Vahtisten kulttuurikesä aivan uutta Sauvossa

0
Sauvon tuki ry:n rahastonhoitaja Erja Luukkala-Nordi, Sauvon museoon tuki ry:n sihteeri Ida-Maria Tanhua, yöjuoksujen tapahtumakordinaattori Laura Hannula, kesäteatterin ohjaaja Hannele Moilanen ja teatteriaktiivi Wille Heino ovat innoissaan yhteistyössä järjestettävästä kulttuurikesästä.

SAUVO/ Niko Kettunen

Tänä kesänä Sauvon elävän kulttuurin seura eli SELKU ry ja Sauvon Museon Tuki ry toteuttavat yhteistyönä Vahtisten Kulttuurikesä -tapahtumasarjan. Ohjelma syntyy Sauvon kesäteatterissa nähtävän Aleksis Kiven Nummisuutarit näytelmän -ympärille. Tapahtuma starttaa Vahtisten yöjuoksulla 27.5. Sauvolaisista yhdistyksistä on kutsuttu joukkueita, jotka pääsevät kilpailemaan erilaisten lajien parissa.

– Haluamme tuoda tapahtumalla yöjuoksuperinteitä esille. Entisaikoina oli tapana, että nuoriso siirtyi kesäksi aittaan nukkumaan, jolloin he vierailivat vastakkaisen sukupuolen aitassa. Tytöt päästivät pojat sisään tai sitten eivät. Päivämäärä osuu vielä sopivasti helluntain aikaan, tapahtuman koordinaattori Laura Hannula  pohjustaa.

Hän alleviivaa, että tapahtuma ei ole yöllä, eikä siinä tarvitse juosta, vaikka nimestä voisi niin päätellä. Yöjuoksulla halutaan tuoda yhdistysten edustajat yhteisen tekemisen äärelle. Kilpailutehtävissä tarvitaan kädentaitoja, runosuonta, voimaa, tarkkuutta ja tietoa – tai tuuria. Samoja taitoja tarvittiin Nummisuutarien aikaisilla avioliittomarkkinoilla.

– Leikkimielisyyttä tarvitaan, koska kisat eivät ole kovinkaan vakavia. Nyt pääsee näyttämään todelliset persoonat, Hannula naurahtaa.

Fyyrkantti ry:n kansantanssiryhmä Mylläkkä tuo kesäteatterilavasteisiin yöjuoksuperinteisiin liittyvän näytelmän. Tapahtuman päättää Pelimannimusiikin säestämät tanssit.

Nummisuutarit Sauvon näkökulmasta

Sauvon kotiseutumuseossa on nähtävillä myös Nummisuutareihin pohjautuva ’’ Näin maailma muuttuu Eskoseni -näyttely’’

– Museossamme ei ole ennen ollut kirjallisuusnäyttelyä, joten tämä on meille myös uusi ja yllättävä juttu. Nimi on suora lainaus Nummisuutarit kirjasta, Sauvon Museon Tuki ry:n sihteeri  Ida-Maria Tanhua  kertoo.

Näyttelyssä pääsee kurkistamaan hääperinteisiin aina pöydistä pukuihin, sekä sodan jälkeiseen pulaan, käsityöläisaikaan ja puumerkkeihin. Eskon kosiomatka on ollut inspiraationa näyttelylle. Nähtävillä on myös sauvolaista paikallishistoriaa.

– Aihe ei ole vanha ja se kiinnostaa monia sukupolvesta riippumatta. Lapsille uutta ja ihmeellistä, mutta Aleksis Kiven tieteilijöille se voi olla historian havinaa. Perinteiden lisäksi  Juha Lukala  tuo teemaan sopivan näyttelynsä saman katon alle, Tanhua paljastaa.

Tanhua mainitsee myös luentosarjasta, joka toteutetaan Kulttuurikesän yhteydessä. Paikalle saapuvat kolme eri luennoitsijaa Aleksis Kivi -aiheen äärelle. Luentosarja toteutetaan kesäteatterin lavalla.

– Luennoitsijat tuovat kivan lisän Kulttuurikesään, sillä he kertovat Aleksis Kiven tarinaa eri näkökulmista.

Kulttuuria kaikille

Selkun kesäteatteriaktiivi  Wille Heino  pitää tärkeänä, että on yksi tapahtumasarja, joka kokoaa yhdelle mäelle monenlaista kulttuuritoimintaa.

– Ihmisten on helppo tulla tutustumaan uusiin kulttuurimuotoihin vaikka samalla, kun tulevat katsomaan teatteria. Kerran kesäteatteria on käynyt katsomassa enemmän ihmisiä, kun Sauvossa on asukkaita. Tällä tapahtumalla voidaan tavoittaa uusia kulttuurinälkäisiä, hän kertoo.

FAKTA

Vahtisten yöjuoksut 27.5.2023

Niin muuttuu maailma Eskoseni – näyttely 14.6.–6.8 ja 27.8.

Nummisuutarit Ensi-ilta Sauvon Kesäteatterissa 7.7.–26.8.

Luentosarja Kiven matkassa: 15.6 Juha Lukala: Kivi kuvataiteessa

 

20.6 Johanna Lehto-Vahtera: Miten kaunokirjallisuus vaikuttaa arkeen

 

6.7 Tom Linkinen: Aleksis Kiven Nummisuutarit silloin ja sittemmin¨ Kaikki luennot alkavat kello: 18:00 ja paikkana toimii kesäteatterin lava.