Oppia ja kokemusta, ehkä jopa ilon kautta

0

Kävin haastattelemassa nuoria kesätyöntekijöitä ja oli ilo nähdä todellinen into heidän kasvoillaan. Olen itsekin ollut kesätöissä 15-vuotiaasta ja nyt jo toisessa media-alan työpaikassani. Uskon, että kesätöistä on nuorille paljon hyötyä tulevaisuuteen.

Kesätöistä oppii aina jotain uutta. Toimittajana saan kohdata joka viikko uusia ihmisiä, erilaisia asioita ja tilanteita. Kohtaamisista en lähde koskaan tyhjin käsin eteenpäin, vaan tietopankkini on aina laajentunut. Kaupassa työskennellessäni opin käsittelemään rahaa, ottamaan vastuuta työn eri osa-alueista ja ruohonleikkaajana ymmärsin, miten paljon säällä on merkitystä. Koen, ettei mikään aiemmin tekemäni työ ole mennyt hukkaan.

Kesätyöt opettavat jo nuorena kantamaan vastuuta. Vastuun kantaminen osoittaa nuorille, että aikuisten työmaailma on välillä hektinen, armotonkin. Jos kerran nukkuu pommiin, oppii varmasti laittamaan seuraavana aamuna kellon herättämään oikeaan aikaan.

Kesätyöt torjuvat myös nuorten syrjäytymistä. Työn vuoksi nuorten arjessa pysyvät yllä rytmit ja rutiinit, jotka tukevat hyvinvointia ja mielenterveyttä.

Kesätöihin liittyy monenlaisia eri seikkoja, mitä monet työnantajat eivät välttämättä osaa ottaa huomioon. Vierailin museossa, jossa oli koko kesän ajan sama opas ja hänen seuranaan aina kuukauden verran kerrallaan yksi nuori. Oli hauska tarkastella oppaan ja nuoren välistä henkilökemiaa. He nauroivat, pitivät hauskaa ja selvästi arvostivat molemmin puolin toistensa työn jälkeä.

On tärkeää, että yritykset, yhdistykset ja organisaatiot takaavat nuorille viihtyisän ja mukavan työkokemuksen. Työpaikan ilmapiiri on ratkaiseva, sillä se jää varmasti nuorten mieleen. Sen perusteella mietitään, halutaanko paikkaan hakeutua uudelleen ja mitä työpaikasta kerrotaan perheelle ja kavereille. Joskus se vaikuttaa kouluttautumiseen ja ammatinvalintaan.

Sanonta kuuluu, mitä kylvää, sitä myös niittää . On meidän kaikkien sekä yhteiskunnan etu, että nuorille jää ensimmäisistä työpaikoista positiivinen vaikutelma ja ymmärrys siitä, että työn tekeminen kuuluu aikuisuuteen.

Hanna Kammi-Rahnasto