Katso video: toimittaja testasi Ankkalammen ulkokuntosalin – laitteiden laatu ja monipuolisuus saivat kiitosta

0
Oinilan ulkokuntosalilla on kaikkiaan kuusi erilaista treenilaitetta, joista viiden painovastusta voi säätää. Taustalla kuntosalin kupeessa seisova KuntoPeimarin treenikontti. Kuva: PKL/Julian Rauhaniemi

Erilaisia ulkokuntosaleja on löytynyt lenkkipolkujen ja urheilupuistojen varrelta jo iät ja ajat, joskin niiden laadusta on kuultu monenlaisia mielipiteitä. Kuten muu maailma myös ulkokuntosalit kehittyvät: nykyään kokenutkin treenaaja voi saada laitteissa hien pintaan ja sykkeet korkealle.

Paimiosta löytyy kaikkiaan viisi ulkokuntosalia, joista uusin komeilee Oinilassa, Ankkalammen maauimalan välittömässä läheisyydessä. Jokaisen liikkujan iloksi syksyllä 2022 valmistunut kuntoilualue sisältää kuusi kotimaisen Omnigymin valmistamaa laitetta, joilla voi treenata läpi koko vartalon lihaksiston.

Kun allekirjoittanut muistelee omia ensimmäisiä ulkokuntosalikokemuksiaan, tulevat mieleen hieman leikkikalumaiset ja tönköt härpäkkeet, jotka toimivat treenaajan omalla kehonpainolla. Ei pidä ymmärtää väärin: tällaisetkin laitteet voivat olla tehokkaita. Esimerkiksi leuanvedot tai dippipunnerrukset ynnä vatsa- ja selkäliikkeet onnistuvat hyvinkin ilman erillistä lisäpainoa.

Silti on todettava, että vanhan koulukunnan ulkopunttikoneet (joita edelleen löytyy melko laajaltikin) eivät palvele tosimielistä himoliikkujaa. Lenkkeilijälle tai hyötyliikkujalle niistä voi sen sijaan olla paljonkin hyötyä.

Oinilan ulkokuntosali sijaitsee Ankkalammen maauimalan rannalla. Kuva: PKL/Julian Rauhaniemi

Kymmenestä jopa sataan kiloon

Ankkalammen ulkokuntosalilla on selvästi panostettu laatuun. Kaikkien laitteiden painovastusta voi säätää, ja raskainkin vastus tuntuu oikeasti raskaalta. Poikkeuksena mainittakoon yhdistetty vatsa-selkälaite, jossa työskennellään omalla kehonpainolla.

Kuten todettua, Ankkalammella voi tehdä halutessaan vaikka koko kropan treenin. Pystypunnerruskoneessa osumaa ottavat ensisijaisesti olkapäät, penkkipunnerrusmasiinassa taas rintalihakset ja ojentajat. Alavartalon lihakset vahvistuvat kyykkylaitteessa, ja selkää voi treenata oman kehonpainon lisäksi yläveto- ja vaakasoutuaparaateilla.

Mainitsin aikaisemmin jo dipit ja leuanvedot, ja niidenkin suorittaminen Oinilassa onnistuu. Ulkokuntosalin kyljessä seisoo nimittäin KuntoPeimarin treenikontti, johon on kiinnitetty erikorkuisia ja -levyisiä tankoja. Itse kontti on auki touko-syyskuun ajan, mutta toimittajan treenihetkellä sen salvat olivat visusti lukossa.

Treenilaitteiden painovastusta voi siis säätää itselleen mieluiseksi. Ylävedossa ja kyykyssä maksimivastus on sata kiloa, punnerruslaitteissa 85 kiloa ja vaakasoudussa 70 kiloa. Painoyksikköjen säätökahvat löytyvät laitteiden molemmista kyljistä, paitsi vaakasoutukoneesta, jossa kahvoja on vain yksi.

Nostettuani esille laitteiden riittävät painovastukset, on tietenkin ajateltava myös toiselta kantilta: ovatko kevyimmät vastukset tarpeeksi kevyitä? Vaikka ulkokuntosalien laitekannat ovatkin modernisoituneet, ei kuitenkaan liene tarkoitus, että hyöty- ja kuntoliikkujat karkotetaan pois liian painavilla ja monimutkaisilla koneilla.

Laitteiden minimivastus on masiinasta riippuen 10–20 kiloa, joten uskoakseni edellä pohdittua ongelmaa ei Oinilassa ole.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Kuntsari | Kunnallislehti (@kuntsari_kl) jakama julkaisu

Palvelus kansanterveydelle

Ankkalammen ulkokuntosalista jäi allekirjoittaneelle kaiken kaikkiaan hyvä tuntuma, vaikka mitään ”tappotreeniä” en tehnytkään. Laitteet ovat jämeriä, ja niihin saa verrattain mukavasti painovastusta. Laitekantaa hankittaessa on selvästi huomioitu ihmisvartalon lihaksisto kokonaisuudessaan.

Edellisistä kehuista huolimatta en välttämättä suosittelisi ulkosalia esimerkiksi voimanostajalle tai kehonrakentajalle. Laitteiden vastusskaala tuskin täyttää jokaisen tarpeita, vaikka maksimitaakkojen kanssa saakin mukavasti rehkiä. Fitness-urheilijoille, jotka tunnetusti arvostavat pieniä nyansseja ja erikoistekniikoita, mekaaniset ja pitkässä juoksussa yksitoikkoiset laitteet tuskin ajavat tehtäväänsä.

Täytyy kuitenkin muistaa, että ulkokuntosalille ovat tervetulleita kaikki ja ilman pääsymaksua. Kuntorata kiemurtelee vieressä, ja treenin jälkeen pääsee pulahtamaan maauimalaan niin halutessaan. Monipuolistuvat ja saavutettavat ulkokuntosalit palvelevat kansanterveyttä.

KuntoPeimarin treenikontin kyljessä voi vetää vaikka leukoja. Kuva: PKL/Julian Rauhaniemi

Paimion ulkokuntosalit

  • Moision kuntoilupaikka Holmanpuistossa, Konstantie 10
  • Naskarlanpuiston ulkokuntosali, Naskarlantie 1
  • Oinilan ulkokuntosali Ankkalammen maauimalalla, Jägerhornintie 4
  • Urheilupuiston ulkokuntosali, Vistantie 63
  • Villen Kuntokeidas Jokipuistossa, Sirkkelikuja 6
  • Lisäksi parhaillaan rakennetaan Hanhen ulkokuntosalia Kiusalaan, Hanhen leikkipuiston läheisyyteen.