Tällä seudulla tekstiilinkierrätyksessä on otettu hienoja askeleita kohti tulevaisuutta, ja elokuun lopulla tämän tiimoilta on luvassa isoja tapahtumiakin. Siksi tässä lehdessä kansallispukujen tuuletusta esiin tuovassa haastattelussa Laura Hannulan ( sivu 7) kierrätystä koskevat ajatukset kolahtavat.
Ehkä tähän vaikutti myös se, että tällä viikolla oli maailman ylikulutuspäivä, mutta meillä Suomessa se oli jo maaliskuun lopussa. Ylikulutuspäivä on laskennallisesti päivä, jolloin me tällä planeetalla olemme käyttäneet sen kapasiteetin, mitä tänä vuonna olisi kestävästi käytettävissä.
Niinpä, me kulutamme liikaa ja niin monin tavoin. Vaatteet ovat tässä yksi osa, sillä vaatteiden uudistuotanto – ja erityisesti kehitysmaissa, joissa kuitenkin monien esimerkiksi nuorisomuodin tuttujen brändien tuotanto on – kuluttaa energiaa ja esimerkiksi vesivaroja kestämättömästi.
Siksi on aina hienoa, kun joku muistaa ja muistuttaa meitä siitä, miten kestävää kulutusta on kierrättäminen. Se että korjataan, parsitaan ja paikataan, puretaan ja tehdään uusiksi. Tai että käytetään perinteistä juhla-asua: kansallispukua.
Meillä on tässä maassa ihan valtavasti edelleen parantamisen varaa käyttökelpoisten vaatteiden päätymisessä kierrätykseen, vaikka onneksi sentään noin kolmannes käytöstä poistetuista vaatteista menee UFF:n tilastojen mukaan hyväntekeväisyyteen. Silti edelleen jopa viidesosa vaatteista heitetään roskiin ja ne päätyvät poltettaviksi.
Vaikka me täkäläisittäin olemme tietoisia tekstiilikierrätyksestä ehkä hiukan paremmin kuin jossain muualla, ja tiedämme Resterillä tehtävästä kehitystyöstä, niin vain noin puolet meistä tietää, että tekstiilijätteen keräys tuli pakolliseksi vuoden alussa.
Useimmat meistä tietävät, että UFF:n kierrätys on hyvä ratkaisu, samoin vaatteiden myynti tai lahjoitus muutoin eteenpäin, mutta silti paljon päätyy roskiinkin.
Usein ihan hyvääkin tavaraa, jolle varmasti olisi ottajia, ellei lähellä, niin kauempana. Tämän päivän viesti olkoon, että ympäristön ja talouden kannalta on aina hyvä vaihtoehto, että vaatetta käytetään uudelleen sellaisenaan.
Kysymys kuuluukin, minne sinä laitoit viimeksi ne vaatteet, jotka totesit kaapissa turhiksi?