Yli 30 vuoden odotus! Paimiossa rengastettiin tuulihaukan poikasia

0
Tuulihaukka pesi Paimion Kerkolassa vanhan ladon seinälle laitetussa pöntössä ja avaran peltomaiseman äärellä.

PAIMIO Kerkolassa rengastettiin juhannuksen alla kuusi tuulihaukan poikasta. Hetki oli omalla tavallaan historiallinen ja pitkän odotuksen tulosta.

Nyt haukanpoikaset ovat jo lennähtäneet tiehensä, mutta tarina rengastuksen taustalla on kertomisen väärti. Paimiolainen lintuharrastaja Pekka Salmi nimittäin kertoo, että kesti runsaat 30 vuotta, ennenkuin ladon seinään laitettu pönttö kelpasi tuulihaukalle pesimäpaikaksi. Toissavuonna poikasia oli viisi, sitten viime kesänä kolme ja tänä vuonna siis kuusi.

Toinen lintuharrastaja, Tapio Numminen , kävi juhannusviikolla rengastamassa nämä poikaset Kerkolan tilan mailla ladon seinällä olevasta pöntöstä. Pekka oli myös paikalla.

– Kun kävin siellä sitten 4.7., kolme poikasta oli eturivissä pöntön etulaudalla. Silloin niitä oli viisi poikasta jäljellä, kertoo Pekka.

Sen jälkeen kuluikin vain pari päivää, ja poikaset olivat lopullisesti tiessään. Pesintä onnistui siis noin 80-prosenttisesti.

Pekka Salmi on uskollisesti seurannut 32 vuotta paikallaan olleen pöntön hidasta ”asuttamista”. Asukkia kun ei vaan meinannut löytyä.

– Tuulihaukoilla koiras valikoi pöntön ja alkaa sitten kutsua naarasta. Jos pesintä onnistuu, niin koiras pysyy ja pesii ehkä uudelleenkin, mutta naaras voi vaihtua, hän kertoilee.