Mikä soitin kiinnostaisi? Musiikkiopisto tarjosi mahdollisuuden kokeilla

0
Viulunsoiton opettajana musiikkiopistossa tänä syksynä aloittava Anna Pohjola iloitsi hauskoista soinnuista yhdessä Siina Haajan kanssa.

PAIMIO

– Hienoja lintuääniä!

Paimion musiikkiopiston viulunsoiton opettaja Anna Pohjola hymyilee kuusivuotiaalle Siina Haajalle , kun tämä varovaisesti vetää jousella viulusta ensimmäisiä ääniä. Sitten kun käden otetta siirtää, kuuluukin matalampia karhuääniä.

Äiti Eini Haaja kertoo, että Siina on juuri aloittamassa soitinmuskarin, jossa on mahdollisuus päästä tutustumaan eri soittimiin. Tyttö pitää kovasti musiikista ja käy myös tanssitunneilla, joten jokin ”oma” soitin voisi tulevina vuosina löytyä.

– On hienoa kun nyt pääsee kokeilemaan eri soittimia. Hän sanoi tuossa, että ainakin haitari kuulostaa mielenkiintoiselta, kertoo Eini kun viulu vaihtuu pikkusisko Sainin käteen.

– Sen näkee sitten innostuvatko tytöt itse soittamisesta. Itse olen soittanut pianoa, enkä tainnut tulla edes kokeilleeksi muita soittimia.

Paimion musiikkiopisto järjesti keskiviikkona alkuillasta Soittimet-tutuksi konsertin ja sen jälkeen ihka ensimmäistä kertaa tilaisuuden kokeilla eri soittimia. Valtaosa kokeilijoista oli lapsia.

Seuraavaksi viulusta otetta kokeili neljävuotias Tove Henninen , jolla isä Jonin mukaan on muskarikokemusta päiväkodista. Siellä on viikottain musiikkiopiston muskari.

– Luulen, että Tove on innokas kokeilemaan täällä erilaisia soittimia, ja hän tykkää kovasti laulaa ja myös tanssia, isä paljastaa.

Haitari, hanuri, sirmakka…

– Sinähän varsinainen virtuoosi olet, naurahtaa puolestaan harmonikan soiton ja muskarin opettaja Anna Schukov kun Leo Pyylampi painelee harmonikasta ensimmäisiä säveliä. Sitten laitetaan sormet nappuloille Annan näyttämällä tavalla, ja soitin kuulostaakin junalta.

– Pikkujuna tulee kun siirretään sormet näin…

Anna huomaa, että harmonikka on hiukan painava Leolle ja mainitsee, että soittimia on saatavilla eri kokoisina. Hänen kauttaan voi myös vuokrata alkeissoittimia.

Harmonikalla on muuten monta nimeä kuten haitari, hanuri, sirpakka, kurttu, kertoo Anna- opettaja.

Johanna Pyylampi kertoo, että he aikovat kokeilla nyt useita eri soittimia, mutta pianotuntien aloittamista on mietitty. Leo on täyttämässä kohta kuusi vuotta ja äiti paljastaa, että hänen mielestään Leo on perinyt musikaalisuuden bassoa ja kitaraa soittavalta isältään.

Musiikki onkin selvästi Leon juttu, sillä kun toimittaja kysäisee miltä musiikki kuulostaa, Leolla on vastakysymys: ai millä soittimella?

Kotoa löytyykin äidin mukaan ainakin piano ja ukulele, helistin, rummut…

Noin 140 opiskelijaa

Pääsykokeet opiston tunneille olivat vuorossa eilen torstaina. Musiikkiopiston rehtori Elina Jaanu kertoo, että varsinainen hakupäivä on keväisin, mutta viime vuosina syksylle on haluttu tarjota vielä varapäivä heille, joilta kevät meni ohi.

Musiikkiopistossa on noin 140 opiskelijapaikkaa, ja uusia opiskelijoita otetaan pääsääntöisesti sitä mukaa, kun vanhimmat opiskelijat lopettavat. Lukukausi alkaa jo ensi viikolla.

– Meillä on sikäli onnellinen tilanne, että melkein kaikki hakijat pystytään oppilaaksi ottamaan ja ellei heti, niin todennäköisesti lukuvuoden kuluessa. On mielekästä, että haun yhteydessä tavataan kuitenkin aina oppilas ja vanhempi, siksi hakupäivä on merkityksellinen.

Tänä vuonna ensimmäisen kerran järjestetty soitinten kokeilutunti kaupungintalolla oli Elinankin mielestä innostava.

– Tätä markkinoitiinkin lapsiperheille ja oli kyllä hienoa, että osallistujia oli lähemmäs viitisenkymmentä. Se lasten ilo ja vilpitön ihastus on niin kannustavaa ja hienoa kun vanhemmat voivat nähdä, miten lapsi innostuu soittimesta.

Ehkä yksi iloisin soittaja löytyi, kun Alvar Siitonen juhlisti kuusivuotispäiväänsä kokeilemalla eri soittimia. Kitara oli erityisesti kiinnostava, mutta nyt hän kokeili myös Minna Juholan opastuksella huilua.