Matkustusbuumi täytti koirahoitolat – ”Koronan jälkeen on ollut tosi vilkasta”

0
Meena Konradsdal ja Nacho lähdössä lenkille.

Paimio, Kaarina

Mielikuva koirahoitolasta lienee vanhoilta ajoilta, jolloin koirat kirmasivat yhtenä laumana hoitolan pihatarhassa. Nykyhoitoloissa koirat hoidetaan yksilöllisesti. Keskitytään siihen, että hoidokit voivat viettää mahdollisimman rauhallista arkea poissa kotoa.

Paimion Taatilassa keskellä kauneinta maaseutua kohoaa jyhkeä oppilaitos, jonka vierellä on matala rakennus. Siinä sijaitsee Eläinhoitola Kirsu. Kirsu on Ammattiopisto Livian ylläpitämä, ympäri vuoden toimiva hoitopaikka kissoille ja koirille. Koiria hoitoon mahtuu seitsemän.

Kirsussa on nyt sesonkiaika.

– Koirahoitola on alkukesästä asti ollut täynnä. Koronan jälkeen on ollut tosi vilkasta. Joukossa on nuoria koiria, jotka eivät ole aikaisemmin olleet hoidossa, mutta on täällä myös vanhoja tuttuja. Nyt ehkä matkustetaan ja nautitaan, kun saa matkustaa, kertoo Kirsusta vastaava eläintenhoitaja Meena Konradsdal ja lisää, että varaukset kannattaa tehdä ajoissa.

Opiskelijat päivystävät KirsussaAmmattiopisto Livian eläintenhoitajaopiskelijat pyörittävät hoitolaa.

– Vuorossa on aina neljä opiskelijaa, joista kaksi päivystää samassa vuorossa. He ovat myös vastuussa muutamasta ponista, hevosesta ja linnusta, joita meillä täällä on. Minä eläintenhoitajana olen päävastuussa, ja kun lomailen, kiertävä rinki opettajia vastaa eläinhoitolasta.

Koirat pärjäävät Meena Konradsdalin mukaan pääsääntöisesti hyvin.

– Koirien kanssa lenkkeillään neljästi päivässä. Aamukahdeksaan mennessä on tehty aamulenkit ja ruokinnat. Sitten kello 12:n maissa lähdetään joko pienelle tai pitkälle lenkille. Päivään sisältyy vähintään yksi pitkä, noin tunnin lenkki. Kello 16 on seuraava lenkki ja kello 20 jälkeen ryhdytään iltarutiineihin.

– Täällä on paljon aktiviteetteja, on muiden koirien hajuja, useita ihmisiä. Onhan täällä erilaista kuin kotona. Jos koiralla on kova ikävä, yritetään ottaa koira taukotilaan tai viettää enemmän aikaa sen häkissä. Välillä opiskelija saattaa ottaa koiran myös mukaan asuntolaan. Meidän ehdoton plussa on se, että meitä on niin monta.

Uutuutena juoksutarha ja someUusinta uutta Kirsussa on lähimetsään aidattu juoksutarha.

– Juoksutarha helpottaa meidän elämää. Siihen päästään heti takaovelta. On koiria, joita ei riistavietin takia voi muuten pitää vapaana, niin on kiva päästää ne juoksemaan. Hoitosopimuksessa kysytään saako koiran päästää vapaaksi aidatulle alueelle ja varmistetaan, ettei koira kiipeä aidan yli ja että se antaa meille kiinni, Konradsdal selvittää.

– On niinkin käynyt, että jotkut koirat juoksevat aitauksessa onnellisina, mutta kyllä nekin jossain kohtaa sieltä kiinni saadaan, kun ne ovat juosseet sydämensä kyllyydestä. Kun lähdetään pitkälle lenkille, koirat juoksevat tuossa muutaman kierroksen tyytyväisinä, jolloin saadaan suurinta intoa purettua.

Koiran saa tuoda Kirsuun hoitoon, kun se on rokotettu. Sen täytyy olla täysin ihmiselle ystävällinen. Yön hinta on 25 euroa koiralta, saman perheen toisesta koirasta veloitetaan 20 euroa lisää.

– Toivomme että koirille tuotaisiin omat ruuat. Kun tilanne on niille kuitenkin vähän jännä, oma ruoka varmasti maistuu, eikä vatsa mene sekaisin. Oman viltin tai petin saa myös tuoda.

Some on Kirsussakin otettu käyttöön. Kirsun väki vastaa myös whatsapp-viesteihin. Sen lisäksi opiskelijat vastaavat päivystyspuhelimeen, opiskelevat siinä asiakaspalvelua ja ottavat varauksia vastaan. Se toimii aamukahdeksasta iltakahdeksaan.

Tutustumiskäynnille ennen hoitopäätöstäPia’s Dreamdogs Piikkiössä on Pia Honkasalon lähes 15 vuotta sitten perustama herkkien koirien hoitoon erikoistunut koirahotelli. Siellä koirat asuvat omissa tilavissa huoneissa ja ulkoilevat metsälenkeillä. Ihan ensimmäiseksi omistajat koirineen käyvät koirahotellissa harjoittelemassa.

– Koirat käyvät täällä aina tutustumassa. Emme ota koiria hoitoon muuten kuin, että ainakin yksi tutustumiskäynti on tehty. Sitten otamme ne harjoittelemaan, yöhoitoon tai päivähoitoon. Se kuuluu meillä hintaan. Joillain koirilla saattaa kestää kauan ennen kuin ne sopeutuvat.

Pia Honkasalon koirahotellin asiakkaina on omistajia, jotka ovat herkkiä ja heille koiran vieraaseen hoitoon jättäminen on vaikeaa.

– Sen takia tehdään tutustumiskäynnit. Se vie aikaa ja on yksi resurssi. Käymme uuden ihmisen ja uuden koiran kanssa asiat läpi. Ne tilanteet ovat vähän jännittäviä. Mutta kun tietää, mitä on tulossa, se helpottaa. Tällä hetkellä olemme ainoa hoitola, jonka toimintaan tutustumiskäynti automaattisesti kuuluu.

Muutamien koirien kohdalla on jouduttu sanomaan ”ei”.

– Kyläilyhetkellä ei yleensä tapahdu mitään erikoista. Keväällä yksi koira tuli harjoittelemaan. Se vaikutti olevan ihan ok. Muutaman tunnin jälkeen se oli tosi vihamielinen, kun yritin mennä sen huoneeseen. Sen aggressio kohdistui minuun. Omistajalle todettiin, että hoito ei onnistu, Pia Honkasalo selvittää.

Turvallisuuteen panostetaanPia Honkasalon pitkän kokemuksen perusteella paljon on koirien kanssa toimiminen koirahotellissa alkuajoista muuttunut.

– Turvallisuus on kaikista tärkein tässä ja vastuu meillä on tosi iso. Kertaakaan ei ole käynyt niin, että eri perheiden koirat olisivat meillä ottaneet yhteen. Koirien omiin huoneisiin muut koirat eivät pääse. Se on niiden reviiri ja ne pääsevät sinne rauhoittumaan.

Pian koirahotellissa on yksi vakituinen työntekijä sekä kolme kesäapulaista. Heistä Aliisa Aarnio kertoo, mitä työhön kuuluu.

– Aloitamme aamulla kello 7.30, jolloin lenkitetään koirat. Lenkin jälkeen annetaan ruokaa ja vaihdetaan juomavedet. Siinä välissä, ehkä kello 10 on valmista, jolloin yleensä tulee asiakkaita. Sitten siivotaan, leikataan kynsiä ja viedään koiria tarhaan leikkimään tai virikkeistetään muuten. Puoli kahdentoista aikaan tehdään pidemmät päivälenkit metsässä.

– Lenkin jälkeen on tauko. Aloitan yleensä puoli neljältä valmistelemaan ruuat, ne annetaan neljältä. Puoli viidestä seitsemään on tauko, jolloin yleensä käy tutustujia. Seitsemältä alkavat iltalenkit. Sitten on valmista. Annetaan iltaherkut ja yhdeksältä tämä menee kiinni, Aliisa Aarnio jatkaa.

– Kesän jälkeen, kun meitä on vähemmän töissä, paikkamäärä laskee kahteentoista. Tulemme jatkossa keskittymään enemmän pieniin koiriin ja rescueihin, Pia Honkasalo kertoo tulevasta.

Yhden yön hinta Pian Honkasalon koirahotellissa on 32 euroa. Kahden saman perheen koiran hinnaksi tulee 50 euroa eli 25 euroa koiraa kohti.