Historiallinen Pride-tapahtuma värittyi lisää

0
Susanna Silvander-Rosti (vas.) ja Ella Rosti emännöivät kesäkuussa Helsinki Priden lavaohjelmaa Senaatintorilla. Elokuussa he suojelevat Paimio Pride -tapahtumaa.

PAIMIO/ Janica Vilén

Paimion historian ensimmäinen Pride-kulkue järjestetään lauantaina 19.8. Kulkue lähtee Tillintuvalta klo 12 ja päättyy Paimion Jokipuistoon, jossa samaan aikaan järjestetään Paimion Harrastusmessut ja Kahden sillan soutu -tapahtuma.

– Kokoonnumme kulkueeseen mukaan tulevien kanssa Tillintuvan eteen (Vistantie 61) klo 11.30. Tervetuloa marssimaan sankoin joukoin! Nostamme matkan varrella sateenkaarilipun salkoon ja kannustamme muitakin liputtamaan sateenkaarilipulla Paimiossa kulkuepäivänä, kommentoi Paimio Pride -työryhmän puheenjohtaja Tapio Ojala.

Jokipuistossa Paimio Pridella on oma teltta, josta saa Pride-aiheisia siirtokuvia. Lisäksi työryhmä toivottaa ihmiset tervetulleiksi keskustelemaan esimerkiksi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymyksistä. Paimio Pride osallistuu myös Kahden sillan soutuihin omalla sateenkaarevalla joukkueellaan.

Paimio Priden avajaiset pidetään keskiviikkona 16.8. kaupungintalolla klo 17.30 alkaen. Avajaistilaisuudessa luetaan Paimio Priden ohjelmajulistus sekä tervehdykset tapahtuman suojelijoilta. Samana päivänä kaupungintalon näyttelyparvelle avautuu kuvataiteilija Eino Nurmiston näyttely Rehellinen nautiskelija, joka on esillä syyskuun puoliväliin asti. Paimio Priden avajaiset ovat kaikille avoin ja maksuton tilaisuus. Kaupungintalo on tilana esteetön.

Suojelijoina Kaksi äitiä

Paimio Priden suojelijoiksi ovat lupautuneet Paimiosta kotoisin oleva Susanna Silvander-Rosti ja hänen vaimonsa Ella Rosti , jotka olivat juuri kesäkuussa emännöimässä Senaatintorilla Helsinki Priden lavaohjelmaa. Pariskunta on tullut tunnetuksi Kaksi äitiä -nimisestä Youtube-kanavastaan, Instagram-tilistään ja podcastistaan, joissa he jakavat sateenkaariperheensä arkea.

Susanna Silvader-Rosti on kirjoittanut myös kaksi lastenkirjaa, joissa seikkailevat sateenkaariperheen lapset. Kirjoissa tuodaan lempeästi esiin perheiden ja ihmisten monimuotoisuutta. Tänä kesänä hän tekee myös Unelma, joka toteutui -podcastia.

Kaksi äitiä on palkittu muun muassa Creator Awardsissa ja Tubecon Awardsissa useamman kerran sekä Setan myöntämällä Asiallisen tiedon omena -palkinnolla vuonna 2020.

– Ilahduimme, kun kuulimme, että Suskin lapsuuden kotikaupungissa järjestetään ensimmäinen Pride. Hyvä Paimio! On tärkeää, että jokainen saa olla oma itsensä – asuupa sitten pienellä tai isommalla paikkakunnalla. Pride vahvistaa tätä viestiä. Meillä on suuri ilo ja kunnia toimia Paimio Priden suojelijoina, pariskunta sanoo.

Eino Nurmiston taidenäyttely kaupungintalolla

Paimio Priden kunniaksi Paimion kaupungintalon näyttelyparvella nähdään 16.8.–13.9. Eino Nurmiston taidenäyttely Rehellinen nautiskelija. Sama näyttely oli Helsinki Priden aikana nähtävillä Studio Kupussa, Helsingin Kalliossa.

Eino Nurmisto on some-vaikuttaja, kirjailija, valokuvaaja ja kuvittaja. Rehellinen nautiskelija on hänen ensimmäinen taidenäyttelynsä, joka on yhdistelmä sensuellia homoerotiikkaa ja väreillä ilottelua. Osan teoksista Nurmisto on tehnyt näyttelyä varten, mutta osa digipiirroksista on tuttuja hänen Homopojan opas -nimisestä tietokirjastaan, joka ilmestyi vuonna 2019 ja voitti Lastenkirjainstituutin jakaman Punni-palkinnon vuonna 2020.

– Rehellinen nautiskelija nähtiin ensimmäisen kerran Suomen suurimmassa Pride-tapahtumassa Helsingissä, joten sen on pelkästään luonnollista ja tärkeää olla osa myös pienen paikkakunnan Pride-tapahtumaa. Pienen kylän kasvattina pienempien kaupunkien Pride-tapahtumat ovat muutenkin sydäntä lähellä, toteaa Somerolta kotoisin oleva Eino Nurmisto.

Avajaisten jälkeen näyttelyyn pääsee tutustumaan omatoimisesti kaupungintalon aukioloaikoina.

FAKTA

Yhdenvertaisempi Paimio

Paimio Pride -työryhmään ovat tervetulleita kaikki, jotka haluavat edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten oikeuksia ja hyvinvointia. Työryhmän saa kiinni Facebookista ja Instagramista, sähköpostilla osoitteesta paimiopride@proton.me tai puhelimitse numerosta 041 4772864.

Paimio Pride järjestetään tänä vuonna ensimmäisen kerran ja tapahtumasta tulee kaupungin jokavuotinen perinne.