Preitilän reitti amatööriretkeilijän silmin – Läpileikkaa kymmenessä kilometrissä joki- ja merimaisemaa lukuun ottamatta sen, mitä paimiolainen luonto voi kulkijalle tarjota

0
Parantolan polulla pääsee ihastelemaan Paimion Parantolaa monesta eri kulmasta.

Paimio

Toukokuussa avattu Preitilän yhdyspolku yhdisti jo pari vuotta käytössä olleen Parantolan luontopolun jo vuosikymmeniä paikallisten ja vierailijoidenkin suosiossa olleeseen Paimion luontopolkuun. Koko kymmenen kilometrin kokonaisuus sai nimen Preitilän reitti, ja ainakin yhden kierroksen kokemuksella nimi voisi yhtä hyvin olla Paimion tai Peimarin reitti. Niin monipuolisesti peimarilaista maisemaa ja korkeuserojakin runsaan kahden tunnin patikkaretken aikana tulee vastaan.

Reitti on myös jaettu kolmeen hyvin selkeään ja maisemaltaan sekä maastoltaan erilaiseen kokonaisuuteen: Parantolan pään arkkitehtuuri ja helppokulkuinen kuiva kangasmetsä, yhdyspolun korkeuserot ja maisemat sekä perinteisen luontopolun suoalueet näkötorneineen.

Reitti on myös siinä määrin haastava kokonaisuus, että ihan ilman eväitä tai juomaa reissuun ei kannata lähteä – ja toki tauon pitämiseen kannustavat myös penkki Myllymäen huipun päällä tai laavut Parantolan reitillä ja luontopolulla.

Selkeyttä ja helppouttaStarttaan oman kierrokseni Preitilän päiväkodin kupeesta, parin sadan metrin päästä Parantolasta. Selkeä ja iso infokyltti parkkipaikan laidalla tekee heti selväksi ne tärkeimmät: missä ollaan, ja minne tästä pitää reitillä pysyäkseen suunnata.

Jos paimiolaiset ulkoilureitit eivät vielä 2000-luvun alkuvuosina keränneet kiitosta opaskylttien ja -taulujen määrästä, ovat asiat ainakin Preitilän reitillä toisin. Tietoiskuja ja ennen kaikkea reittiopastusta on tarjolla parin sadan metrin välein. Reitiltä eksyminen on siis tehty erittäin hankalaksi.

Parantolan polku pitää sisällään runsaan kahden kilometrin kierroksen nimensä mukaisesti Parantolan maastoissa. Lähes jokaisesta reitin käännöksestä on näköyhteys Parantolan rakennuksiin, ja reitti on kaiken lisäksi leveä ja kuivan kangasmetsän myötä helppokulkuinen.

Tätä reitin osaa voi siis huoletta suositella myös perheen pienimmille ja vanhemmillekin, sillä kierroksen puolivälissä on myös laavu eväiden syömistä tai vaikka avotulen tekoa varten.

Koko seudun läpileikkausParantolan polulta matka jatkuu yhdyspolulle, joka on Preitilän reitin viimeinen ja tuorein osio. Runsaat kaksi kilometriä sisältävä polku esittelee kulkijalle muun muassa Lemmenlammen historiaa ja liki 80 metrin korkeuteen merenpinnasta kohoavan Myllymäen, jonka laelta näkee helposti kilometrien päähän – esimerkiksi Parantolan kattokerrokseen.

Yhdyspolku on korkeuseroineen ja paikoittaisine kapeikkoineen Parantolan polkuun verrattuna selvästi haastavampi kokonaisuus, mutta sopivan verkkaisella tahdilla ja maisemista nautiskelemalla tästäkin selviää, vaikka retkeilijän kokemus olisikin vähäisempi.

Yhdyspolku päättyy risteykseen, josta kyltti ohjaa retkeilijän Paimion perinteiselle luontopolulle. Neljän kilometrin kokonaisuus on suomaastoineen, näköalatorneineen ja pirunpeltoineen sekä laavuineen monelle paikalliselle tuttu, mutta satunnaiselle vierailijalle kokemus on taatusti hieno ja ainutkertainenkin.

Vaikka Paimion luontopolku ja Parantolan polku ovat keskenään kuin eri retkeilykirjasta, voi koko kierroksen tehneenä allekirjoittaa väitteen, että yhdyspolulle oli todellakin tarvetta.

Preitilän reitti läpileikkaa kymmenessä kilometrissä joki- ja merimaisemaa lukuun ottamatta sen, mitä paimiolainen luonto voi kulkijalle tarjota.