Pyölniittupäivän vieraaksi tulee Juha Hurme – päivää vietetään taas tulevana sunnuntaina

0
Juha Hurme ja Johanna Lehto-Vahtera ovat puhumassa Pyölniittupäivässä.

PAIMIO

August Pyölniitun museossa järjestetään vuosittain Pyölniittupäivä, jota vietetään tänä kesänä tulevana sunnuntaina 16.7. Ovet ovat museolla avoinna klo 12-17. Tämän kesän tapahtuman teemana on tolstoilaisuus ja puhujavieraaksi saapuu Paimiosta lähtöisin oleva kirjailija Juha Hurme.

Lisäksi päivän aikana tutustutaan museoon opastetulla kierroksella. Paimion Marttayhdistyksen kahvimyyntipiste tarjoilee herkullisia eväitä koko tapahtuman ajan. Pyölniittupäivän järjestävät Paimion kaupungin kulttuuripalvelut sekä Pyölniitun muisto ry.

Juha Hurmeen esityksessä kuullaan Isohiisien tolstoilaisuudesta ja August Pyölniitun kotikutoisesta idealismista.

Puheenvuoron jälkeen Hurme ja yhdistyksen vetäjä Johanna Lehto-Vahtera pitävät keskustelutilaisuuden aiheesta.

Hurmeen tulevaa esitystä pohjustetaan seuraavasti: ”Keitä olivat Pyölniitun aikalaiset Akseli ja Eelo Isohiisi ja minkälainen oli heidän elämäntapansa?”

Pyölniittu oli

”Paimion oma viisas”Paimiolainen August Pyölniittu (1887–1979) ja hänen muutamaa vuotta nuoremmat sisarensa Ida ja Olga asuivat suuren osan elämästään Maljamäessä. Pienviljelijätilan elämä ei juuri poikennut ympäristöstä, mutta August Pyölniittu poikkesi.

Sarkapuvun sisällä asui suuresti lukenut mies, joka ei tyytynyt keskinkertaiseen. Maailmanluokan keksintö saattoi jäädä tekemättä, mutta Pyölniitulta jääneistä papereista, 1910–1970-luvuilta, voi lukea kansanfilosofin ajatuksia elämästä ja miten sitä olisi elettävä. Pyölniitun tekstit ovat kestäneet aikaa erittäin hyvin.

Pyölniittua kiinnosti uusien asioiden keksiminen ja hän kehitteli myös omaa sivistysoppia. Siinä taisteltiin pois haitallisista paheista kohti hyviä elämäntapoja ilman kärsimystä ja uhrimieltä.

Pyölniitun opissa yhdistyivät omintakeinen ajattelu ja ajan henki: 1900-luvun vaihteessa meneillään ollut laaja kansansivistysaate. Hänen maailmankuvassaan läpi elämän näkyivät vahvoina rehellisyys, yhdenvertaisuus ja kriittisyys.

August Pyölniitun mukaan tietämättömyys on onnen vihollinen ja ”tajuton järki” on syyllinen kärsimyksiimme. Ihminen ei tule paremmaksi myöskään pyrkimällä täydelliseen pyyteettömyyteen, mutta omia tarkoitusperiään kannattaa puntaroida ja taistella ennakkokäsityksiä vastaan.

Oikeaa itsekyyttä on itsensä hyödyttäminen, väärää taas itsensä vahingoittaminen. Oikeaa uhrautuvaisuutta on muiden hyödyttäminen ja väärää muiden vahingoittaminen. Ihmisen elämä on taistelua ilman palkkaa.

Tapahtuman ohjelma August Pyölniitun museossa: Museo avoinna klo 12–15. Kirjailija Juha Hurmeen esitys klo 13. Opastus museoon noin klo 14. Paimion Marttayhdistyksen kahvila, tapahtumaan ja museoon vapaa pääsy. Museo sijaitsee Paimion Maljamäessä, osoitteessa Maljamäentie 132.