Yhdessä olemme enemmän

0

Viikonloppuna vietettiin Sauvon Elopäiviä torilla, kirjastossa ja kotiseutumuseolla. Tällä kertaa ilmojen haltijat eivät olleet niin suosiollisia kuin aiempina vuosina mutta tunnelma oli yhtä aurinkoinen ja iloinen kuin aiemminkin. Tunnelma loitte te kaikki, jotka tulitte esittelemään toimintaanne, myymään tuotteitanne tai olitte yleisönä. On siis ison kiitoksen paikka!

Sauvossa löytyy yhdistys, yhteisö tai harrastusporukka lähes joka lähtöön ottaen huomioon kunnan koon. Ja ellei sopivaa löydy, sellainen perustetaan, kun samanhenkinen väki löytää toisensa. Yhtenä esimerkkinä Sauvon iltatoria heinäkuun perjantai-iltoina pyörittänyt Sauvon tori ry. Iltatorit ovat tuoneet mukavaa vipinää ja monipuolista ohjelmaa Sauvon keskustaan. Ja nyt on hieno tori esiintymislavoineen ja kukkaistutuksineen, kaikki elementit viihtymiseen ovat kohdillaan. Sen ovat huomanneet myös ulkopaikkakuntalaiset.

Oli se sitten kesäteatteri, taidenäyttelyt, kotiseutumuseo, jalkapallo, konsertit tai vaikkapa kirpputorit, jotka vetävät väkeä Sauvoon, niin on selvää, että useimmiten Sauvossa käyntiin yhdistetään useampi kohde. Mikään ei siis ole toiselta pois vaan kaikille lisää.

Palveluja tuottavat yhteisöt, yhdistykset ja yrittäjät tarvitsevat toisiaan ja kuntalaiset tarvitsevat kaikkia. Ei ole niinkään tärkeää kuka tai mikä taho palvelun tuottaa vaan se, että palvelua on tarjolla. Jokaiselle pitäisi kuitenkin olla selvää, että kun se kuuluisa Joku tekee, niin siitä ei ota kukaan koppia. Ei ole kenenkään etu, että työt kasaantuvat yhdistyksen puheenjohtajalle, sihteerille tai samoille puuhaihmisille. Vastuuta ja tehtäviä on uskallettava antaa ja jakaa muillekin ryhmän jäsenille. Mitäpä jos sinä itse tarjoutuisit hoitamaan omassa porukassasi jonkin homman, apusi tulee todennäköisesti tarpeeseen ja otetaan ilolla vastaan. Aina muut eivät tiedä mitkä ovat vahvuutesi ja miten parhaiten toisit panoksesi yhteiseen hyvään. Yhdistystoiminta on joukkuepeliä ja kahta kättä heiluttaen paikalle tulijoiden määrä kertoo yhdistyksen tilasta. Sauvossa ei onneksi tällaista ilmiötä ole havaittavissa ja toivottavasti ei tulevaisuudessakaan.

Syksy on vähän niin kuin uusi vuosi toiseen kertaan. Kesälomien jälkeen palataan työpaikoille ja opinahjoihin. Kansalaisopiston kurssit alkavat ja yhdistysten harrasteryhmät kokoontuvat. Olisiko nyt aika aloittaa uusi harrastus tai elvyttää vanhaa?

Sauvolainen auttamisenhalu on aina ollut ansiokasta mutta Sauvon ukrainalaisten hyväksi tehty työ on mittakaavassaan ainutlaatuista. Sinäkin voit antaa oman panoksesi osallistumalla esimerkiksi Sauvon SPR:n tai Hakkis Centerin Ukraina-avun toiminnan kautta. Inhimillisen hädän hetkellä punnitaan mistä meidät sauvolaiset on tehty. Ja nuorissa on tulevaisuus kuten saimme huomata keväisen sorakasa-casen kautta, esimerkillistä toimintaa.

Eivät Sauvon Elopäivät tältä vuodelta ole vielä ohi! Fiilistellään kesää Vinter B&B:n pihapiirissä perjantaina 4.8. klo 19 Musikaalia ja jazzahtavaa menoa- konsertissa ja Matias Sandberg Trion jazz-konsertissa torstaina 10.8. klo 19. Molempiin konsertteihin vapaa pääsy ja sadesäällä konsertit järjestetään sisällä kirjastossa. Ja hei sinä paikallinen avulias sielu! Otan kyllä apua vastaan, jos ilmojen haltijat eivät ole konsertti-iltoina suosiollisia.

Päivi Inkinen

Kirjoittaja on Sauvon kirjastonjohtaja ja Elopäivien tapahtumakoordinaattori.