Paimiossa on kuvattu nuorten väkivaltavideoita

0
Yksi väkivaltavideoista on kuvattu Paimion skeittipuistossa.

Paimiossa liikkuu nuorten väkivaltavideoita, jotka on kuvattu Paimiossa. Kunnallislehden toimitus on nähnyt videoista yhden, joka on kuvattu Paimion skeittiparkissa. Videolla yksi, arviolta 12–14-vuotias nuori käskee toista samanikäistä tai hiukan nuorempaa lasta polvistumaan, nuolemaan kenkäänsä ja lyö nuorta kasvoihin. Videon kuvaajan lisäksi tapahtumaa kuvaa toinenkin nuori. Kaikki henkilöt olivat videolta tunnistettavissa.

Lounais-Suomen Poliisissa ollaan tietoisia tapauksesta. Poliisi vahvistaa, että erilaisia videoita on Paimiossa kuvattu useampi. Videoita ja asiaan liittyviä rikosilmoituksia on tehty poliisille tällä viikolla.

Onko videoilla näkyvissä aitoja väkivaltatilanteita vai voivatko videot olla lavastettuja?

– Valitettavasti vaikuttaa siltä [että aitoja ovat], komisario Juhani Malmberg ennalta estävän toiminnan yksiköstä, Lounais-Suomen poliisista kertoo.

Poliisilla on videolla näkyvien henkilöiden henkilöllisyydet tiedossa, tilanne on poliisin tutkinnassa ja siitä tiedotetaan myöhemmin lisää.

Vanhempia tiedotettu Wilmassa

Paimion sivistysjohtaja Jyrki Lumiainen kertoo nähneensä videoista kaksi. Hän ei osaa arvioida Paimion väkivaltatilanteen laajuutta.

– Kahden videon perusteella ei pysty yleistämään, kuinka yleisestä ilmiöstä on kyse. Poliisin tehtävä on arvioida kokonaistilanne, hän sanoo.

Lumiaisen johdolla Paimiossa pidettiin keskiviikkona 23.8. asiasta kokous, johon osallistui koulujen rehtorit sekä vapaa-aikatoimen päällikkö Mia Konradsdal. Rehtorit ovat lähettäneet vanhemmille asiasta Wilma-viestiä tällä viikolla, jossa pyydetään vanhempia olemaan yhteydessä kouluun mikäli havaitaan uhkaavia tilanteita. Myös oppilaita kehotetaan olemaan yhteydessä koulun aikuisiin, mikäli joutuu esimeriksi pelottavaan tai uhkaavaan tilanteeseen tai näkee sellaista.

Malttia somekeskusteluihin

Asiasta on käyty sosiaalisessa mediassa vilkasta keskustelua. Poliisi ei vahvista, että Paimiossa olisi somessa huhutunkaltaista jengiongelmaa.

Lumiainen kehottaa olemaan somekeskusteluissa maltillinen.

– Itse olen ajatellut, että jos ei itsellä ole faktatietoa asioista, niin silloin kannattaa olla somekeskusteluissa pidättyväinen, hän toteaa.

Somekeskustelun vaarana on värittyä ja levittää huhupuheita.

– Helposti käy myös niin, että nuoret, jotka eivät ole millään tavalla asianosaisia saattavat joutua epäilyksenalaisiksi, Lumiainen sanoo.

– Lisäksi tällaisten videoiden levittäjillä on tarkoitus saada huomiota, mikä tietysti lisääntyy sosiaalisen median ja median kautta, hän jatkaa.

Hän kuitenkin korostaa, ettei kaupungissa hyssytellä asiaa.

– Teemme koulujen kanssa yhteistyötä ja varmistamme, että kaikilla on turvallista käydä koulua, hän toteaa.

Vanhempainilta asiasta

Vapaa-aikatoimen päällikkö Mia Konradsdal kertoo, että nuorten turvallisuuden takaamiseksi on ryhdytty toimenpiteisiin.

– Meillä toimii parkkiryhmä, jossa kaupungin, seurakunnan ja 4H-yhdistyksen henkilöt jalkautuvat pareittain nuorten joukkoon sellaisiin paikkoihin joissa nuoria liikkuu.

Hän kertoo, että parkkiryhmän toimintaan otettaisiin mielellään mukaan vanhempia ja muita vapaaehtoisia. Halutessaan vapaaehtoiseksi voi olla yhteydessä etsivään nuorisotoimeen.

Tarkoitus on jalkautua myös enemmän iltapäivisin koulujen ympäristöön.

Kaikille paimiolaisille vanhemmille järjestetään Paimiosalissa vanhempainilta asiaan liittyen syyskuun aikana. Paikalle on mahdollisesti tulossa myös poliisi kertomaan tilanteesta.

Väkivaltavideoiden levittäjä voi syyllistyä rikokseen. Kuvituskuva.