Pääkirjoitus: Asuntokaupoilla monta muuttujaa

0

Asuntokaupan näkymät ovat kesälläkin olleet laajasti julkisuudessa. Ymmärrettävää, kun huomioi asumiskulujen nousun viimeisen vuoden aikana. Elinkustannusten nousu taas on johtanut siihen, että asumisen lisäksi mietitään liikkumista, harrastamista ja syömistä.

Talouden tilanne koettelee mielenrauhaa, ja parissa vuodessa keskituloisten huoli rahojen riittävyydestä on pompannut ennätyslukemiin, toteaa myös Danske Bankin tuore Taloudellinen mielenrauha 2023-katsaus. Sen mukaan joka toinen keskituloinen on vähintään kerran kuussa huolissaan, saako rahat riittämään kaikkeen tarvittavaan. Tyypillisesti huoli koskee asumisen, ruuan ja arjen menoja.

Asuntokauppa on hiipunut oikeastaan joka puolella. Nollakorot jäivät historiaan ja pankit ovat lainoituksessa varovaisia. Vaikka syyt asunnonvaihdokseen ovat pysyneet samoina: tarvitaan lisätilaa, elämäntilanne tai työpaikka muuttuu. Meneekö vanha asunto kaupaksi, kestääkö lainatilanne työelämän riskit ja niin edelleen.

Omakotitaloissa asumisen kuluihin voi vaikuttaa itse, mutta asunto-osakeyhtiössä asumisen kulujt voivat nousta ilman, että osakkaalla on paljonkaan sanomista. OP-ryhmässä on havaittu, että mahdolliset ostajat huomioivat taloyhtiöiden korjaustarpeet ja yleiskunnon nyt jo korkeammalle kuin sijainnin. Korjausvelkaisten yhtiöiden asuntoja on vaikeampaa myydä.

Perinteisesti sijainti tietyllä postinumeroalueella on määrittänyt pitkälti asunnon pohjahinnan. Toki alueiden kiinnostavuudella on edelleen merkitystä, mutta kunto, korjaustarpeet, asunnon ikä ja palvelut ympäristössä ovat edelleen merkittäviä.

Alkukesästä tuli Huoneistokeskuksen teettämä tutkimus asumistoiveista. Se osoitti, että useimmat asunnon ostajat haluavat samanlaisia ominaisuuksia kodeiltaan olivatpa he ensiasunnon ostajia, lisätilaa tarvitsevia perheitä tai pienempään asuntoon muuttavia sinkkuja tai pariskuntia. Toiveasuntojen koko on kohtuullinen jossain 60-90 neliön välillä. Omakotitaloissa toki isompi. Etätyöskentely on vähentänyt kiinnostusta yksiöihin.

Hyvää täkäläisittäin on, että tärkeimmät asuinympäristön ominaisuuksiin liittyvät toiveet ovat asuinalueen rauhallisuus ja siisteys, hyvä maine sekä luonnon läheisyys. Palveluiden osalta asuinalueella toivotaan olevan päivittäistavarakauppoja sekä hyvä julkinen liikenne. Terveydenhuoltopalveluiden läheisyys korostuu varttuneemmilla asunnonvaihtajilla ja lapsiperheillä päiväkotien ja koulujen läheisyys. Eli kunhan se Föli vuoden päästä kulkee, Paimion vetovoiman pitäisi siltä osinkin olla kohdillaan