Susihyökkäyksiä on ollut ennenkin – 2000-luvun alkuvuosina

0

PAIMIO

Susien epäillään raadelleen Paimiossa lampaita sittenkin edellisen kerran myös 2000-luvun alkuvuosina. Tuohon aikaan Varsinais-Suomeen tehtiin niin sanottuja pantasusien siirtoja.

Arto Tuominen kertoo, että hänellä oli lampaita laitumella Askalan jokilaaksossa voimalaitoksen yläpuolella. Sieltä löytyi eräänä kesäisenä perjantaiaamuna jokivarresta 11 kuollutta lammasta. Raadot olivat noin 800 metrin matkalla jokirannassa.

– Näki, että ne oli menneet paniikissa. Yksi löytyi myöhemmin vielä ja se jouduttiin lopettamaan.

Tuominen otti yhteyttä silloiseen riistapäällikkö Heikki Uotilaan , joka tuli paikalle katsomaan tilanteen. Poliisikin kävi, mutta tulkinnaksi jäi sekä Tuomisen että Uotilan muistikuvien mukaan ”koiraeläimen hyökkäys”.

– Silloin viikonlopulla soitin kyllä päivystävälle eläinlääkärille, että voisiko hän ottaa jotain testejä raadoista, kun epäily oli että sudet olivat asialla. Hänen kantansa oli, että viranomaisen olisi näytettä pitänyt pyytää. Lisäksi minulle sanottiin, että raadot pitäisi kevyesti haudata, kun odottelen raatokuljetusta Honkajoelle.

Tuominen oli jo vetänyt raadot pressulla ylemmäs jokirannasta ja ottanut yhteyttä Honkajoelle niiden tuhoamisesta.

Tiistaina paikalle tulivat lopulta suurpetotutkijat, mutta vasta juuri ennen raatoautoa. He totesivat, että koska Tuominen oli koonnut raadot pois niityltä, tutkittavaa ei ollut. Vahinkoa ei siksi ikinä määritelty petovahingoksi.

Heikki Uotila vahvistaa muistavansa tilanteen ja myös sen, että hänenkin mielestä kyseessä olisi ollut ennemmin useamman suden hyökkäys kuin ison koiran.

Tuominen myöntää turhautuneensa tuolloin viranomaistoimintaan. Myöhemmin vuonna 2006 hänellä oli lampaita lähempänä Vistaa, nykyisen matonpesupaikan tienoilla. Lokakuussa sieltäkin niityltä löytyi useita kuolleita lampaita, joilta oli kieli ja nielu viety. Myös tällöin hän epäili susien käyntiä, samaten Uotila, mutta tästä hän ei enää edes lähestynyt viranomaisia, vaan hävitti vain raadot Honkajoen kautta.

– Kun en hakenut mitään korvauksia tai muutakaan, jätin sikseen.