Kaarinan kotihoidossa kartoitetaan omaisia apuun – Hoitajatilanne parempi Paimiossa ja Sauvossa

0
Kotihoito käy 94-vuotiaan Ailin luona kolmesti päivässä. Hän kertoo kuulevansa jo oven kolahduksesta, miten kiire hoitajalla on. Hoitaja Elina Levo toteaa, että Hovirinnan tiimissä on henkilöstön suhteen parempi tilanne kuin muualla Kaarinassa.

PAIMIO-SAUVO-KAARINA

Kesäaika näyttää Kaarinan kotihoidossa henkilöstöpulan takia erittäin huolestuttavalta. Tilanne on kotihoidon päällikön Kirsi Lehdon mukaan parempi Paimiossa – ja Sauvossa peräti hyvä.

Sen sijaan Kaarinassa läheskään kaikkiin kesälomasijaisuuksiin ei olla onnistuttu löytämään tekijöitä. Lisäksi Kaarinan kotihoidossa on normaalioloissakin avoinna kahdeksan vakituista toimea, joita ei olla saatu täytettyä. Vajetta on pysytty jonkin verran paikkaamaan vuokratyövoimaa hyödyntämällä ja ostopalveluilla, mutta henkilöstöpula aiheuttaa silti haasteita.

“Josko omaiset pystyisivät…”


– Pyrimme kartoittamaan, jos omaiset pystyisivät kesän aikana huolehtimaan joistakin käynneistä. Jos omainen tulee kesällä lomailemaan vanhuksen luokse, voisiko hän lämmittää ruokaa, antaa lääkkeet tai auttaa peseytymisessä? Hyvin kuivaihoisten vanhusten kohdalla olemme miettineet, voisiko pesukertoja harventaa yhdestä viikoittaisesta pesukerrasta yhteen kertaan kahdessa viikossa, Lehto luettelee keinoja.

Henkilöstöpulan takia Kaarinan kotihoidossa on Lehdon mukaan jouduttu tarkastelemaan, että kaikilla kotihoidon asiakkailla varmasti täyttyy kotihoidon kriteeristö.

– Jonkin verran on ollut sellaisia käyntejä, että käydään asiakkaan luona vain tarkistamassa, että kaikki on hyvin. Tällaisia käyntejä emme pysty tekemään kesällä ollenkaan, Lehto sanoo.

Hänen mukaansa tarkistuskäynnin tilalle voidaan tarpeen mukaan tarjota tukipalveluja, kuten turvapuhelinta ja ateriapalvelua.

Tuoko ratkaisun oppisopimuskoulutus?


Vaikeaan henkilöstötilanteeseen toivotaan helpotusta Kaarinassa ensi syksynä käynnistyvästä oppisopimuskoulutuksesta, joka järjestetään yhteistyössä ammattiopisto Livian sekä Kaarinan, Paimion, Sauvon ja Paraisten alueiden kotihoidon kanssa. Haku koulutukseen on parhaillaan käynnissä.

Opiskelija saa oppisopimuskoulutuksen ajalle määräaikaisen työsopimuksen sekä työehtosopimuksen mukaisen palkan. Tutkinnon voi suorittaa nopeimmillaan 1,5 vuodessa, jos on jo aikaisempaa koulutusta ja työkokemusta. Sosiaali- ja terveysalan työkokemusta ei vaadita.

Tavoitteena on, että lähihoitajaopiskelijat jäisivät töihin oppisopimuskoulutuspaikkoihinsa valmistumisen jälkeen.