Paimion Kalevan ongelmakiinteistön siivoukselle asetettiin takaraja ja uhkasakko – ”Siivoamisesta voisi saada jopa tuloja”

0
Piipahdus Taatilassa kertoo, ettei romukiinteistöllä ole tapahtunut näkyvää muutosta ainakaan kevääseen tai viime syksyyn verrattuna.

PAIMIO

Viranomaisten työ Kalevalla olevan romuajoneuvojen, hylättyjen kodinkoneiden, sähkö- ja elektroniikkaromun valtaaman kiinteistön siistimiseksi jatkuu. Paimion ympäristölautakunta asetti juhannusviikolla kyseisen kiinteistön omistajille jätelain mukaisen juoksevan uhkasakon, ja edellyttää, että kiinteistö siivotaan puolen vuoden kuluessa siitä, kun lautakunnan päätös on saatu tiedoksi.

Päätöksen mukaan kiinteistöltä on poistettava sinne johtavan tien varrelta kaikki romuajoneuvot sisältöineen, irralliset auton osat, joita on kasoissa ympäri kiinteistöä. Lisäksi on poistettava jääkaapit, pakastimet, pesukoneet, sähkölaitteet, polkupyörät, rollattori, johdot, kanisterit, ostoskärryt, vaahtosammuttimet, puskurit, irralliset auton istuimet, sisämatot sun muut. Kaikki mikä kiinteistöltä siivotaan on toimitettava asianmukaisiin, luvan omaaviin jätteiden hyödyntämis- tai vastaanottopaikkoihin ja siitä on pystyttävä esittämään kirjanpito, mihin ja miten jätteet on hoidettu.

Asetetun uhkasakon peruserä on 8000 euroa. Sen jälkeen jokaiselta seuraavalta kuukaudelta maksu kasvaa ainakin jonkin aikaa tonnilla kuussa.

Ympäristönsuojelusihteeri Sinikka Koponen-Laiho huokaisee todetessaan, että prosessiin voi silti vieläkin kulua aikaa. Tiedoksianto lautakunnan päätöksestä lähetetään saantitodistuksella varustettuna, ja voi olla, ettei kiinteistönomistaja päätöstä lunasta. Sen jälkeen päätöksen toimittaa tiedoksi haastemies, mikä sekin vie aikaa. Sitten vasta alkaa valitusaika.

Koponen-Laiho kertoo, että kiinteistönomistajaa ei ole prosessin aikana tavoitettu. Kertaalleen tämä oli yhteydessä ja sopi tapaamisen, mutta ei sitten ilmestynyt paikalle. Kiinteistöllä tehdyillä tarkastuksilla omistaja ei ole myöskään ollut paikalla.

Pitkä prosessiKalevan perukoilla peltoalueella olevan kiinteistön siivousta on käsitelty lautakunnassa jo monta kertaa. Ihka ensimmäinen siivouspyyntö on lähetetty jo vuonna 2018. Viime vuonna asiaan tartuttiin napakammin ja kiinteistönomistajalle lähetettiin kesäkuussa ympäristölautakunnan pyytämä kirjallinen selvityspyyntö, johon tämä ei määräaikaan eli elokuun puoleen väliin mennessä vastannut.

Tämän jälkeen ympäristölautakunta lähetti jo elokuun lopussa kiinteistönomistajalle siivouskehotuksen, jota tämä ei myöskään noudattanut. Tarkastuksessa 13.3.2023 todettiin, että kiinteistöä ei oltu siivottu juurikaan. Vain kolme kylmälaitetta ja ehkä vajaa kymmenen romuajoaneuvoa oli toimitettu jonnekin.

Huhtikuussa otetun ilmakuvan perusteella kiinteistöllä oli edelleen noin 85 ajoneuvoa ja sinne johtavan tien varrella noin 27 ajoneuvoa, yhteensä siis reilusti toistasataa ajoneuvoa. Lisäksi kiinteistöllä havaittiin huomattava määrä muuta metalliromua ja jätteeksi luokiteltavaa materiaalia.

Toukokuun 11. päivä lähetettiin uusi selvityspyyntö ja kuuleminen mahdollisten hallintopakkokeinojen käyttämiseen johtavassa asiassa. Tähän omistajan olisi pitänyt reagoida 5.6. mennessä, mutta näin ei siis tapahtunut.

Myös poliisille on tehty jo rikosilmoitus epäillystä ympäristörikoksesta.

Sinikka Koponen-Laiho harmittelee, että tällainen tapaus vie aikaa ja vaivaa. Hänen mukaansa Paimiossa on muutama muukin kiinteistö, joiden tilannetta seurataan ja joiden osalta niinikään ote on kiristymässä.

– Se mikä on kummallista ja myös harmillista on, että yksi virallinen romunkerääjä oli yhteydessä ja olisi halunnut saada yhteyden tällaisen kiinteistön omistajaan. Hän siis olisi valmis maksamaan ja viemään romuajoneuvoja pois, mutta me emme valitettavasti voi antaa yksityisyydensuojan vuoksi omistajan yhteystietoja. Voisi siis vinkata, että kiinteistönomistajan kannattaisi laittaa jonnekin edes jotkut yhteystiedot näkyville, kun siivoamisesta voisi saada jopa tuloja.

KOMMENTTI”Hän on ulkomailla”Ajelin Taatilaan katsomaan, miltä kiinteistön tilanne näyttää ja päätin kokeilla löydänkö jonkun paikalta. Talosta löytyi mies, jolla oli mitä ilmeisimmin ulkomaanpuhelu kesken. Kun esittäydyin, hän sanoi ettei ole aikaa, totesi oikeastaan ovenraosta, että puhelu on kesken.

”Mitä asiaa?”

Kerroin, että olemme paikallislehteen tekemässä juttua siitä, että ympäristölautakunta on käsitellyt kiinteistöä ja kysyin, onko hän kiinteistönomistaja. Hän kiisti ja sanoi olevansa talon omistaja. Kun kysyin toiminnanharjoittajaa, hän totesi tämän olevan ulkomailla ja kehotti minua sitten poistumaan. Kehotustaan hän tähdensi saattelemalla minua jonkun askeleen.