Korona-aika ei jättänyt kevään abeihin arpia – ”Olihan se raskas puristus”

0
Julia Melander ja Topias Pusa onnistuivat hyvin kevään ylioppilaskirjoituksissa. Lauantaina he kuuluvat siihen 38 Paimion lukiosta ylioppilaiksi valmistuvan ryhmään, jotka saavat vetää valkolakin päähänsä Vistan koulukeskuksen I-salin permannolla.

Paimio-Sauvo

Paimion lukion toisen kerroksen aulatilan sohvalla istuu kaksi onnellisen näköistä nuorta. Vaikka usko ei missään vaiheessa asian suhteen horjunutkaan, antoi kuun puolivälissä saatu varmistus ylioppilastutkinnon hyväksytystä suorituksesta aihetta iloon.

– Kyllä se hyvältä tuntuu, totta kai. Tätä varten on kuitenkin viimeiset kolme vuotta opiskeltu ja vaikka sinänsä stressiä valmistumisen suhteen ei ollut, on se silti mukava loppuhuipennus päästä laittamaan lakki muiden ylioppilaiden kanssa päähän lauantaina, tuumii paimiolainen Topias Pusa hymynkare suunpielissään.

Samoilla linjoilla on myös vieressä istuva sauvolainen Julia Melander . Hänen kirjoitusurakkansa päättyi komeaan neljän laudaturin (äidinkieli, keskipitkä ruotsi, yhteiskuntaoppi ja maantiede) ja kahden eximian (pitkä matematiikka ja historia) riviin.

– Olen ihan tyytyväinen. Totta kai aina jää jotain parannettavaa, mutta pääpiirteittäin meni kyllä tosi hyvin, Melander iloitsee.

Pusan vastaava rivi oli lähes yhtä komea: yksi laudatur (äidinkieli), neljä eximiaa (pitkä matematiikka, fysiikka, historia ja yhteiskuntaoppi) ja yksi cum laude (pitkä englanti).

“Olihan se raskas puristus”


Kevään kirjoitusurakkaa kaksikko piti työläänä, joskin se oli myös etukäteen tiedossa.

– Tuntui, että joka kerta meni koko kuusi tuntia aika vauhdilla. Ei siinä ainakaan karsimiseen varaa ole, pikemminkin tuli kiire, sanoo Pusa.

– Olihan se raskas puristus, mutta työt koulunkäynninohjaajana Sauvon koulussa kirjoitusten jälkeen ovat olleet hyvää vastapainoa pelkälle lukemiselle, jatkaa Melander.

He aloittivat lukio-opintonsa Paimion lukiossa elokuussa 2020 tilanteessa, jossa koronavirus oli jyllännyt yhteiskunnassa lähes puoli vuotta. Heti ensimmäisenä syksynä edessä oli pitkä etäopetusjakso, ja myös lukuvuosi 2021–2022 oli osin rikkonainen koronan takia.

Siitä huolimatta he kokevat, ettei koronalla ollut suurta vaikutusta lukioaikaan.

– Ehkä se ensimmäinen etäopetusjakso syksyllä 2020 oli sellainen ainoa selkeä vaihe, jolloin koronan huomasi oikein konkreettisesti. Ja toki kasvomaskit myös, joita pidettiin koululla. Olihan se vaihe raskas, mutta toisaalta sitä kesti myös aika lyhyen aikaa, Melander tuumii.

Juhlat tutuin menoin


Tulevaa lauantaita he aikovat juhlia tutuin menoin kotona perheen, sukulaisten ja tuttavien kera. Illalla edessä on mahdollisesti juhlintaa kavereiden kanssa, mutta täyttä varmuutta juhlien pitopaikasta ei vielä ole.

– Katsotaan kavereiden kanssa, mitä illaksi keksitään. Sen tarkempia suunnitelmia ei ole vielä olemassa, Pusa sanoo.

Kesää varten kaksikolla on kuitenkin selvät sävelet: Pusa työskentelee Paimion Parantolan kiinteistönhoidossa, ja Melander miettii jo tulevia opintoja.

– Olen toista kesää Parantolassa töissä, ja se pitää sisällään kaikenlaista kiinteistönhoitoon liittyvää. Se on mukavan vaihtelevaa työtä. Opiskelemaan en vielä lähde, koska tammikuussa edessä on varusmiespalveluksen aloittaminen, Pusa kertoo.

– Minulla on jo varma opiskelupaikka Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa, mutta en ole vielä aivan varma, otanko paikan vastaan. Viimeistään siihen on tartuttava heinäkuun alussa, joten on tässä vielä hetki aikaa pohtia, Melander hymyilee.