PAIMIO,SAUVO
– Meillä on ollut tosi hyvin ilmoittautumisia, 1.8. alkoi ilmoittautuminen ja jo ekana päivänä meni 1000 ilmoittautujan raja rikki, kertoo Paimion opiston rehtori Satu Lehtisalo .
Viime vuonna ensimmäisenä päivänä ilmoittautumisia kertyi vähän yli 500, eli määrä tuplaantui.
– On ollut piristävää kun ihmiset ovat aktiivisia. Enää ei korona kummittele niin kuin vielä viime syksynä, kun ihmiset olivat hyvin varovaisia ja ilmoittautuivat kursseille ihan viime tipassa.
Liikunta, erityisesti jooga ja pilates vetävät kansalaisopistossa aina mutta käden taidot ovat nyt myös erityisen suosittuja.
– Savityökurssit ovat supersuosittuja ja ne tulivat minuutissa täyteen ja myös muut käden taitojen kurssit täyttynevät. Lasten ja aikuisten yhteiset kurssit ovat viime vuoden tapaan myös olleet suosittuja. On hienoa että lapsiperheet ovat näin heränneet opiston tarjontaan.
Paluuta normaalitasolle
Paimion opistossa on tulevana lukukautena suunnilleen saman verran kursseja kuin aiemminkin, Sauvossa tarjontaa on jopa vähän enemmän kuin edellisinä vuosina. Siellä on uusia lyhytkursseja, kuten kansallispuvun korjauskurssi ja puhelimella parempia kuvia- kurssi, kompostointiin tehoa ilta. Saaristolaislaivurikurssi on ollut monta kertaa Paimiossa ja nyt se siirrettiin pidettäväksi Sauvoon.
Etä- ja hybridikursseja on myös edelleen paljon ja erityisesti kielissä, joissa tehdään myös eri opistojen välistä yhteistyötä.
– Myös liikunnassa on runsaasti tarjolla etäosallistumismahdollisuuksia.
Opettajatilannekin on hyvä. Jopa ehkä hiukan muutamaa mennyttä vuotta parempi eli halukkaita kurssivetäjiä on ollut mukavasti tarjolla.
Opiston kursseilla kävi koronapandemiaa edeltäneinä vuosina noin 3500 kurssilaista. Nyt rehtori Satu Lehtisalo uskoo, että vuosittainen osallistujamäärä on palautumassa jälleen noihin koronaa edeltäneisiin lukuihin.
– Netto-opiskelijamäärä on noin 2000 luokkaa.
Kevään hallitusneuvotteluissa nousivat esille kansalaisopistojen rahoituksen leikkaukset. Satu Lehtisalo toteaa, että opiston toiminta rahoitetaan suurimmaksi osin valtionosuuksilla ja asiakasmaksuilla, joiden tasoa ei juuri voi nostaa.
– Opiston toiminta liikuttaa isoa ihmisjoukkoa ja vaikuttaa sen henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin, joten on toivottavaa että kuntien panostukset toimintaan korvaavat tulevia leikkauksia.
Lehtisalo muistuttaa, että opistossa harrastaa paljon eläkeläisiä ja lapsiperheitä. Eikä se, että tilastoissa opiskelijoissa on korkeakoulutettuja tarkoita mitenkään suoraan, että he olisivat hyvätuloisia.
– Tutkitusti euron panostus opistoon tuottaa kansanterveydelliseltä kannalta kolmen euron hyödyn.