Tiesitkö että Paimiossa järjestetään elokuussa historian ensimmäinen Pride-kulkue?

1
Tapio Ojala ja Jonna Henninen järjestävät Paimio Pride -tapahtumaa, jonka kulkueessa marssitaan yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta.

PAIMIO

Paluumuuttajat Tapio Ojala ja Jonna Henninen kuuluvat Paimio Priden toimikunnan jäseniksi ja ovat osa kymmenen hengen porukkaa, jotka järjestävät kaupungin ensimmäistä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille tarkoitettua tapahtumaa. Aiemmin tapahtumia on järjestetty pitkälti isommissa kaupungeissa kuten Turussa, Tampereella ja Helsingissä. Ojala ja Henninen ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että Priden kaltaisia tilaisuuksia on hyvä järjestää myös pienemmillä paikkakunnilla.

Vähemmistöjä ei ole ainoastaan suurissa kaupungeissa.

– Se on fakta, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä on kaikkialla Suomessa. On tärkeää, että voimme luoda heitä varten paikallisen tapahtuman, joka tarjoaa turvallisen tilan kohtaamiselle, keskustelulle ja ajan vietolle.

Prideja ei järjestetä minkään tietyn elimen toimesta, vaan kulkueet ja tapahtumat järjestävät aktivistit sekä kunnat ja kaupungit. Ojala ja Henninen ovat mukana koska tapahtuman arvot ja aatteet koskettavat heitä.

Priden sanoma on lopulta hyvin yksinkertainen. Jokaisen tulee pystyä elämään hyvää ja onnellista elämää asuinpaikasta riippumatta ilman väkivallan, vihapuheen tai ahdistelun pelkoa.

Tavoitteena

 

perinne

Ojala ja Henninen toivovat, että tapahtuma herättäisi ajatuksia ja keskustelua vähemmistöjen oikeuksien puolesta. Tapahtuman järjestämisestä oli idea jo pidempään. Nyt aika oli otollinen, kun Pride -tapahtumia on järjestetty muissakin Lounais-Suomen kaupungeissa ja kunnissa kuten Naantalissa ja Liedossa.

Järjestäjät korostavat, että tapahtuma on suunnattu kaikille ja kaiken ikäisille, eikä sitä ole linjattu vain tietylle kohderyhmälle tai ikäpolvelle.

– Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä löytyy niin nuorista, aikuisista kuin ikäihmisistäkin, joten tapahtuma on avoin kaikille. Myös he, jotka eivät kuulu vähemmistöihin ovat tervetulleita marssimaan hyvän asian puolesta.

Ojala ja Henninen toteavat melkein samaan hengenvetoon, että vähemmistöjen oikeuksien puolesta taisteleminen vaati pitkäjänteistä työtä, mutta Suomessa ollaan menossa jo hyvää vauhtia eteenpäin.

– Kun Pride jalkautuu pienimmillekin paikkakunnille varmistetaan, että hyvin kehittyneet asiat eivät ota takapakkia, Ojala painottaa.

Nuoret löysivät eheytyshoitoon painostavia

 

printtejä

Jonna Henninen kertoo, että paikalliset nuoret olivat löytäneet Paimiosta kaupan hyllyjen välistä eheytyshoitoihin painostavia materiaaleja. Printtipaperiin oli lisätty internetosoite, jonka takaa paljastui eheytyshoito-sivusto. Se tarjosi sanojensa mukaan ”taivaallisen hyvää käännöstyötä”.

Seta ry:n Pekka Rantala myöntää, että jotkut Suomessa vaikuttavat konservatiivisemmat uskontoryhmät pyrkivät tekemään yhä hoitoja, mutta se ei ole enää niin näkyvää kuin ennen. Seta:n puheenjohtajana toimiva Rantala oli tutkinut kollegoidensa kanssa Paimion kauppoihin levitettyjä materiaaleja. He totesivat, että tällainen toiminta harvoin enää toimii.

– Mutta tällainen toiminta on ehdottomasti vahingollista ja voi aiheuttaa psyykkisiä vahinkoja erityisesti nuoriin.

Eheytyshoidoilla ja -terapioilla tarkoitetaan seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen tähtääviä hoitomuotoja. Hoitoja vastaan on nostettu kansalaisaloite ”Rikkomaton”, joka on kerännyt yhteensä yli viidenkymmenentuhannen suomalaisen allekirjoituksen. Sen seurauksena aloite siirtyy eduskuntaan. Aloitteen tarkoituksena on, että tulevaisuudessa eheytyshoitoja pystyttäisiin torjumaan Suomen lakiin nojaten.

Tapahtuma on tärkeä nuorille

Suomen ihmisoikeusjärjestö Seta ry:n puheenjohtaja Pekka Rantala toteaa, että Pride-tapahtumat ovat erityisen tärkeitä nuorille. Viime vuosi oli Euroopassa väkivaltaisin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä kohtaan liki vuosikymmeneen. Lisäksi lisääntynyt vihapuhe on nostanut monien vähemmistöihin kuuluvien nuorien ahdistusta.

– Pride on vastaisku tälle kaikelle. Sen tarjoama yhteisö tarjoaa nuorille yhdenvertaisuutta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta turvallisessa ympäristössä. Pride-tapahtumissa jokainen voi olla oma itsensä.

Hänen nuoruudessaan tapahtumia järjestettiin vain Helsingissä, eikä silloinkaan joka vuosi. Nyt tilanne on toinen, mikä tuntuu Rantalasta mahtavalta. Priden leviäminen suuremmista kaupungeista joka puolelle Suomea on ollut vahvan aktivismityön tulos. Rantalan mukaan tietoisuuden lisääntyminen luo enemmän elintilaa kaikille.

– Priden avulla ollaan huomattu, että vähemmistöihin kuuluvat ovat ihan tavallisia ihmisiä, siinä missä kaikki muutkin.

1 KOMMENTTI

Kommenttien lisääminen on estetty.