Uusi aluevaltaus ja yhdeksäs kirja – Sauvossa asuvan Kaisa Sillanpään uusimpaan teokseen on koottu Varsinais-Suomen nähtävyyksiä ja erilaisia matkailukohteita

0
Kaisa Sillanpään yhdeksäs kirja käsittelee lähimatkailua.

Sauvo

Sauvossa asuva Kaisa Sillanpää on kirjoittanut kirjoja jo kymmenen vuotta. Kirjoittaminen on hänelle elämäntapa ja intohimo. Se on keino purkaa omaa luovuuttaan, keksiä uutta ja aina valmistunut tuotos pistää hymyn huulille.

–Usein käy niin, etten ole ehtinyt saada edellistä valmiiksi, kun toisen kirjan idea on jo tekeillä ainakin ajatuksissani.

Uusin julkaisu on matkailuaiheinen, jossa syvennytään kotimaanmatkailuun. Tarkemmin vielä lähialueisiin, kun kirjaan on koottu Varsinais-Suomen kuntien ja kaupunkien nähtävyyksiä ja erilaisia matkailukohteita. Kirjan tekeminen oli elämys, mutta ajoittain reissaaminen tuntui myös raskaalta.

– Kyllä vuoden projektin aikana kertyi aika paljon ajettuja kilometrejä.

Kirjasta jäi pois monia kauniita kohteitaVaikka Sillanpää on kirjoittanut erilaisia kirja-aiheita aikaisemmin rohkeni hän ehdottaa kustantajalle toisenlaista, itselleenkin aivan uutta aihetta. Idea kirjaan syntyi yli kymmenen vuoden aikaisista omista lähimatkakokemuksistaan. Sillanpää tykkää kokeilla uusia asioita ja hän kuvaileekin luonnettaan uteliaaksi. Kun kustantamosta näytettiin idealle vihreää valoa, päätti hän ryhtyä tuumasta toimeen.

Vaikka kirjan työstäminen ei ollut helpoimmasta päästä, oli se kirjailijan mielestä antoisaa. Yllättäviäkin tilanteita sattui matkan varrella.

–Monilta paikkakunnilta kauniita kohteita jäi kirjan ulkopuolelle, kun niihin ei ollut yleisöltä pääsyä yksityisen maanomistajuuden vuoksi.

Kirjaan on valikoitunut sellaisia paikkoja, jotka ovat edullisia tai ilmaisia. Kaupallisia kohteita ei kirjaan haluttu koota ja syyt olivat selviä.

– Tämä kirja on tarkoitettu oppaaksi kaikille ja halusimme koota sellaisia nähtävyyksiä, johon voi mennä kuka tahansa esimerkiksi omasta varallisuudestaan riippumatta. Eikä koskaan tiedä, mikä kaupallinen kohde säilyy ja mikä ei.

Työ, jota ei tehdä rahan takiaYhteiskunnassa on ollut pitkään tiedossa, että kirjailijat eivät saa valmiista teoksistaan suuria siivuja omalle pankkitililleen. Ensin osansa ottavat kustantajat, jonka jälkeen kirjakaupat. Sillanpää toteaakin, ettei kirjailijan työllä rikastu, muttei hän rahan takia teoksia valmistakaan.

– Kirjoittaminen on minulle luonnollinen tapa ilmaista itseäni. Lisäksi saan hyödyntää omaa luovuuttani ja taiteen alan koulutustani.

Vaikka välillä Sillanpää näki painajaisia uuden tuotoksensa puolesta, oli hänen mielestään virkistävää tehdä uusi aluevaltaus. Jotain uuttakin on jo jälleen tekeillä, sillä uusi kirja on jo suunnitteilla. Siinä hypätään täysin uuteen maailmaan, pois ruuanlaitosta ja matkailusta. Kyseessä on askartelukirja, josta Sillanpää on silminnähden innoissaan.

– Siinä pääsen hyödyntämään osaamistani jälleen täysin uudella tavalla.

Ideoita Sillanpäällä riittää tulevaisuuteenkin ja hän luulee, että se johtuu rikkaasta mielikuvituksestaan. Myös mielenkiinto erilaisia asioita kohtaan on johtanut kirjoittamisen maailmaan.

– Pidän historiasta, taiteesta ja hyödynnän myös laajaa mielikuvitustani kirjoissani.