Ekovinkki: Mikä on syötävä metsäpuutarha?

0
Joel Rosenbergin Syötävä metsäpuutarha-kirja ilmestyi kuluvan vuoden maaliskuussa.

Omavaraisen ruoantuotannon mahdollisuudet ja kestävä ruokajärjestelmä kiinnostavat monia. Syötävä metsäpuutarha on hyvä esimerkki monimuotoisesta ruoantuotannosta, joka tarjoaa ruokaa, hoitaa maaperää ja edistää luonnon monimuotoisuutta.

Syötävää metsäpuutarhaa eli hyötymetsäpuutarhaa ei nimestään huolimatta ole tarkoitus perustaa metsään. Se on metsän toimintaa jäljittelevä lajirikas ekosysteemi ja yksi puustoisen maatalouden eli agrometsätalouden muoto. Sopivia paikkoja voivat olla oma piha, pelto tai puisto kaupungissa. Perustamisesta voi tehdä asukkaiden yhteisen projektin ja metsäpuutarha toimii myös yhteisenä kohtaamis- ja oppimispaikkana.

Syötävässä metsäpuutarhassa kasvaa monivuotisia puutarhakasveja ja luonnonkasveja kerroksellisesti ja suunnitelmallisesti sekaisin – kaikilla on oma hyödyllinen tarkoituksensa. Se tarjoaa ihmisille syötävää jopa maaliskuusta pitkälle syksyyn sekä elinympäristöjä ja ravintoa hyönteisille, linnuille ja muille eliöille läpi vuoden. Kerroksellinen ja monilajinen kasvillisuus sitoo hiiltä, vaimentaa tuulta, ehkäisee eroosiota ja pidättää vettä. Maahan putoavat lehdet sekä monilajinen juuristo, sienirihmasto ja pieneliöstö parantavat ja ravitsevat maaperää. Typensitojakasvit lannoittavat ja syväjuuriset kasvit kuohkeuttavat maata.

Marjapensaiden, hedelmäpuiden ja pähkinöiden lisäksi syötävässä metsäpuutarhassa suositaan monipuolisesti hyödyllisiä lajeja. Esimerkiksi pajut ovat pölyttäjille tärkeitä aikaisin keväällä, ja leppä taas sitoo maahan typpeä ja parantaa maaperää tiputtamalla lehtensä vihreinä. Monivuotisia vihanneksia ovat esimerkiksi raparperi, maa-artisokka, parsa ja nokkonen, mutta myös yllättävän moni koristekasviksi mielletty puutarhakasvi on syötävä. Oletko maistanut kuunliljoja tai isokonnantatarta?

Terve maaperä ja luonnon kantokyky ovat ruokamme perusta. Ilmastonmuutoksen vaikutukset, sään muutokset ja luontokato vaikuttavat yhä enenevissä määrin tapoihimme tuottaa ja kuluttaa ruokaa. Tutustu lajistoon, suunnittele ja aloita istuttamalla sopivia monivuotisia lajeja puutarhaasi. Tarjolla on myös kursseja, joissa opitaan lisää käytännössä kädet mullassa. Syötävän metsäpuutarhan perustamista voi ehdottaa myös kotikunnan asukasbudjetoinnissa!

Silja Ngobese

Kirjoittaja on Valonian projektiasiantuntija ja teksti on osa Valonian ekovinkki-sarjaa.