Paimion Haka matkaa Kokkolaan liki 200 hengen vahvuudella – “Ei tämän kokoista porukkaa ole meiltä ennen mihinkään lähtenyt”

0
Paimion Hakan P13-joukkueen maalivahti Emil Hägerström (vas.) ja hyökkääjä Lenni Lähderinne pallottelemassa maanantaisissa viimeistelyharjoituksissa. Kuva: PKL/Julian Rauhaniemi

– Ei tämän kokoista porukkaa ole meiltä ennen mihinkään lähtenyt, Paimion Hakan jalkapallojaoston entinen puheenjohtaja ja nykyinen turnausvastaava Petter Sandell toteaa viikkoa ennen Kokkola Cupin avajaispäivää.

Hakan vahvuus torstaina 20. heinäkuuta käynnistyvässä junioriturnauksessa on 12 joukkuetta, 140 pelaajaa ja reilut 40 valmentajaa sekä huoltajaa.

– Osallistuimme Kokkola Cupiin ensimmäistä kertaa viime vuonna. Silloin meiltä oli mukana noin 150-henkinen edustus, Sandell muistelee ennen turnausmatkaa.

Paimion Urheilupuistosta turnausavajaisten aattona matkaan lähtevä PaiHa-karavaani tarvitsee alleen kolme linja-autoa. Matka Kokkolaan kestää noin 5–6 tuntia, ja luonnollisesti se on turnauksen päättyessä taitettava myös takaisin.

– Meille aikuisille bussimatkustaminen voi olla hiukan rankkaakin, mutta pelaajille se on osa elämystä, Sandell naurahtaa.

Paimion Hakan P13-joukkue pelaa läntisen alueen Ykköstä tulevana syksynä. Kokkola Cupissa joukkue lähtee voittamaan jokaista peliään. Kuva: PKL/Julian Rauhaniemi

“Jokaista matsia lähdetään voittamaan”

Paimion Hakan 13-vuotiaiden poikien joukkue pelaa Kokkolassa ensimmäisen turnauksensa täysikokoisella kentällä. Iso viheriö, samoin kuin 11 vastaan 11 -pelaaminen, on valtaosalle joukkueen pelaajista vielä vierasta.

Maalivahti Emil Hägerström ja hyökkääjä Lenni Lähderinne ovat saaneet tuntumaa isoon kenttään jo aikaisemmin.

– Mutta vanhemman ikäluokan pelissä, molemmat huomauttavat.

Kuntsari jututti kaksikkoa joukkueen viimeistelyharjoituksissa maanantaina 17. heinäkuuta.

– Reissuun mennään hyvillä tunnelmilla. Meillä on kova joukkue, ja jokaista matsia lähdetään voittamaan, pojat vakuuttavat.

– Tiimihenki on tärkeintä. Me yritämme parhaamme, he lisäävät.

PaiHan P13-joukkue kohtaa alkulohkon ensimmäisessä ottelussaan (20. heinäkuuta) virolaisen FC Elvan. Seuraavana päivänä paimiolaiset mittelevät paremmuudesta lahtelaista FC Kuusysiä ja oululaista LaFK-KKP:tä vastaan.

Kokkola Cupin 13-vuotiaiden poikien kilpasarjaan ottaa osaa yhdeksän joukkuetta, jotka on jaettu kahteen lohkoon. Kummankin lohkon kaksi parasta joukkuetta etenee välieriin, loput viisi pelaavat jatko-otteluita sarjasijoituksista 5–9.

Alkulohkon ottelut pelataan siis turnausviikon torstaina ja perjantaina. Välierät ja sijoitusottelut ovat vuorossa lauantaina, ja mitaleista pelataan turnauksen päätöspäivänä sunnuntaina.

– Kyllä meidän tähtäimemme on jatkopeleissä, Hägerström ja Lähderinne nyökyttelevät.

Maalivahti Emil Hägerströmin (oik.) tavoitteena on päästää Kokkolassa mahdollisimman vähän maaleja. Hyökkääjä Lenni Lähderinne taas haluaa tehdä niitä mahdollisimman paljon. Kuva: PKL/Julian Rauhaniemi

Kakkosesta Ykköseen

PaiHan P13-joukkueella on takanaan onnistunut kevätkausi, sillä se nousi ikäsarjansa läntisen alueen Ykköseen. Kyseessä on kansallisen sarjajärjestelmän toiseksi korkein taso: ylempänä on vain Liiga, jota pelataan Ykkösen tavoin eteläisessä, itäisessä, läntisessä ja pohjoisessa lohkossa.

Ykkösen pelit starttaavat elokuussa, ja sarjaa pelataan syyslomaan saakka. PaiHa kohtaa vastustajia Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnasta, Pirkanmaalta ja Ahvenanmaalta saakka.

Emil Hägerströmin ja Lenni Lähderinteen katseet ovat kuitenkin nyt vain ja ainoastaan Kokkolassa.

– Minä haluan päästää mahdollisimman vähän maaleja, Hägerström toteaa.

– Ja minä tehdä mahdollisimman paljon, Lähderinne jatkaa.

Perjantaina kaksikon joukkueella on kahden pelin päivä, ja moinen saattaa olla vuorossa vielä lauantainakin.

– Patukoita menee matsien välissä, vähän ruokaakin, Hägerström sanoo.

Vastuuvalmentaja Kimi Ilonen (valkoisessa paidassa ja mustissa shortseissa) pitää joukkueelleen sparrauspuheen ennen maanantaisia aamutreenejä. Kuva: PKL/Julian Rauhaniemi

Aika kultaa muistot

Kokkola Cup on PaiHan juniorifutistoiminnan vuoden päätapahtuma. Seura järjesti vuoteen 2021 asti perinteistä kesäleiriä, mutta viime vuonna leiri korvattiin Kokkolan-reissulla.

– Olimme kuulleet kehuja Kokkolan turnausjärjestelyistä, pelikentistä ja majoituksesta. Sittemmin totesimme, että kehuille on todellakin sijansa, Petter Sandell toteaa.

Paihalaiset majoittuvat samoissa tiloissa kuin viime vuonna.

– Meillä on liikuntasali- ja luokkahuonemajoitus. Ruokailut järjestetään neljästi päivässä paikallisella koululla, Sandell tietää.

Vaikka turnauksen käytänteet ovat paimiolaisille jo tuttuja, jotain uuttakin tämänvuotisessa jalkapalloriehassa on.

– Vastustajat. Tietääkseni turnaukseen osallistuu joukkueita Taiwanista saakka, Sandell kertoo.

Lopulta turnausmatkassa on kuitenkin kyse muistoista ja uuden kokemisesta.

– Muistan itse junnuvuosien turnausreissut yhä näinä päivinäkin, Sandell painottaa.

Kokkola Cupissa on mukana edustusta muistakin paikallisista seuroista. Kaarinan Pojilla joukkueita on PaiHan tavoin 12, ja Piikkiön Palloseura on liikkeellä yhden joukkueen voimin.

Paikallisten joukkueiden turnausmenestystä voi seurata Kokkola Cupin tulospalvelusta nettiosoitteesta kokkolacup.fi.