Paimiossa kuvatut väkivalta- ja alistusvideot poliisin syynissä – Osa videoista voi olla näyteltyjä, mutta se ei vähennä asian vakavuutta

0
Kuvakaappaus sosiaalisessa mediassa leviävästä videosta, jossa vanhempi poika tönii ja lyö nuorempaa poikaa Paimion skeittipuistossa. Poliisi arvelee, että kyseinen video saattaa kuitenkin olla ainakin osin näytelty. Kuvaa on jälkikäsitelty videolla esiintyvien henkilöiden tunnistamisen ehkäisemiseksi.

Paimio

– Polvistu! Polvistu eteen nyt!

Teini-ikäinen poika huutaa pari vuotta nuoremmalle pojalle videolla, joka on levinnyt kulovalkean tavoin viimeisen viikon aikana sosiaalisessa mediassa.

Kun sanat eivät tehoa, antaa vanhempi pojista vauhtia sanomalleen lyömällä nuorempaa poikaa avokämmenellä poskeen ja tönimällä tätä. Kun nuorempi poika polvistuu, kehottaa vanhempi tätä nuolemaan kengänpohjansa puhtaiksi.

Runsaat puoli minuuttia kestävän videon tapahtumat ovat kuin suurkaupungin lähiöissä kuvatut. Mutta kun tapahtumapaikan tunnistaa Paimion jokipuiston skeittiparkiksi, valtaa mielen epäusko. Ei kai tällaista nyt Paimiossa voi olla?

Voi, ja sen asian vahvistaa myös Lounais-Suomen poliisin ennaltaestävän yksikön komisario Juhani Malmberg.

– Kyllä “Paimion tilanne” on poliisilla hyvin tiedossa ja asiaa selvitellään koko ajan. Kuulusteluja on tehty ja niiden perusteella ainakin tämä kyseinen video, joka on levinnytkin jo jonkin verran, saataa olla ennalta sovittu juttu. Sitä ei tosin tiedetä, miksi tällainen video on haluttu kuvata. Onkohan kyse ollut jostain toisille nuorille näyttämisestä, Malmberg miettii.

Kyse yksittäisestä nuorisojoukosta

Vaikka kyseinen, hämmennystä aiheuttava video olisikin ainakin osin näytelty, ei se poista sitä tosiasiaa, että Paimiossa yksittäinen nuorisojoukko on aiheuttanut harmia poliisinkin näkökulmasta liiaksi viime viikkoina. Useampia vastaavan tyyppisiä ja Paimiossa kuvattuja videoita on toimitettu poliisille, jonka lisäksi huolestuneet yhteydenotot ovat lisääntyneet myös koulujen suunnalta.

Malmberg korostaa, että tilannetta on Paimiossa kartoitettu ja osa nuoristakin on tavoitettu ja kuulusteltu. Silti hän korostaa nimenomaan vanhempien vastuuta, sillä kotona annetut ohjeet ja käydyt keskustelut kantavat parasta hedelmää pitkällä aikajänteellä.

– Vaikka huoli on ollut, ymmärrettävästikin, suurta vanhempien ja koulujen suunnalta, korostan silti, että Paimiossa on edelleen ihan turvallista liikkua myös iltaisin. Kannustan vanhempia käymään nuorten kanssa keskusteluja kotona siitä, missä he iltaisin liikkuvat ja mitä he tekevät. Nuoret eivät välttämättä itse ymmärrä sitä, että jo pelkästään tällaisen videon kuvaajakin voi joutua syytteeseen kunnianloukkauksesta. Saati sitten mihin väkivaltainen käytös voi johtaa, Malmberg muistuttaa.

“Asiat lähtevät somessa laukalle”

Lounais-Suomen poliisi on tulossa ensi maanantaina Paimioon keskustelemaan tilanteesta niin koulujen henkilökunnan, kaupungin virkamiesten kuin nuortenkin kanssa. Malmberg ymmärtää hämmennyksen, minkä videot ovat paimiolaisissa aiheuttaneet.

– Varmasti epätietoisuus on suurin tekijä, kun ristiriitaista tietoa tulee sieltä täältä ja kukaan ei oikein tiedä, mistä on kyse. Se lisää huolta ja epävarmuutta. Sosiaalisessa mediassa asiat lähtevät herkästi laukalle ja väärän tiedon määrä lisääntyy. Poliisin puolesta voin sanoa, että meillä on tilanteesta aika hyvä kuva ja uskaltaisin myös jo sanoa, että tilanne Paimiossa on rauhoittumaan päin.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän