Askalan ketokahvila avoinna sunnuntaisin

0
Paimion seudun ympäristöyhdistys ylläpitää Askalan ketotaloa.

PAIMIO

Askalankosken kupeesta löytyvä Ketotalo on jälleen avannut ovensa kesäksi Ketokahvilan merkeissä. Ketokahvila on avoinna kesäsunnuntaisin aina 6.8. saakka, kello 12–15, lukuunottamatta juhannusviikonloppua. Toiminnasta vastaa Paimion seudun ympäristöyhdistys, jonka jäsenet vuorotellen emännöivät kahvilassa.

– Ja heinäkuussa meillä on tulossa taas perinteinen talkooleiri, ympäristöyhdistyksen Roosa Simolin kertoo.

Ensimmäisenä aukiolosunnuntaina paikalle oli tullut jo jonkin verran kävijöitä, vaikka ilma oli viileä. Ulkona kahvittelemassa istuskeli turkulainen Pekka Luoto sisarensa Marjaana Luodon kanssa.

– Olen käynyt täällä monena vuotena ketoleirillä, joten paikka on tuttu. Siksi tulimme nytkin käymään, Marjaana Luoto kertoo.

Roosa Simolin kertoo, että paikalla käy paljon ihmisiä, joille ketotalo on aiemmista vuosista tuttu.

– Mutta tietysti toivomme, että paikalle löytäisi myös esimerkiksi uusia paimiolaisia, hän sanoo.

TaidevaellusTänä kesänä Ketotalon taidenäyttelystä löytyy Oona-Maria Savimäen taidetta. Metsästä vuorille -nimisen näyttelyn teokset ovat kaikki luontoaiheisia.

– Jos näyttelyn kiertää myötäpäivään, se on vähän kuin vaellusreitti; ensin tulee metsäaiheisia teoksia ja lopuksi vuoria, siitä siis näyttelyn nimi, Savimäki sanoo.

Osa maalauksista on tehty akryymaaleilla, osa vesiväreillä ja osassa on käytetty sekatekniikkaa ja maalauksien lisänä on esimerkiksi kimalletta.

Savimäki on itseoppinut taiteilija, joka on alunperin kotoisin Hämeenlinnasta ja asuu nykyisin Turussa. Työkseen hän on tehnyt taidetta vuodesta 2018 saakka.

– Tämä on nyt viides taidenäyttelyni.

– Teen muitakin kuin luontoaiheisia teoksia, itse asiassa eniten muotokuvia, joita meneekin paljon tilauksena, hän kertoo.

Paimion seudun ympäristöyhdistys järjestää vuosittaisen Ketoleirin Askalakoskella 11.–16.7. Leiri on kaikille avoin, mutta sinne toivotaan ilmoittautumista.

Leirillä hoidetaan Paimionjokilaakson arvokasta perinnemaisemaa ja töinä on muun muassa niittoa, haravointia ja riukuaidan tekoa.

Paimion seudun ympäristöyhdistys on leireillyt Paimionjokilaakson perinnemaiseman ylläpitämiseksi jo vuodesta 1993 lähtien. Jatkuvalla hoidolla suojellaan vaateliasta ketolajistoa ja vaalitaan kulttuurihistoriallisesti merkittävää maisemaa. Askalankosken alue on osa Natura 2000 -aluetta. Paimionjokilaakso on myös valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta.

Leirille voi osallistua koko viikoksi, päiväksi, tai tulla vain hetkeksi tutustumaan toimintaan. Töistä vastaa leirinjohtaja Otso Helenius ja ruoasta leirikokki. Majoitus tapahtuu omissa teltoissa tai Ketotalon yläkerrassa.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset: sll.fi/paimio

Älä usko navigaattoria!Askalankosken Ketotalo sijaitsee Askalankosken voimalaitoksen lähellä, osoitteessa Voimalantie 116. Autolla tullessa auto jätetään voimalarakennuksen viereen ja kävellään riippusiltaa Paimionjoen ylitse.

Kun saapuu autolla Askalankoskelle, kannattaa tarkistaa, että reitti kulkee Juntolantieltä Kauppilantietä Paimionjoen ylitse ja tästä eteenpäin Tarvasjoentietä. Jostain syystä navigaattori ohjeistaa ajamaan Sukselasta suoraan nimetöntä pikkutietä Paimionjoen ylitse, mutta todellisuudessa reitti kulkee yksityishenkilön pihapiiriin, jonne tie päättyy.