokkosenpolttamia käsiini. Melko pian löytyykin satoisat apajat – sen verran kaukana koirien lenkkipoluilta, että uskallan kerätä versoja talteen. Koirien pissareittien, maanteiden ja huussien läheisyydestä nokkosta ei kannata kerätä, sillä nokkonen kerää itseensä nitraattia – joka tosin tuhoutuu jos nokkosen ryöppää.

Nyhdän puskia käsin, mutta pihan huomaan, että olisi pitänyt ottaa sakset mukaan, niin versoja olisi ollut helpompi katkoa, eikä mukaan tarttuisi myös multaisia juuria. Kymmenessä minuutissa saan kuitenkin kerättyä jo niin paljon nokkosta, että uskon sen riittävän paitsi yhteen lettusatsiin, myös useampaan seuraavaan pakastettuna. Tähän mennessä nokkosenkeräyskokemus on siis hyvinkin positiivinen; nokkosia on helppo löytää ja ne ovat satoisia ja nopeita kerättäviä.

Kotona keitän isossa kattilassa vettä ja laitan joukkoon vähän suolaa (en tiedä onko tämä tarpeen, mutta ajattelen, että suolasta tulee vähän makua nokkosiin). Puhdistan nokkosten joukosta roskat ja laitan kattilaan kiehumaan puolet keräämistäni nokkosista. Kiehautan minuutin, valutan siivilässä ja puristan ylimääräiset vedet pois. Toistan tämän toiselle satsille.

Vedestä puristetun nokkosen silppuan saksilla pienemmäksi ja heitän vohvelitaikinan joukkoon. Lopusta hienonnetusta vohvelista teen noin desin kokoisia annospusseja pakastimeen.

Paistan vohvelipannulla nokkosvohveleita pinaattivohveleiden tapaan. Valmiit vohvelit ovat hyvin miedon makuisia, eikä nokkonen värjää koko taikinaa samalla tavalla kuin silputtu ja pakastettu pinaatti. Maku ei siis varsinaisesti ole hyvä, mutta ei huonokaan. Mutta ainakin letut ovat terveellisiä: nokkosessa on A-, E-, K- ja C-vitamiinia, magnesiumia, rautaa ja kalsiumia sekä proteiinia.

Nokkosvohvelit:

5 dl maitoa

3 dl vehnäjauhoja

2 munaa

Suolaa

1 rkl öljyä

n. 1 dl ryöpättyä, puristettua ja hienonnettua nokkosta

Sekoita puolet maidosta ja jauhot tasaiseksi.

Lisää loput maidosta, suola, öljy ja pinaatti.

Anna taikinan turvota vähintään 10 minuuttia.

Paista vohveliraudalla vohveleiksi tai pannulla letuiksi.