Juho Suomiselle ja Emma Tainiolle kultaa, Suomiselle jopa kaksin kerroin – peimarilaiset huippuyleisurheilijat siirtävät katseensa ensi vuoteen

0
Juho Suominen Lahden Kalevan kisoissa heinäkuun lopussa. Kuva: Julian Rauhaniemi

Piikkiön Kehityksen Juho Suominen onnistui kovassa tempussa yleisurheilun nuorten SM-kilpailuissa Tampereella viikonloppuna. 19-sarjassa toista ja viimeistä vuottaan mittelevä Suominen nappasi mitalit niin päälajistaan kiekosta kuin kuulasta ja moukaristakin. Tuoreista mitaleista kaksi on kultaisia (kiekko, kuula) ja yksi hopeinen (moukari).

Suomisen kolmen päivän savotta käynnistyi perjantaina kuulantyönnöllä. Kehityksen kiekkojätti lähti kisaan kauden ylivoimaisena tilastoykkösenä ja otti kullan tuloksella 16.43 metriä. Eroa hopeaa napanneeseen Lahden Ahkeran Pyry Seliniin kertyi liki puolitoista metriä (Selinin paras työntö 15.05).

Lauantaina 19-vuotiaat miehet viskoivat moukaria. Vaikka Suominen on menestynyt sivulajissaan verrattain hyvin (nuorten SM-4. vuosina 2020 ja 2021), ei moukari ole kuulunut kaarinalaisen treeniohjelmaan enää pariin vuoteen.

Nyt Suominen on SM-mitalisti moukarinheitossakin. Tampereella syntyi oma ennätys 62.25, joka toi hänelle siis hopeaa.

– Tiesin, että ennätyslukemat on heitettävä, mikäli mitaleille mielii. Pari ensimmäistä heittoa olivat treenaamattomuuden vuoksi tahmeita, mutta loppua kohden tekeminen löytyi, Suominen kertoi kisaviikonlopun jälkeen maanantaina.

Kyseessä oli Suomisen kauden toinen moukarikisa. Edelliset ennätyslukemat (60.81) syntyivät toukokuussa Nousiaisissa. Tuolla tuloksella ei olisi Tampereella palkintopallille päässyt: Tarvasjoen Urheilijoiden Reko Tuominen jäi nimittäin SM-mittelön neljänneksi tuloksella 61.80.

Moukarin muut mitalisijat menivät Kenttäurheilijat-58:n Max Lampiselle (74.17) ja Nurmijärven yleisurheilun Mikko Huhdalle (62.13).

Juho Suominen nousi kahdesti ykköspallille nuorten SM-kisoissa Tampereella. Aihetta tuuletuksiin oli siis riittämiin.

Onnistunut kilpailukausi

Vaikka Juho Suominen on kuulunut suomalaisen juniorikiekonheiton kärkinimiin jo usean vuoden ajan, ulkoratojen SM-kultaa ei miehellä päälajistaan vielä ennen viime viikonloppua ollut. Nyt tuokin tilasto on korjattu: Suominen voitti sunnuntaina 19-sarjan kiekon tuloksella 56.45 ja päihitti moukarikisan ykkösen Max Lampisen liki kolmella metrillä (53.79).

Suominen myöntää olevansa huojentunut kultaisesta kiekkomitalistaan.

– Kauan sitä on metsästetty, hän kiteyttää.

Suomisella on samanlaiset tuntemukset niin viime viikonlopusta kuin kuluneesta kaudesta kokonaisuudessaankin.

– Niin hyvin meni kuin mahdollista, hän pohtii.

Kaarinalainen edusti Suomea alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa Jerusalemissa elokuun alussa. Hän pääsi toimitsijoiden karsintasähläilyistäkin huolimatta finaaliin, otti siellä monta päänahkaa ja sijoittui seitsemänneksi ennätyksellään 57.76. Yleisen sarjan Suomen mestaruuskisoissa, eli Kalevan kisoissa, Suominen oli upeasti neljäs.

Nyt kiekkolupaus siirtää katseensa tulevan talven harjoituskaudelle.

– Ehkä heitän vielä kisan tai kaksi, mutta ihan ylimenokauden (kilpailukauden jälkeisen lepojakson) ehdoilla, hän summaa.

Emma Tainio nappasi Tampereella kolmannen nuorten SM-kultansa. Kaksi edellistä ovat vuodelta 2020. Arkistokuva viime vuodelta. PKL-arkisto/jan Sundman

“Mä oon tänään suomenmestari”

Peimarilaiset kultatunnelmiin Tampereella vei Suomisen lisäksi Paimion Urheilijoiden Emma Tainio, joka kiisi sunnuntaina 22-vuotiaiden naisten ykköseksi 200 metrillä. Tainion voittotulos, 24.35, jäi vain kahden sadasosan päähän hänen ennätyksestään, joskin aika on tilastokelvoton liian kovan myötätuulen takia.

Tainio oli mukana olevista sprinttereistä tämän kauden tilastokakkonen. Hänen onnistui napata parhaimmillaan alle 24 sekuntiin spurtanneen Espoon Tapioiden Julia Ihantolan päänahka (hopeatulos 24.45).

– Laitoin eräälle kilpasiskolle sunnuntaiaamuna viestin, että “mä oon tänään suomenmestari”. Vahva itsevarmuus oli läsnä, ja tiesin pystyväni voittoon. Kulta lämmittää mieltä, Tainio kertoo.

Alkuerissä Tainio juoksi toiseksi nopeimman ajan (24.66). Ihantola paineli tuolloin kovempaa, mutta asetelmat kääntyivät loppukilpailussa päälaelleen.

Lauantaisessa 100 metrin kilpailussa Tainio sijoittui kuudenneksi. Päivä oli rankka, sillä “satasia” juostiin kolme kappaletta: alkuerät, välierät ja finaali.

Paimiolainen pinkoi sekä välierissä että finaalissa ajan 11.95 jääden kahden vuoden takaisesta ennätyksestään vain kolmen sadasosan päähän.

– Pienoinen pettymys. Alku- ja välierät menivät kevyesti, mutta finaalin valmistautumisessa oli hienoisia ongelmia, Tainio mainitsee.

Kaikkiaan hänelle jäi SM-viikonlopusta kuitenkin positiivinen fiilis.

– En osannut odottaa kakkosen kultaa vielä ennen viikonloppua, Tainio alleviivaa.

Tainio Lahden Kalevan kisoissa heinäkuussa. Kuva: PKL-arkisto/Julian Rauhaniemi

Paimion Urheilijat kasaa naisten pikaviestijoukkueen ensi viikolla Turussa kilpailtaviin viestijuoksun SM-kisoihin.

– Se kisa menee ylimenokauden puitteissa, Tainio sanoo omasta puolestaan.

Ekman neljäs, Kössi kuudes

Peimarilaisseuroja Tampereella edustivat myös Piikkiön Kehityksen Mico Ekman ja Paimion Urheilijoiden Pilke Kössi. Ekman pukkasi neljänneksi 22-vuotiaiden miesten kuulantyönnössä ennätystuloksellaan 13.68. Mitalikaan ei jäänyt kauas, sillä pronssiin vaadittiin 13.91.

Kössi sijoittui 22-vuotiaiden naisten keihäänheitossa kuudenneksi tuloksella 40.65. Ennätyksellään (45.00) hän olisi noussut neljänneksi, joskin mitaliin vaadittiin vielä huomattavasti pidempi kaari (48.78).