”Kun tie kutsuu, on lähdettävä”- Elämys Ämmin toiminta loppuu kuun lopussa

0
Sanna ja Timo kertovat, että kuluneet kuukaudet ovat olleet todella vilkkaita ja varauksia on tämän kuun loppuun. Elämys Ämmin tilat ovat nyt myynnissä ja pariskunnan mielessä siintelee pitkänmatkan pyöräily. Pyöräkauppaan ei tosin vielä ole ehditty.

SAUVO

– Ja siinähän sinulle on jutun otsikko, naurahtaa Sanna Katajainen pilkkoessaan mansikoita kulhoon. Elämys Ämmissä on juuri alkamassa aamupalatarjoilu, Timo Sippo hämmentää vieressä mustapuurokattilaa. Muutama yöpyjä käy jo kurkkimassa, joko kohta voi tulla.

Sauvolainen matkailuyritys Elämys Ämmi toimii nyt viimeistä kuukautta. Kun heinäkuu päättyy, sulkeutuvat paikan ovet, ja nyt lopullisesti.

Majoitus- ja virkistyspalveluja Sauvossa tarjonnut Elämys Ämmi on pariskunnan perustama ja vuosia myös heidän kahdestaan pyörittämä yritys, joka tarjosi ja tarjoaa siis vielä tämän kuun loppuun majoitus- ja virkistyspalveluja. Toiminta alkoi vuonna 2016 ja lähti nopeasti kasvuun. Yritys sai esimerkiksi vasta toisena kotimaisena majoitusyrityksena luvan käyttää EU-ympäristömerkkiä.

Vauhtia siis riitti, kunnes tuli kesä 2021. Oltiin siinä pisteessä, että Sanna ja Timo totesivat kasvattaneensa toiminnan niin pitkälle kuin he kaksin pystyvät, ja samalla vuosien kuluessa oli löytynyt itsellekin vähän muitakin kiinnostuksen kohteita, kuten vaeltaminen niin pyhiinvaellusreiteillä Euroopassa kuin täällä kotimaassa.

– Heinäkuussa 2021 asiakkaita kävi 800 ja elokuussa vauhti vielä kiihtyi. Seinät tuli vastaan ja voimavaratkin. Työtä oli välillä liikaakin, Sanna kertoo.

Niinpä yritystoiminta päätettiin myydä taholle, joka sitä voisi jatkaa ja kehittää.

Näin tapahtuikin loppusyksystä, mutta sitten uusille yrittäjille tuli kaikenlaisia yhteensattumia: elämä pyöritti, synergia hävisi ja voimatkin loppuivat. Vuosi 2022 oli vaikea.

Tultiin takaisin apuun


Viime joulukuussa Sanna ja Timo palasivat auttelemaan Elämys Ämmin toiminnassa ja maaliskuuhun mennessä yrityksen osakekanta oli hankittu takaisin. Keväällä tehtiin lopullinen päätös sulkea Elämys Ämmin ovet.

Sanna ja Timo kertakaikkiaan vain totesivat, että monenlaista tekemistä on mielessä, Salossa on uusi koti, Viitanummella perustettu Rakkauden metsä, venekin seisoo pressun alla, vaelluskengät ovensuussa ja lapsenlapsillekin haluttaisiin aikaa.

– Ajateltiin ensin, että laitetaan tämä myyntikuntoon, mutta se ei nyt toteutunut. Tammikuusta lähtien on kyllä ollut paljon asiakkaita ja paikalliset ovat olleet todella hämmentyneitä ja surreet mitä tapahtuu, kertoo Sanna.

Erityisesti hän mainitsee, että asiakkaita on tullut viikonloppu toisensa perään Paimiosta. Siis sekä majoittumaan, että kokoustamaan tai saunomaan.

– Töitä tässä kyllä olisi, mutta vaatii sellaista yhteenhitsautumista kuin meillä oli, että jaksaa. Pitää olla vähän elämäntapaintiaani ja ottaa tässä tekeminen sydämen asiaksi, he pohtivat.

Paikka on nyt julkisessa myynnissä: niin talo, viehättävät majoitusmökit, kuin kaikki irtaimistokin. Pariskunta ehti jo aiemmin ottaa mukaansa kaiken sen mitä halusivat.

Kävely vaihtuu pyöräilyyn


– Silloin vuosia sitten kun vaellettiin pohjoisesta etelään, niin Hangossa Sanna sanoi, että missä oltais jos olisi otettu laiva ja jatkettu. Totesin, että Välimeren rannalla, paljastaa Timo.

Niinpä seuraavaksi pariskunnan mielessä on vaeltaa Euroopassa, mutta tällä kertaa polkupyörillä ja suuntakin on toinen. Välimereltä on ajatus tulla Baltian kautta Suomeen.

– Ja caminollekin palataan vielä. Kun tie kutsuu on lähdettävä.

Monenlaisia muitakin ideoita ja suunnitelmia on. Uusi yritys on Nuorcamino, jonka merkeissä pariskunta käy puhumassa retkeilystä, retkeilyruuista, hanketyöstä.

– Ei me ihan makoilemaan jäädä.