Vain alle 12-vuotiaat saavat jalkapalloilla Urheilupuiston luonnonnurmella – Paimion Hakan toiminnanjohtaja: “Aikamoista stressiä tässä on podettu”

0
Urheilupuistossa vierailevia kielletään astumasta luonnonnurmelle. Alle 12-vuotiaille se on todellisuudessa sallittua. Kuva: PKL/Julian Rauhaniemi

Paimion kaupunki on tehnyt reklamaation Urheilupuiston huonosti itäneestä nurmesta. Asian vahvistaa Kunnallislehdelle kesälomiltaan tavoitettu Paimion tekninen johtaja Juha Saarinen.

– Nurmen kunto ei tyydytä viimevuotisen saneerauksen tilaajaa, eli kaupunkia. Odotamme, että urakoitsija tarjoaa korjausehdotuksen kesälomakauden jälkeen, Saarinen kommentoi.

Paimion tekninen lautakunta hyväksyi helmikuussa 2022 Urheilupuiston nurmi- ja päätyalueiden saneeraussuunnitelmat. Samalla päätettiin toteuttaa huleveden tasausallas ja hulevesiviemäri Urheilupuiston alueelle.

Urheilupuiston nurmipeite uusittiin, ja samalla se sai uuden salaoja- ja kastelujärjestelmän. Kokonaisurakka valmistui marraskuussa 2022, noin kaksi kuukautta aiottua aikataulua myöhemmin.

Urheilupuiston luonnonnurmi on edelleen paikoin huonossa kunnossa. Kuva: PKL/Julian Rauhaniemi

“Kyllä tilanne on huonoksi mennyt”

Keväällä kävi selväksi, että nurmi kasvoi huomattavasti toivottua verkkaisemmin. Paimion teknisen toimen piti suorittaa nurmikentän katselmus urakoitsijan kanssa ennen vappua, mutta sitä päätettiin lykätä suosiolla kesäkuun puoliväliin asti.

Sittemmin Urheilupuiston nurmelle on annettu Saarisen mukaan käyttölupa.

– Muuten loppuisi tila kesken, Nurminen sanoo kaupungin jalkapallokenttäreserviin viitaten.

– Mutta kyllä tilanne on huonoksi mennyt. Missään optimikunnossa se nurmi ei ole, hän lisää.

Urheilupuiston luonnonnurmi ei ole maallikon silmään niin heikossa kunnossa kuin on annettu ymmärtää. Yli 12-vuotiailla jalkapalloilijoilla ei silti ole nurmelle tällä hetkellä asiaa. Kuva: PKL/Julian Rauhaniemi

Ikäraja luonnonnurmelle

Yleisurheilijoiden harjoitteluun nurmiongelmat eivät ole juurikaan vaikuttaneet, mutta samaa ei voi sanoa jalkapalloilijoista.

– Kaupunki antoi meille ohjeistuksen, että Urheilupuiston nurmea saavat käyttää vain alle 12-vuotiaat futisjuniorit, Paimion Hakan toiminnanjohtaja Kirsi Haltia kertoo.

– Vanhemmille ikäluokille se ei kuulemma ole pelikuntoinen, hän jatkaa.

Paimion ainoa täysimittainen, vapaassa käytössä oleva jalkapallokenttä on täten yhtäältä Urheilupuistosta löytyvä Soikka. Kyseessä ei kuitenkaan ole luonnonnurmi- vaan keinonurmikenttä.

– Nyt mennään jo toista vuotta yhden kentän varassa, Haltia huokaa.

Urheilupuiston saneeraus käynnistyi toukokuussa 2022, eikä luonnonnurmikenttä ollut siis tuolloinkaan käytössä.

Soikan keinonurmi on Paimion ainoa täysimittainen jalkapallokenttä, jolla saa harjoitella täysipainoisesti. Kuva: PKL/Julian Rauhaniemi

Stressiä ja pelit treenien ohi -mentaliteettia

Kirsi Haltia kuvailee tilannetta ja sen aiheuttamaa kenttäpulaa “todella harmilliseksi”.

– Aikamoista stressiä tässä on podettu. Hakan jalkapallojaostolla on 27 aktiivista peliryhmää, joille pitäisi löytää sopivat harjoitus- ja matsikentät, hän täsmentää.

Haltia odottaa malttamattomana Vistan koulun kentän keinonurmipäällysteen valmistumista. Juha Saarinen arvioi Kunnallislehdelle toukokuussa, että kenttä voisi valmistua elokuussa koulujen käynnistymiseen mennessä.

Haltia toteaa, että Hakan on nyt kuljettava pelit treenien ohi -mentaliteetilla.

– Käytössä olevien kenttien neliöt käytetään hyödyksi. Harjoitusryhmien koot ovat suuria, hän mainitsee.

Kirsi Haltia on nimitettiin Paimion Hakan toiminnanjohtajaksi toukokuussa 2022, joskin hän oli hoitanut tehtävää jo saman vuoden maaliskuusta lähtien. Kuva maaliskuulta 2022. Kuva: PKL-arkisto/Jaana Pakarinen

Aliurakoitsijaakin reklamoidaan

Urheilupuiston kenttäsaneerauksen pääurakoitsijana toimi auralainen Iletekniikka Oy. Yrittäjä Ilkka Leino kertoo olevansa tietoinen Paimion kaupungin reklamaatiosta.

– Itse aion reklamoida saneerauksen aliurakoitsijaa, hän toteaa.

Kyseistä tahoa Leino ei kuitenkaan halua nimetä.

– On ihan tavallista, että tällaisissa projekteissa on sekä pää- että aliurakoitsija, hän teroittaa.