Festareilla panostetaan entistä useammin taiteeseen ja visuaalisuuteen

0
Kesärauha-festivaaleilla oli 22 000 kävijää.

TURKU

Taide ja erilaiset visuaaliset elementit ovat nykyisin festivaaleilla entistä tärkeämmässä roolissa. Enää ei tyydytä yleisön viihdyttämiseen pelkän musiikin avulla, vaan festivaaleista on tullut kokonaisvaltaisempia elämyksiä, joissa on panostettu niin ruokaan, koristeluun, taiteeseen kuin kantaaottavuuteenkin.

– Taideteokset tekevät festivaalialueista visuaalisesti houkuttelevia. Ne voidaan myös nähdä osana tapahtuman identiteettiä. Taiteella on voima vaikuttaa ihmisten tunteisiin. Erilaisilla teoksilla voidaan luoda haluttua ilmapiiriä, vaikkapa energistä tai rauhoittavaa tunnelmaa, kuvaa piikkiöläinen taiteentutkija, taidehistoriasta väitellyt filosofian tohtori Ringa Takanen.

Takanen vieraili 16.–18.6. Turun linnapuistossa järjestetyillä Kesärauha-festivaaleilla. Indie- ja vaihtoehtomusiikkiin keskittynyt Kesärauha järjestettiin neljättä kertaa ja tänä vuonna se teki kävijäennätyksensä 22 000 kävijällään. 

ValokuvauspaikkojaKesärauha järjestettiin vuosina 2019 ja 2021 Turun vanhalla suurtorilla, josta se siirtyi Turun linnan ympäristöön vuonna 2022. Jo itse tapahtuma-alue on visuaalisesti näyttävä ja Turun linnaa valokuvattiin viikonlopun aikana ehkä enemmän kuin koskaan saman viikonlopun aikana.

– Visuaalisuuden tärkeys on varmasti korostunut juuri valokuvaamisen ja esimerkiksi Instagramin myötä, Takanen pohtii.

Hän bongasi festareilta useita erityisesti poseeraukseen ja valokuvaamiseen tarkoitettuja taustoja: oli taulunkehyksiä, joista pääsi kurkistamaan, sekä suuri Kesärauha-teksti linnanpihalla. Festivaalialuetta oli myös koristeltu esimerkiksi puihin ripustettavin kangaskoristein.

Taidetta näkyväksiMusiikkitarjonnan lisäksi Kesärauhassa esillä oli muun muassa Turun AMK:n toteuttama “Pohjakosketus”, elämyksellinen audiovisuaalinen tila, jossa VR-laseilla pääsi tutustumaan Itämereen. Greenpeace toi festarialueelle puolestaan 13-metrisen ikimetsän yhdessä kuvataiteilija Taneli Stenbergin kanssa. Maalattuun maisemaseinään sai festarivieraat jättää omat viestinsä. 

Erityistä oli myös Design street, kokonaan paikallisille suunnittelijoille ja second handille omistettu katu. 

– Visuaalisilla elementeillä on merkittävä vaikutus paitsi festivaalialueen tunnelmaan myös paikallisen taidekentän ja esimerkiksi yritysten ja yhdistysten tukemiseen. Festivaaleilla tekijät saavat työmahdollisuuksia ja sellaista näkyvyyttä, johon esimerkiksi gallerianäyttelyt eivät pysty. Kävijäkunta on hyvin erilaista kuin perinteisissä taiteen esittämisen tiloissa, Takanen toteaa.

– Kuvataiteen näkeminen itselle mieluisassa tapahtumassa voi hyvinkin houkutella kävijää tutustumaan taiteilijan tuotantoon laajemmin tai yleisesti herättää kiinnostuksen taiteen pariin, hän jatkaa.

TuftauspisteMyös Kesärauhan yritykset olivat panostaneet visuaalisuuteen. Oatly-kaurajuomabrändillä oli alueella suuri koristeltu hengailualue sekä muun muassa “aivopesukoppi”, jonka pehmustettuun vaaleanpunaiseen huoneeseen kävijöitä johdatettiin katsomaan psykedeelistä jäätelötötterövideota. Oatly on juuri lanseerannut oman jäätelönsä.

Näyttävä piste oli myös helsinkiläisellä alkoholimerkki Kåskalla, jonka vaaleanpunaisesta kioskista pulppusi saippuakuplia jatkuvalla syötteellä – ja jota valokuvattiin ahkerasti. Kåskan kanssa yhteistyötä teki myös “Tuftilalli”, tuftaustaiteilijanakin toimiva Niko Aschan Sveins, joka johdatti kävijöitä kokeilemaan yhteisen ryijyn tuftaamista. 

– Ensimmäistä kertaa olen festareilla näyttämässä tuftaamista ja itse asiassa ensimmäistä kertaa teen tätä ylipäätänsä ulkotiloissa, mutta tosi paljon kiinnostusta on ollut, hän toteaa.

Visuaalisuus lisääntyyRinga Takanen uskoo, että musiikkifestareiden visuaalinen puoli tulee lisääntymään festareilla entistä enemmän. Tällä hetkellä se näkyy eniten juuri vaihtoehtomuusikin festareilla sekä suurimmilla festivaaleilla.

– Esimerkiksi Helsingissä Flow´ssa oli viime vuonna ihan erillisiä pimennettyjä huoneita videotaiteelle, hän toteaa.

Meneekö taiteentutkija festareille musiikki edellä vai vaikuttaako visuaalinen anti jopa festivaalin valintaan?

– Kyllä mieluummin menen sellaisille festareille, jossa taiteeseen on panostettu. Tämä on itse asiassa sen verran kiinnostava aihe, että luulen tekeväni tulevaisuudessa festareiden visuaalisuudesta jotain tutkimustakin, Takanen toteaa.