Kiertotalouden, kestävän kehityksen ja muodin ammattilaiset kokoontuvat elokuun lopussa Paimioon – “Olen todella tyytyväinen kattaukseen”

0
Paimion kaupungin kiertotalouden hankekoordinaattorin Johanna Liipolan mukaan Muotiviikon eräänä tarkoituksena on tutustuttaa uusia yrityksiä Paimioon ja tuoda kaupungille näkyvyyttä. Samalla tapahtuma voi herättää uusia ajatuksia ja oivalluksia paikkakuntalaisissa.

Paimion tapahtumakartta saa elokuussa uuden tulokkaan, kun kaupungissa vietetään kolmepäiväistä Muotiviikkoa.

Aivan tavallisesta, catwalkien ja salamavalojen välkkeen täyttämästä festivaalista ei kuitenkaan ole kyse, vaikka ohjelmistossa on perinteisiä muotinäytöksiäkin.

– Kiertotalous on kaiken punainen lanka, tapahtumatuottaja Ella Metsälä kiteyttää.

– Haluamme herättää keskustelua vastuullisuudesta ja kestävästä kehityksestä. Toisaalta tapahtuma on myös väylä oman tyylin etsimiseen, hän jatkaa.

Paimion kaupungin kiertotaloushankkeen koordinaattori Johanna Liipola kertoo Muotiviikon suunnittelun alkaneen viime marraskuussa.

– Mietimme tuolloin, millaisen tapahtuman Paimiossa voisi järjestää. Kaupungilla on jo hyvä maine poistotekstiililaitoksensa ansiosta, joten vastuullinen muoti sopii hyvin samaan kuvioon, Liipola pohjustaa.

Lounais-Suomen Jätehuollon ja Rester Oy:n operoima poistotekstiilien jalostuslaitos avautui marraskuussa 2021. Aiemmin jätteeksi päätynyttä poistotekstiiliä jalostetaan laitoksessa uusiokuiduksi erityisesti teollisuuden käyttöön.

Muotiviikon eräänä tarkoituksena on tutustuttaa uusia yrityksiä Paimioon ja tuoda kaupungille näkyvyyttä.

– Samalla se voi herättää uusia ajatuksia ja oivalluksia paikkakuntalaisissa, Liipola alleviivaa.

Muotiviikon tapahtumatuottaja Ella Metsälä toteaa, että osallistujien ja esiintyjien houkutteleminen Paimioon on ollut yllättävän vaivatonta.

Luentoja, myyjäisiä ja työpajoja

Muotiviikkoa vietetään elokuun viimeisenä viikonloppuna (25.–27.8.). Tapahtuman ohjelmisto koostuu esimerkiksi seminaarista, luennoista, työpajoista ja myyjäisistä.

Perjantaiseen Paimiosalin seminaariin saapuvat puhujiksi muun muassa palkittu luonnonväriyrittäjä Pasi Ainasoja, kiertotalous- ja verkkokauppayhtiö Emmy Clothing Companyn toimitusjohtaja Timo Huhtamäki sekä Aalto-yliopiston muotoilun tutkimuksen professori Kirsi Niinimäki.

Seminaarin aikana nähdään myös muotinäytöksiä ja käydään paneelikeskustelua.

– Esiintyjien houkutteleminen paikalle on ollut yllättävän helppoa. Kiertotalous on teemana ajankohtainen ja kiinnostava, minkä lisäksi se herättää tunteita, Ella Metsälä pohtii.

Perjantaina ohjelmassa on yhtäältä useampia luentoja, jotka kuullaan elokuvateatteri Bio Starassa. Luennoimaan saapuvat esimerkiksi uusiotuotantoon erikoistuneen eko-ompelimo Remaken perustaja Paula Malleus, verkkokauppayrittäjä Niinamaria Arkonsuo sekä Turku Business Regionin markkinointi- ja viestintäjohtaja Tapani Mylly.

Myös Varsinais-Suomen Kansanopistolla tapahtuu perjantain aikana. Tiloissa on avoinna showroom, jossa Muotiviikolle osallistuvat yritykset ja brändit esittelevät tuotteitaan. Lisäksi opistolla järjestetään koululaisille tarkoitettu upcycling-työpaja, jossa tuunataan käytöstä poistettuja tuotteita painamalla niihin kuvioita leimasimilla.

“Miksi lähteä Pariisiin, kun voi mennä Paimioon?”

Luovaa parsimista ja farkkujen paikkaamista

Muotiviikon luennot jatkuvat lauantaina Paimiosalissa. Puhujina kuullaan kestävän vaatehuollon ja kierrätysmuodin ammattilaista Outi Pyytä sekä tyyli- ja brändiasiantuntijaa Elsa Hietasta.

Kansanopistolla puuhataan luovan parsimisen ja farkkujen paikkaamisen työpajojen parissa. Vistan yhtenäiskoulun juhlasalissa päivää vietetään myyjäistunnelmissa, kun kaupan on erilaisia kestävän muodin vaatteita ja asusteita.

– Myyjäisiin on ilmoittautunut melkein 30 näytteilleasettajaa, Ella Metsälä iloitsee.

Muotiviikko päättyy sunnuntaina Ravintola Poimarissa, jossa järjestetään vaatteiden vaihtotapahtuma ja ompelujamit.

– Olen todella tyytyväinen kattaukseen, Johanna Liipola myhäilee.

Metsälä ja Liipola kertovat, että perjantaiset ohjelmanumerot on tarkoitettu lähinnä asiantuntijoille ja sisäänostajille.

– Mutta kaikki ovat tervetulleita jokaiseen Muotiviikon tapahtumaan, Liipola painottaa.

Ravintola Poimarissa ja Bio Starassa on tapahtumaa Muotiviikon aikana. Kuvá: PKL/Julian Rauhaniemi

Muotiviikosta uusi perinne?

Muotiviikon taustapiruina häärivät Liipola ja Metsälä toivovat, että tapahtuman siivet kantavat tulevillekin vuosille.

– Paimio saa olla ylpeä siitä, mitä täällä on jo saatu aikaan. Kyllä Muotiviikon tilaisuuksille silti varmasti kysyntää on, Liipola teroittaa.

– Miksi lähteä Pariisiin, kun voi mennä Paimioon?, hän kysyy leikkimielisesti.

Elokuisen viikonloppuriehan pääjärjestäjänä toimii Paimion kaupunki. Liipola haluaakin antaa kiitosta viranhaltijakollegoilleen.

– Mahtavaa, että Jari (kaupunginjohtaja Jussinmäki) ja Jani (elinkeinojohtaja Penttilä) antoivat tukensa tälle ”hullutukselle”, hän naurahtaa.

Muotiviikon tarkemmat aikataulut Paimion kaupungin verkkosivuilla osoitteessa www.paimio.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/tapahtumat/muotiviikko/.