Pääkirjoitus: Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs

0

Olen kiertänyt kesäkuun ajan testaillen lehden juttusarjaa varten erilaisia liikuntalajeja, sekä päässyt näkemään ja kokemaan kulttuuria niin teatterin kuin erilaisten taidenäyttelyiden parissa. Ilokseni olen saanut huomata, miten vireä ja elinvoimainen Peimari on ja hyvä niin, sillä se pitää ihmiset liikkeellä ja alueen elinvoimaisena.

Muistan, kun aloitin itse lukion jälkeen haparoiden ottamaan askeleita sinne suuntaan, missä mahdolliset tulevaisuuden työt ja opiskeluvuodet tulisin viettämään. Niin minä kuin moni muukin ikätoverini olivat vakuuttuneita siitä, että on ehdottoman tärkeää lähteä suureen kaupunkiin, että nähtävää, koettavaa ja menoa ja meininkiä olisi varmasti tarpeeksi. Suunnitelmani toteutui, sillä lopulta opinnot veivät minut kohti Turkua.

Pienemmillä paikkakunnilla työskennellessäni kesätoimittajana olen huomannut, että monien nuorten aikuisten asenteet maaseutua kohtaan ovat alkaneet muuttumaan. Milleniaalit ja z-sukupolvi kaipaavat rauhaa ja luonnon läheisyyttä. Muutaman vuoden kaupungissa viettäneenä alan kallistumaan itsekin samankaltaisten ajatusten puolelle.

Muuttuvat asenteet näkyvät myös Paimion muuttoluvuissa, kun kaupunki oli päässyt lähettämään jälleen yli sataan uuteen talouteen Tervetuloa Paimioon -kirjeen. Uskon, että aiemmin mainitsemallani elinvoimaisuudella on paljon osuutta siihen, että ihmiset löytävät takaisin tiensä pienempiin asuinpaikkoihin. Kun kulttuuripalveluihin panostetaan, se tuo asukkaiden elämään väriä ja sisältöä, mitä jokainen kaipaa oli asuinkunta, mikä hyvänsä.

Lähiseudulla pääsee näkemään ja kokemaan paljon erilaisia elämyksiä, eikä niitä tarvitse aina lähteä etsimään kaupungin rajojen ulkopuolelta. Aivan kuten milleniaalit ovat ymmärtäneet, monien paikallisten kannattaisi lähteä rohkeasti kokeilemaan Peimarin alueen palveluja ja elämysmahdollisuuksia. Varsinkin, kun kaupunki on päättänyt panostaa niihin yhä enemmän uuden viran ja kulttuurituottajan nimityksenkin myötä.