Protestin kautta finaaliin ja EM-seiskaksi – Juho Suomisen Jerusalemin-taival oli värikäs, mutta se päättyi lopulta ennätystunnelmiin

0
Juho Suominen Lahden Kalevan kisoissa heinäkuun lopussa. Kuva: Julian Rauhaniemi

Teksti: Julian Rauhaniemi, Pirjo Ailanto

Juho Suomisen taival alle 20-vuotiaiden Euroopan mestaruuskisoissa oli vähintäänkin värikäs. Piikkiön Kehityksen kiekonheittäjä oli ensin jäädä ilman finaalipaikkaa, mutta sai sen lopulta protestin kautta. Loppukilpailussa Suominen jatkoi tuttua ennätystehtailuaan ja sijoittui lopulta hienosti ja ennakkoasetelmat ylittäneesti seitsemänneksi.

Suominen oli maanantaisen kiekkokarsinnan 14:nneksi paras, mutta Suomen kisadelegaatio ei tuloksia purematta niellyt. Joukkue teki kenttätoimitsijoiden edesottamuksista protestin, ja se meni läpi.

– Mittausten kanssa oli aikamoista sähellystä, Suomisen valmentaja Antti Suonpää totesi tiistaiaamuna.

Suonpää seurasi kisoja koti-Suomesta, mutta hän oli tiiviisti yhteydessä Israeliin.

– Juhon toinen karsintaheitto mitattiin rajusti väärin. Pöytäkirjaan merkittiin reilu viisikolmonen, kun heitto oli todellisuudessa yli 55-metrinen, Suonpää selventää.

Kenttälajien karsinnoissa urheilijoilla on kolme suoritusyritystä, korkeus- ja seiväshyppy pois lukien.

– Juho sai heittää neljästi, Suonpää kertoo.

Suomisen virallinen karsintatulos oli lopulta 53.64. Mikäli protesti ei olisi mennyt läpi, hän olisi jäänyt finaalipaikasta noin 60 sentin päähän.

– Tv-kuvien välityksellä sanoisin, että kyllä siellä meni muidenkin kohdalla homma pieleen, Suonpää arvioi.

Juho Suominen Jerusalemin EM-kisojen finaaliesittelyssä.

Ennätys murskaksi

Tiistai-illan finaalissa Suominen suoritti vahvasti, kuten on koko kauden ajan tehnyt. Hän paransi entistä ennätystään (56.84) liki metrillä lukemiin 57.76 sijoittuen seitsemänneksi. Suominen lähti loppukilpailuun finaalijoukon 11. parhaalla ennätyksellä.

Kiekonheiton mestariksi heitti Ukrainan Myhailo Brudin ikäluokan maailman tämän kesän kärkituloksella 66.58. Muut mitalisijat menivät Tshekin Jan Svozilille (59.93) ja Hollannin Yannick Rolvinkille (59.86).

Suominen sijoittui pari viikkoa sitten Kalevan kisoissa neljänneksi. Tuolloin heitettiin miesten täysipainoista välinettä (2kg), kun Jerusalemissa paiskottiin 19-sarjan kiekkoa (1,75kg).

Seuraavan kerran kaarinalainen kilpailee alle 20-vuotiaiden SM-kilpailuissa Tampereella elokuun loppupuolella, jolloin ohjelmassa saattaa olla myös kuulantyöntöä. Suominen johtaa tämän kauden 19-vuotiaiden Suomen tilastoa kiekon lisäksi kuulassa.