Lauantai Lahdessa: Juho Suominen kiskaisi heittämällä finaaliin – Launnolla jäi urakastaan hampaankoloon

0
Lähdön hetki. Antton Launto (toinen vas.) starttaa 800 metrille märässä kelissä. Kuva: Julian Rauhaniemi

Kaksi peimarilaisurheilijaa oli tulessa lauantaina Lahden Kalevan kisoissa. Piikkiön Kehityksen Juho Suominen heitti heti ensimmäisellä kiekon karsintakierroksella oman ennätyksensä ja ansaitsi pikalipun sunnuntain finaaliin. Sauvon Urheilijoiden Antton Launnon kyyti 800 metrillä ei sen sijaan kantanut loppukilpailuun asti.

Antton Launto (toinen vasemmalta) starttasi 800 metrin alkuerään 7-kertaisen Kalevan kisojen mestarin Ville Lampisen viereltä. Kuva: Julian Rauhaniemi

Launto kaipaa kovia kisoja

Miesten 800 metrin alkuerät juostiin sateisessa kelissä. Puolimailerit olivatkin maalissa litimärkiä, mutta eivät hiestä vaan vedestä.

Sauvon Urheilijoiden Antton Launto oli oman eränsä kuudes ja yhteistulosten yhdeksästoista. Hänen ajakseen kirjattiin 1:55.14, kun finaaliin vaadittiin 1:54.10.

– Alku oli hyvä, mutta lopulta tänään ei vain lähtenyt, hengästynyt Launto kommentoi maalissa.

– Kyllä tästä olisi pitänyt finaaliin painaa. Keli oli jokaiselle erälle ja juoksijalle sama, joten sen piikkiin ei voi laittaa, hän lisää.

Antton Launto (keltaisessa kisapaidassa) oli mukana kärkikahinoissa, kun 800 metrin koettelemuksesta oli juostu puolet. Kuva: Julian Rauhaniemi

Kisaviikonloppuaan Launto summaa päätään pudistellen.

– Kolmen kärki oli tonnivitosella selvä, mutta nelossijasta käytiin kovaa kamppailua. Kasiinkaan ei voi olla tyytyväinen, vaikka kauden paras aika syntyikin, sauvolainen kiteyttää.

Leipämatkallaan 1500 metrillä Launto sijoittui kahdeksanneksi, eli niin sanotulle pistesijalle.

Launto kisaa seuraavaksi Tampereen Motonet GP:ssä 8. elokuuta.

– Tonnivitosen ennätys siintää silmissä. Pitäisi jostain löytää kovia kisoja loppukaudelle, hän kertaa.

Yksi heitto riitti Suomiselle

Piikkiön Kehityksen Juho Suominen tarvitsi lauantaisessa kiekkokarsinnassa vain yhden heiton. 19-vuotias kaarinalainen viskasi limpun ennätyslukemiinsa 50.60 metriä ja ylitti samalla finaalin karsintarajan (49.00) yli puolellatoista metrillä.

– Se oli sellainen varmisteleva suoritus. Kaikki ei ollut vielä pelissä, Suominen kuvailee heittonsa jälkeen.

Suominen paransi entistä 2-kiloisen kiekon ennätystään viidellä sentillä. 19-sarjassa heitetään kevyempää välinettä (1,75kg), jonka Suominen on leiskauttanut parhaimmillaan 56.84 metriin.

– Finaalista haetaan uutta ennätystä. Tulos on tärkeämpi kuin sijoitus, Suominen kiteyttää.

– Haluan tietenkin heittää kaikki kuusi heittoa, se on selvää, hän lisää.

Miesten kiekon loppukilpailu käydään sunnuntaina iltapäiväyhdeltä. Finaaliin kelpuutettiin kymmenen heittäjää, joista Suominen oli karsinnan kolmanneksi paras.

Juho Suomisen valmentajalla Antti Suonpäällä (vas.) oli aihetta hymyyn, kun hänen suojattinsa kiskaisi heti ensimmäisellä karsintakierroksella uuden ennätyksensä. Samalla varmistui finaalipaikka. Valmentaja ja urheilija antoivat toisilleen ystävällistä nyrkkiä onnistuneen heiton jälkeen. Kuva: Julian Rauhaniemi

Pisimmälle limppua lauantain aamukarsinnassa liidätti Pudasjärven Urheilijoiden Antti Pränni (53.66), ja toiseksi sijoittui vuoden 2000 olympiapronssimitalisti, Vasa IS:n 48-vuotias Frantz Kruger (52.42). 50 metriä ylitti myös Lahden Ahkeran Olli Takala (50.15).

Suominen nousi tuoreella ennätyksellään tämän vuoden Suomen kiekkotilastossa sijalle 5. Viime vuonna kaarinalainen sijoittui Kalevan kisoissa kuudenneksi.

– Olisihan se hienoa, jos siitä pystyisi parantamaan, hän miettii viimevuotiseen sijoitukseensa viitaten.

Suomisen 1.75-kiloisen kiekon ennätys on viime viikonlopulta.

– Kunto on noususuunnassa, 203-senttinen kiekkojätti tiivistää.

Kalevan kisojen kolmas kilpailupäivä alkoi koleahkossa kelissä. Kuva: Julian Rauhaniemi

Juttua päivitetty 29.7.2023 kello 18.23. Lisätty Antton Launnon kommentit ja poistettu vanhentuneet ennakkotiedot, kuten tuleva aikataulu.

Juttua korjattu 31.7.2023 kello 10.24. Kuvatekstissä viitattu virheellisesti Juho Launtoon, kun kuvassa on esiintynyt Antton Launto.