Lasten ajatuksista syntyi taidetta päiväkotiin

0
Maalauksissa oli hyödynnetty eläin- tai mielikuvitusmaailman hahmoja.

PAIMIO

Taideprojektissa lapsille teetettiin tehtäviä, joissa heidän piti kuvailla esimerkiksi lempileikkejään, napata päiväkodista mielekkäimmät lelut valokuvaan ja lisäksi heitä haastateltiin erilaisten kysymysten pohjalta. Näin kerätyt materiaalit lähetettiin Helsinki Urban Art Ry:n kautta taiteilijalle, joka kävi kesän aikana maalaamassa aineiston perusteella taidetta päiväkodin seinille.

Lempilän päiväkodin varhaiskasvatuksen opettajan sijaisena toimiva Kaisa Gröndahl kertoo, että niin lapset kuin aikuiset osallistuivat projektiin innokkaasti. Tehtävät olivat toiminnallisia, ja Lempilässä eskari- ja viskari-ikäiset pohtivat syvällisesti erilaisia asioita.

Tulevat eskarilaiset eivät ole vielä päässeet näkemään valmiita tuotoksia, mutta henkilökunta ihastui heti.

– Olen varma, että kaikki lapset palatessaan päiväkotiin ovat yllättyneitä ja mielissään nähdessään kevään työn tuloksia valmiina teoksina seinillä.

Inspiraatiota lapsilleLempilän päiväkodissa taiteili Matleena Korhonen , joka maalasi piirroksia seinille koko heinäkuun ajan. Turkulainen taiteilija oli ensimmäistä kertaa mukana tällaisessa projektissa ja kertoo nauttineensa maalaamisesta. Lisäksi hänestä oli hauskaa ja mielenkiintoista perehtyä lapsilta tulleisiin materiaaleihin ja ammentaa niistä inspiraatiota luonnoksiin.

– Esille nousi eläimiä ja ötököitä. Myöskin lasten suosikkileikkejä kuten rosvo ja poliisi, nukke- sekä sadeleikit. Lisäksi materiaaleissa korostuivat omenapuut, joita löytyy ainakin päiväkodin pihamaalta.

Korhonen ei ollut aiemmin maalannut seinämaalauksia ja seiniin taiteilu oli hänelle mukava oppimiskokemus. Taiteilija toivoo, että lapset saavat kuvista ideoita ja inspiraatiota omiin touhuihinsa ja tunnistavat omia kuvailujaan teoksista. Korhonen on tyytyväinen, kun sai omalla kädenjäljellään värittää päiväkodin arkea.

– On mukavaa, kun taide tulee näkyväksi arkeen, eikä sitä tarvitse aina lähteä katsomaan taidekeskuksiin tai museoihin.

FAKTAHelsinki Urban Art Ry toteutti taideprojektin Taiteen edistämiskeskuksen apurahalla.

Varsinais-Suomesta mukaan pääsi kolme muutakin päiväkotia, ja Paimiosta mukana oli siis Lempilän päiväkoti.

Projekti oli osallistujille ilmainen.