Lintuinfluenssasta ei täällä havaintoja

0
Arkistokuva Pekka Salmi

PAIMIO,SAUVO

Lintuinfluenssa ei ole yltänyt tiettävästi Paimioon tai Sauvoon. Paimion eläinlääkäri Venla von Bagh kertoo, että hänelle ei ole tullut tietoon mitään lintujen joukkokuolemia täällä Paimion ja Sauvon alueella. Kyselyjä on toki tullut paljon.

– Ihmiset ovat soitelleet nyt loppukesän aikana varsin paljon, jos ovat nähneet kuolleen linnun tai kuolevan linnun jossain. Ei ole tietoa ovatko kuolemat lisääntyneet, vai soittelevatko ihmiset vain sen takia koska lintuinfluenssa on nyt jatkuvasti uutisissa. Lintuja kuolee normaalistikin luonnossa, hän muistuttaa.

Von Bagh muistuttaa, että kuolleisiin lintuihin ei tule koskea, tai antaa lemmikkien koskea. Jos lintu on häiritsevässä paikassa, se voidaan pussittaa tuplamuovisäkkiin ja laittaa polttokelpoiseen poistaa sekajätteeseen. Kannattaa toimia hanskat kädessä. Jos lintu on metsässä, sen voi jättää sinne.

Yksittäisiä kuolleita lintuja ei lähetetä ruokavirastoon, mutta joukkokuolemissa lähetetään.

Ruokavirasto on määrännyt, että Varsinais-Suomessa on pidettävä siipikarja ja vankeudessa olevat linnut sisätiloissa lintuinfluenssan leviämisen ehkäisemiseksi.

Lintuinfluenssaepidemia alkoi pohjalaisilla turkistarhoilla heinäkuun puolivälissä. Sittemmin lintuinfluenssatartuntoja on varmistunut kaikkiaan 25 turkistarhalta. Tarhoilta on määrätty yhteensä noin 120 000 eläintä lopettavaksi.

Lemmikkien suhteen on kehotettu olemaan erityisen varovaisia ja välttämään kontakteja lintuihin. Koiria on syytä pitää hihnassa myös luonnossa, jotta mahdolliselta tartunnalta vältytään.

Suomen luonnonlinnuissa tällä hetkellä leviävä virus ei ole tartuttanut vielä tiettävästi yhtäkään lemmikkieläintä.

Ruokavirasto käynnistää syyskuun alussa kaikkia turkistarhoja koskevan lintuinfluenssaseurannan. Seurannan ensimmäisessä vaiheessa tutkitaan lintuinfluenssaviruksen esiintymistä turkistarhojen minkeistä, koska minkkien lintuinfluenssatartunnat aiheuttavat ihmisille suuremman terveysvaaran kuin kettujen ja supikoirien lintuinfluenssatartunnat. Näytteitä otetaan jokaisesta Suomen noin 130 minkkitarhasta.