Saasteet syyniin: kansainvälinen tutkimusryhmä vierailee Paimionlahdella

0
TREC-tutkimusretkikunta taltioimassa näytteitä Tallinnassa. Kuvassa Tara Ocean -alus, joka lipuu myös Paimionlahdelle. Kuva: Kinga Lubowiecka/EMBL

Paimionlahden tilaa selvitetään monikansallisin voimin, kun eurooppalainen tutkimusretkikunta TREC ja tutkimusalus Tara Ocean vierailevat Turunmaan saaristossa 11.–13. heinäkuuta.

Paimionlahdelta kerätään näytteitä keskiviikkona 12. heinäkuuta. Näytteenottopaikka sijaitsee lahden Kaarinaan kuuluvassa osassa.

Näytteiden perusteella pyritään selvittämään esimerkiksi Paimionlahden veden saastuneisuustasoa. Tutkimusretken kokonaistavoitteena on paljastaa vielä havaitsematonta biodiversiteettiä ja ymmärtää ympäristömuutosten vaikutuksia ekosysteemien sisällä ja niiden välillä.

Vuosina 2023–2024 toteutettavalle TREC-tutkimusretkelle osallistuvat kansainvälisen tutkimusjärjestön European Molecular Biology Laboratoryn (EMBL) tutkijat, Tara Ocean -yhteistyökumppanit ja yli 150 tutkimusryhmää 29:stä Euroopan maasta. Tutkimuksen aikana kerätään ja analysoidaan maaperä-, sedimentti-, aerosoli- ja vesinäytteitä sekä valikoituja malliorganismeja ja ympäristötietoja Euroopan rannikoilta.

Retkikunnan Turun-vierailun isäntänä toimii Åbo Akademin ympäristö- ja meribiologian oppiaine.

TREC-retkikunta järjestää vierailunsa aikana useita julkisia aktiviteetteja, jotka lisäävät tietoisuutta merialueista ja niiden ympäristöongelmista. Tapahtumia toteutetaan esimerkiksi Turun kaupunginkirjastossa ja Åbo Akademin kampuksilla.

Lisätietoa kaikista TREC-tapahtumista löytyy Åbo Akademin verkkosivuilta ja ÅA:n tapahtumakalenterista.