Harrasteet kiinnostivat, mutta soudut kuihtui

0
Toimintakeskus Apilassa työskentelvät Miranda Toivonen, Carita Ahonen ja Toni Pietilä osallistuivat soutuihin ensimmäistä kertaa. He voittivat myös pukukilpailun ja saivat palkinnoksi pokaalin.

PAIMIO

Paimion Lions Club ry järjesti perinteisen Kahden Sillan Soutu -tapahtuman jälleen viime viikonloppuna. Soudut on järjestetty jo yli 30 vuoden ajan. Ennakkoon ilmoittautuneita soutajia oli kahdeksan, joista loppujen lopuksi kilpaili kuusi joukkuetta. Pari perääntyi viime hetkellä.

– Todella harmillinen tilanne, että osallistujia oli näin vähän. En muista, että olisi ennen ollut tällaista tilannetta. Ihanne tilanne olisi 15 joukkuetta, jotta saataisiin hyvät kilpailut aikaan. Yleensä ollaan saatu kaksi alku- ja loppuottelua, nyt oli vain kaksi alkuerää ja finaali, harmittelee järjestelyissä mukana ollut Paimion Lions Clubin jäsen Timo Roos .

Roos on toiveikkain mielin, että kilpailu saadaan jatkumaan myös tulevaisuudessa.

– Ihmisiä ei jostain syystä enää kiinnosta soudut, täytyy keksiä ensi vuodeksi jonkinlainen uusi konsepti, joka innostaisi porukkaa mukaan. Ennen oli paljonkin porukkaa ja useita yrityksiä, sekä kaupunki. Nyt ne ovat pikkuhiljaa tippuneet pois, Roos kertoo.

Roos on kuitenkin tyytyväinen tapahtuman järjestelyihin, sekä Soutujen ja Harrastemessujen yleisömäärään.

– Täällä oli todella paljon lapsiperheitä kannustamassa joukkueita, sekä kaikki hyvällä fiiliksellä mukana, se onneksi nostatti tunnelmaa, Roos sanoo.

Voitontahtoa pidettiin yllä läpi kisanSouduissa oli käynnissä myös pukukilpailu, jossa parhaiten pukeutunut joukkue palkittiin pokaalilla. Pukukilpailun Voiton vei Toimintakeskus Apila. Joukkueessa olivat Apilan työntekijät Miranda Toivonen , Carita Ahonen ja Toni Pietilä . He osallistuivat kilpailuun ensimmäistä kertaa.

– Meidän pukuteemana on satuhahmot ja haluttiin, että ollaan mahdollisemman erinäköisiä. Joulupukki hahmo tuli meidän mieleen viimeisenä. Lainasin oman asun ystävältä ja kaksi muuta asua on kierrätyskeskuksesta, Ahonen kertoo.

Kilpailuun lähdettiin innostuneilla fiiliksillä ja kaikilla oli yhteinen tavoite.

– Voittamaan lähdetään, hihkuu Toivanen.

Kilpailuun osallistui myös Nuorisovaltuuston joukkue, jossa edustamassa olivat Saara Kujala , Pinja Tranberg ja Leea Könnölä . Viime vuonna napsahti naistensarjan voitto, joten odotukset olivat tänä vuonna korkealla.

– Todella märkä fiilis, airo lähti irti kesken matkan ja olisi varmasti päässyt kovempaakin, Kujala kertoo fiiliksiään.

Taktiikka oli hiottu valmiiksi ennen kilpailua ja voitontahtoa pidettiin yllä koko soudun ajan. Pieniä muutoksia on viime vuoteen verrattuna.

– Tänä vuonna meillä oli eri perämies. Huudettiin vaan koko matkan ” veto, veto, veto” ja pidettiin tahtia yllä, Tranberg lisää.

Voiton nappasi toista vuotta peräkkäin Voimakas Sali ajalla 05.31.27, toisen sijan vei Paimion Nuorisovaltuusto ajalla 05.42.27 ja kolmanneksi sijoittui Toimintakeskus Apila, joka suoriutui ajalla 06.11.77. Neljänneksi tuli Vanhusneuvosto, viidenneksi Naiskuoro Vivela ja kuudeksi Paimio Pride.

Ohjelmaa erityisesti lapsiperheilleJokipuisto täyttyi myös Harrastemessuista, jossa tuotiin esille mitä erilaisia harrastusmuotoja ja -paikkoja Paimiossa on tarjolla. Messut keräsivät Tapahtuman tuottaja Sanni Tuupan mukaan arviolta 3 000 kävijää paikan päällä. Tänä vuonna messuilla panostettiin erityisesti lapsiin- ja nuoriin.

Aarne Alligaattori ja Viidakkorumpu -yhtye polkaisi päivän käyntiin ja veti lavan edustan täyteen nuorta kuulijaa vanhempineen. Nuorille suunnattu rap-artisti Dilemman konsertti päätti puolestaan tapahtumapäivän Jokipuistossa. Tuuppa kertoo, että lavaohjelmaan pystyttiin panostamaan rahoilla, joita tänä vuonna jäi jakamatta hyvinvointilautakunnan nuorisotoimintaan kohdennetuista tukimäärärahoista.

3-vuotias Emilia Kaijärv i tuli toista kertaa katsomaan idoliaan äitinsä Ella Kaijärven kanssa.

– Kaikki Aarne Alligaattorin biisit on hyviä, kiteyttää Emilia Kaijärvi.

– Ollaan nyt toista kertaa Harrastemessuilla, tosi kiva tapahtuma, jossa näkee paljon tuttuja. Oltiin ponitalutuksessa ja pomppimassa pomppulinnassa. Harmittaa, että Pride-kulkue oli saamaan aikaan, niin ei sitä nähty. Aarne Alligaattori meni nyt edelle, nauraa Ella Kaijärvi.

Harrastukset innostivat testaamaanMessuyleisö käytti hyvin mahdollisuuksia kysyä harrastusmuodoista tai intoutui jopa kokeilemaan harrastusvälineitä.

– Meillä syntyi uusia asiakaskontakteja, aikuiset kuin lapsetkin kävivät osastollamme kokeilemassa testattavana olleita soittimia, kuten selloa ja kannelta, Paimion opiston osastolla rehtori Satu Lehtisalo iloitsi.

Ihmisiä pörräsi myös Elävä Keskiaika ry:n pisteellä, joka elävöittää keskiaikaharrastamiseen liittyviä vaatteita, aseita, panssareita ja muita varusteita.

– Tultiin tänne kivalle piknikille ja samalla esittelemään meidän toimintaa. Tuodaan vaatteiden ja muun rekvisiitan kautta eläväksi eurooppalaista keskiaikaa, käsitöistä kirjalliseen kulttuuriin ja puutarhan hoitoon, Elävä Keskiaika ry sihteeri, Hanna Lehmusto kertoo.

Hän kehrää villalankaa ja näyttää samalla, millä tavalla entisaikaan tehtiin vaatteita itse.

– Tämä on tällainen piknikystävällinen touhu, tästä voisi tulla vaikka lapaset, en ole ihan vielä päättänyt, Lehmusto nauraa.

Tapahtumakokonaisuuden järjestivät toista kertaa peräkkäin Paimion kaupunki, Lions Club Paimio ja Paimion Järjestöparlamentti.