Immaisin maatilalla otettiin käyttöön ”munamobiili”

0
Immaisi on rakentanut asuntovaunun runkoon liikuteltavan munamobiilin, minkä ansiosta kanat pääsevät ulkoilemaan aina eri paikkaan.

Perttu Immaisin maatilan kanoilla on sen verran erityinen asumisjärjestely, ettei samanlaisia Suomesta juurikaan löydy.

– Pääkaupunkiseudulla on yksi vastaava, mutta muista en ole tietoinen, Immaisi sanoo.

Immaisi on rakentanut kanoille vanhan asuntovaunun runkoon liikuteltavan ”mökin”, eli munamobiilin, jota kuljetetaan traktorilla haluttuun paikkaan. Munamobiilin ympärille viritetään parisataaneliöinen aitaus, jonka sisällä kanat kiltisti pysyvät. 

Mökin ja aitauksen paikkaa vaihdetaan lähes päivittäin. Näin kanoille on tarjolla aina koskematonta nurmea – ja sinne piiloutuvia ötököitä. 

– Pointtina tässä hommassa on kokonaisuus. Kanat pääsevät ulkoilemaan, liikkumaan ja saavat auringonvaloa sekä tuoretta ruohoa ja ötököitä. Näin kanat munivat erinomaisia kananmunia. Vastavuoroisesti liikkuessaan puutarhassa ne kiihdyttävät alueen ekologiaa. Kanankakka lannoittaa maaperää ja kanat tallovat ruohikon alas. Tämän jälkeen alue saa levätä pitkän aikaa ja uusi kasvusto pääsee kasvamaan tilalle entistä ehompana. Jos kanat olisivat samalla alueella pidempään kuin päivän tai kaksi, niin ekosysteemi alkaisi tuhoutua, Immaisi selittää.

Neljäs kausi kanoja

Immaisin maatila on monisatavuotinen sukutila Paimion Sukselassa. Perttu Immaisilla kasvaa tilalla myös hedelmäpuita ja marjapensaita, mutta kananmunat ovat tällä hetkellä tärkein yksittäinen tulonlähde mehuaseman ohella.

– Kanojen suhteen nyt lähtee neljäs kausi. Ensimmäisellä kaudella meillä oli vain viisikymmentä kanaa ja kun huomattiin, että sehän on mukavaa touhua, niin kanojen määrää lisättiin. Nyt kanoja on 250, ja tulevaisuudessa toivottavasti aika paljon enemmän, Immaisi kertoo.

Kananmunia hän myy tällä hetkellä suoramyyntinä omalta tilaltaan sekä Paimion Rekon kautta. 

– Meillä on tuossa tilan yhteydessä pieni itsepalvelumyymälä, josta munia voi käydä ostamassa. Paimion Rekossa olemme mukana ja ehkä tulevaisuudessa myös Turun Rekossa. Kaupoista ei muniamme saa, sillä se vaatisi, että munat leimataan, Immaisi sanoo.

Tällä tavalla Immaisin tilan kananmunatuotanto voidaan pitää myös mahdollisimman eettisenä verrattuna kaupan kananmuniin. 

Orret ja pesät tärkeitä

Immaisin tilan kanat pääsevät ulkoilemaan ympäri vuoden. Kesäkuun alusta alkaen ne alkavat käyttää munamobiilia, mutta muulloinkin ne pääsevät ulos kanalasta.

– Suomessa on määrätty, että lintuinfluenssariskin vuoksi kanat saavat ulkoilla 1.6. alkaen. Mutta syksyllä ja talvellakin ne voivat ulkoilla, kunhan aitaus on katettu ja sellainen, etteivät luonnossa elävät linnut voi päästä sinne, Immaisi sanoo.

Munamobiilissa kanoille on orret, joilla ne nukkuvat ja pesät, joille ne munivat. Päivisin ne viettävät aikansa heinikossa tai munamobiilin varjossa kuumimpina hetkinä.

Vaikka Immaisi rakensi munamobiilin itse, ei se ole kokonaisuudessaan hänen oma keksintönsä. Vastaavia liikuteltavia kanakoppeja on kehitelty Yhdysvalloissa jo vuosikymmeniä sitten ja esimerkiksi Ruotsissa niitä on käytössä useita. Englanniksi niistä käytetään sanaa ”egg mobile”, mikä kääntyy kirjaimellisesti munamobiiliksi. 

Ruoka itse

Immaisi valmistaa kanoillensa ruuan itse. 

– Niiden ruuassa ei ole kalaa eikä soijaa, joissa on omat ongelmansa. Pääosin ruuassa on kauraa ja hernettä, kalkkia, vitamiiniliuosta, merileväjauhetta ja herajauhetta. Fermentoin ruuan, mikä poistaa siitä haittaravinteita ja ruuan ravintoaineet tulevat näin paremmin kanojen hyödynnettäviksi, Immaisi kertoo.

Immaisi sanoo, että hänelle kanojen hyvinvointi ja eettinen tuotanto on erittäin tärkeää. Hän uskoo, että nämä arvot ovat myös entistä useammalle kuluttajalle tärkeitä. 

– Kyllä asiaan on kiinnostusta. Ja ei paljon tätä parempia olosuhteita tuotantoeläimillä voi olla kuin täällä, hän toteaa.

Vapaat kananmunat eivät aina ole vapaiden kanojen munia

Kaupoissa myytävät kananmunat on luokiteltu niiden tuotantotavan mukaan ja tuotantotapa selviää kananmunan kylkiin leimatusta numerosarjasta. Koodin alussa oleva 0 tarkoittaa luomua, 1 ulkokanan munaa, 2 lattiamunaa ja 3 virikehäkkimunaa. 

Suuri osa nykyisin kaupoissa myytävistä kananmunista on ”vapaan kanan munia”, tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kanat saisivat liikkua tai ulkoilla oikeasti vapaasti, vaan sitä, että ne tulevat lattiakanalasta – erotuksena häkkikanaloille. 

Tuotantotavasta riippuen kanoille on määrätty se, kuinka monta kanaa saa elää yhden neliömetrin alueella. Esimerkiksi lattiakanalassa saa olla kuusi kanaa neliömetrin alueella. 

Suomessa 61 prosenttia kananmunista tuotetaan lattiakanaloissa, luomumunia on 7 prosenttia ja ulkokananmunia neljä prosenttia.

Eettisimmät kananmunat löytyvät usein pientiloilta. Esimerkiksi Immaisin maatilan kanoja on maksimissaan kolme neliömetrin elinalueella ja ne pääsevät ulkoilemaan ympäri vuoden.

Kaupan munista eettisimpiä ovat ulkokanojen munat ja sen jälkeen luomumunat – eivät siis lattiakanaloista tulevat ”vapaan kanan munat” harhaan johtavasta nimestään huolimatta.

Lähde: tottamunasta.fi, Suomen Siipikarjaliitto