Vastatuuli koitui Emma Tainion kohtaloksi – Gröndahlilta perusveto

0
Emma Tainion (oik.) sijoitus sekä 100:n että 200 metrin alkuerissä oli Lahden Kalevan kisoissa 11. Kuva: Julian Rauhaniemi

Mikä on kenties yksi parjatuimmista urheilijoiden perisynneistä? Epäonnistumisen laittaminen huonojen olosuhteiden piikkiin.

Joskus moiselle toiminnalle on kuitenkin perustellut syynsä. Voi sanoa hyvinkin, että Paimion Urheilijoiden Emma Tainio jäi olosuhteiden uhriksi sunnuntaisissa 200 metrin alkuerissä Lahden Kalevan kisoissa.

Tainio juoksi ensimmäisessä alkuerässä, jonka aikana puhalsi 1,7 metrin vastatuuli. Samaan aikaan taivaalta ripotteli myös vettä, vaikka sää olikin muutoin lämmin.

Tainio sijoittui eränsä kolmanneksi ja jäi odottamaan finaalipaikkansa sinettiä aikavertailuun. Lopulta olosuhteet, kuten varmasti hyväkuntoiset urheilijatkin, puuttuivat peliin. Tainion loppusijoitus “kakkosen” alkuerissä oli 11., eikä hän täten päässyt mukaan loppukilpailuun.

On mainittava, että tihkusade loppui kuin seinään Tainion alkuerän jälkeen. Tuuletkin kääntyivät myötäisiksi: toisessa alkuerässä puhalsi 0,6:n ja kolmannessa 0,7 metrin myötätuuli.

Tainio kuvattuna 100 metrin alkuerien jälkeen. Kuva: Julian Rauhaniemi

Tainion aika, 24.56, oli hänen uransa toiseksi paras 200 metrillä. Kesäkuisesta ennätyksestään (24.33) hän jäi reilun parin kymmenyksen päähän. Jossittelu on aina jossittelua, mutta mikäli olosuhteet olisivat olleet myöden, olisi paimiolaissprintterin aika voinut painua jopa ennätyksen alle.

– Aika on hyvä, siihen olen tyytyväinen. Sain omasta erästäni ne päänahat, jotka tarvitsinkin, Tainio aloittaa.

– Muissa erissä juostiin kahdeksan omaa ennätystä, meidän erässä ei tullut edes kauden parhaita tuloksia. Kyllä se kertoo kaiken olennaisen, Tainio jatkaa.

Loppukilpailuun päästäkseen Tainion olisi pitänyt juosta oma ennätyksensä. Viimeisenä, eli kahdeksantena, finaaliin kipitti 400 metrin erikoisnainen Mette Baas ajalla 24.28.

Nyt Tainio kääntää katseensa elokuun lopussa Tampereella käytäviin nuorten SM-kisoihin.

– Lisäksi on viritteillä jonkinlaista viestijuoksuskabailua, hän paljastaa.

Perjantaisissa 100 metrin alkuerissä Tainio sijoittui kakkosen tavoin 11:nneksi.

Konsta Gröndahl (25) oman alkueränsä kalkkiviivoilla. Edessä 100 metrin Suomen ennätysmies Samuli Samuelsson.

Gröndahl haluaa vakiinnuttaa tasonsa kansallisessa kärkikaartissa

Vuodenvaihteeseen asti Paimion Urheilijoita edustanut Konsta Gröndahl kisasi sunnuntaina miesten 200 metrin alkuerissä. Ajallaan 22.18 hän sijoittui 16:nneksi, kun mukana oli kaikkiaan 21 sprintteriä.

– Normiveto, Gröndahl kuvailee suoritustaan lyhyesti.

Nykyisin Turun Urheiluliiton väreissä kisaava Gröndahl juoksi ennätyksensä 21.98 kesäkuun alussa. Sunnuntainen Lahden-juoksu oli hänen uransa kolmanneksi paras 200 metrillä.

– Nämä ovat ensimmäiset Kalevan kisani, mutta eivät viimeiset, Gröndahl lupailee.

Gröndahl tähtää seuraavaksi Tainion tavoin nuorten SM-kisoihin. 22-vuotias pikamenijä kiitää viimeistä vuottaan nuorten sarjoissa.

– Finaalipaikka on ehdoton tavoitteeni, Gröndahl toteaa.

– Täytyy seurata, millainen kattaus sinne (nuorten SM-kisoihin) saadaan. Mitalikaan ei ole mahdottomuus, hän miettii.