Oikeus olla sellainen kun on

0

Pride-toiminta on rantautunut myös Paimioon. Lauantaina täällä marssitaan näkyvästi ja kuuluvasti sen puolesta, että jokaisella on oikeus olla sellainen kuin on. Jokaisen tulee olla yhteiskunnan ja lainsäädännön edessä tasavertainen seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli- identiteetistä ja sukupuolen ilmaisusta riippumatta. Kirjoitan yhteiskunnan ja lainsäädännön kupeeseen mielelläni myös sanan yhteisö, koska sellaiseen me kaikki kuulumme. Yhteisössämme toteutamme erilaisia arvoja.

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat perusarvoja, jotka ovat monille vieraita, koska niihin törmätään yleensä vain silloin, kun niitä kyseenalaistetaan tai jopa uhataan. Kun herää kysymys, miksi minua kohdellaan eri tavoin. Kun jossain jotkut unohtavat, että erilaisuus ei ole uhka, eikä mitään epämiellyttävää vaan mahdollisuus ja yllättävänkin usein myös rikkaus.

Pridetoiminta on kummunnut jo vuosikymmenet halusta nostaa esiin jokaisen oikeutta tulla nähdyksi ja kuulluksi ihan itsenään, sellaisena kuin on. Edelleen tälle viestille on tilausta kaikkialla.

Näkyvän toiminnan ja yhdenvertaisuuden vaatimusten viestiminen nostaa esiin, että kenenkään ei pidä joutua pelkäämään syrjintää tai kiusaamista siksi, että on jotenkin erilainen kuin monet muut ympärillä. Kyse on mitä suurimmassa määrin ihmisen oikeudesta. Erityisen tärkeää tätä viestiä on kertoa lapsille ja nuorille, joita kasvatamme.

Viestin on oltava vahva myös paikallisesti, koska erilaisuutta on kaikkialla, täälläkin. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien tulee tuntea itsensä turvalliseksi myös Vistalla tai vaikka Sauvon Karunassa.

Pridekulkue, kaupungintalon taidenäyttely, ja tapahtuman näkyvyys harrastemessuilla Jokipuistossa ovat hieno asia. Olen ylpeä kaupungistamme, jossa nyt liehuvat sateenkaariliput, elleivät kaupungintalon tangossa, niin Tillintuvalla.

Valtaosa niin sanotuista taviksista ei nimittäin tiedä eikä ymmärrä, millaista elämä on, kun on erilainen kuin muut. Jotkut eivät valitettavasti haluakaan ymmärtää. On myös heitä, joiden mielestä erilaisuuden pitäisi pysyä piilossa tai että se on ongelma, jopa sairaus, jota pitäisi hoitaa.

Eli jos jonkun tekee mieli nyt sanoa, että kaupunki ei liputuspäätöksessä antanut varauksetonta tukeaan Pridelle, niin ei se kyllä tarkasti ottaen niinkään ole. Päätöksentekijöistä vain kaikki eivät olleet samaa mieltä, ja sekin on tässä maassa sallittua.

Pridelle on tilausta juuri siksi, että se kasvattaa ymmärrystä.