Satu Laine ajoi rankkasateen kovertamaan monttuun Sukselantiellä – ”Ajattelin, että nyt lähtee henki”

0
Satu Laine loukkasi onnettomuudessa päänsä. Sairaalassa hänelle diagnosoitiin aivotärähdys, mutta lopulliset vammat selviävät pään ja niskan magneettikuvauksesta. Pelastuslaitos ja hinausauto nostivat Laineen auton kuopasta. Kuva: Satu Laine.

Satu Laine selvisi kuin ihmeen kaupalla ilman vakavia fyysisiä vammoja syöksyttyään autoinensa tielle ilmestyneeseen valtavaan monttuun Sukselantiellä Paimiossa.

Laine oli matkalla kotiinsa Paimion Veikkarissa sijaitsevalta työpaikaltaan myöhään maanantai-iltana. Vettä oli satanut lähes koko päivän kaatamalla ja pellot ja tiet lainehtivat vedestä. Laineen päästessä töistä sade oli lakannut.

Sukselantien rautatiesillan kohdalle saapuessaan Laine huomasi, että oikea kaista oli suljettu varoituskartioin ison lätäkön ympäriltä ja paikalla oli vedestä varoittava liikennemerkki. Laine hiljensi vauhtiaan ja lähti ohittamaan lätäkköä vapaata vasenta kaistaa pitkin. Kello oli noin 23.15.

– Oli säkkipimeää, ja auton valot kajastivat märkään asfalttiin. Kunnes yhtäkkiä tietä ei enää ollutkaan alla, Laine muistelee kauhun hetkiään.

Laine ajoi tiessä olleeseen valtavaan monttuun. Hän arvioi nopeutensa olleen noin 40 kilometriä tunnissa. Paikalla on 60 kilometriä tunnissa nopeusrajoitus.

– En ehtinyt tajuamaan muuta kuin, että rengas tippui kuoppaan, auton perä lähti heittämään ja sitten mentiin keula edelle monttuun.

Laineen farmariauto putosi noin kaksi metriä syvään ja melkein koko tien levyiseen monttuun lähes kokonaan. Auton turvatyynyt laukesivat ja autosta alkoi nousta sauhua. Bensiini haisi.

– Ajattelin, että nyt lähtee henki.

Putoamisen jälkeen Laine kertoo soittaneensa muutaman kerran hädissään torvea ja etsineensä puhelintaan. Puhelin sekä silmälasit olivat kuitenkin lentäneet kadoksiin turvatyynyjen lauetessa.

– Seuraava ajatus oli, että autosta on päästävä ulos keinolla millä hyvänsä.

Laine sai oven auki ja kiipesi kuljettajan oven päälle seisomaan.

– Hyppäsin oven päältä pimeään monttuun ja kiipesin sieltä peltojen kuravellistä takaisin tielle.

Tielle päästyään Laine huomasi aivan sortumakohdan viereen pysähtyneen henkilöauton.

– Kehotin häntä ajamaan taaksepäin, sillä pian myös hänen autonsa olisi ollut montussa, sillä kuopassa ollessani näin, että maa oli sortunut pitkän matkan asfaltin alta.

Laine loukkasi tilanteessa päänsä. Ensihoito tarkasti hänet onnettomuuspaikalla ja kehotti hakeutumaan tarkempiin tutkimuksiin. Laineen pikkusisko saapui paikalle ja kuljetti hänet sairaalaan.

– Sairaalassa diagnosoitiin aivotärähdys, mutta tänään pään ja niskan magneettikuvauksessa selviää lopulliset vammat.

Laineen auto vaurioitui todennäköisesti lunastuskuntoon. Auto saatiin kuopasta pelastuslaitoksen ja hinausauton voimin.

– Auton runko ja ovet ovat vääntyneet. Tarkempi kustannusarvio autosta tehdään torstaina, jonka jälkeen laitan korvaushakemuksen Ely-keskukseen.

Laine on kiitollinen, ettei hänelle käynyt pahemmin. Hän on jo aiemmin ollut huolissaan tien kunnosta.

– Ainekset olisi ollut paljon pahempaan. Tulvat ovat jokavuotinen ongelma kyseisellä tiealueella. Vedet pumpataan pois tieltä, mutta muita parannuksia ei koskaan tehdä, Laine huokaa.

Sukselantien tierumpu tukkeutui maanantaina toisen kerran. Syynä on todennäköisesti alueelle puuston kaadosta jäänyt irtoaines. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen mukaan paikalle on suunnitteilla tulvarumpu. Kuva: Jan Sundman.

Sukselantielle maanantain rankkasateisen seurauksena syntynyt vajoama johtui tien alla kulkevan rummun tukkeutumisesta.

– Rumpu tukkeutui todennäköisesti ojan uomasta sateen seurauksena liikkeelle lähteneestä tavarasta, eli oksista, risuista ja kannoista, Ely-keskuksen maanteiden hoidon projektipäällikkö Markus Salminen kertoo.

Rummun tukkeuduttua vesi nousi lähes tien tasolle.

– Paine puski tuhansia kuutioita vettä läpi syöden tierakennetta, joka pääsi sortumaan.

Salmisen mukaan sama tierumpu on tukkeutunut aiemminkin.

– Samanlainen tilanne oli muutama vuosi sitten. Silloin vesi ei ehtinyt nousemaan näin korkealle. Tämä (maanantain) tilanne, eli se, että vesi alkoi jo illan aikana kertymään, tuli yllättäen.

Lähes ajotien levyinen ja noin kaksi metriä syvä vajoama saatiin korjattua ja tie avattua liikenteelle tiistai-iltana kuuden jälkeen. Salmisen mukaan vastaavaa sortumaa paikalle ei enää jatkossa pääse syntymään.

– Korjattaessa sinne laitettiin kaksi tulvaputkea ylemmäksi, jotka purkavat tulvivan veden. Veden ei enää pitäisi päästä nousemaan niin ylös, Salminen sanoo.

Sortumapaikalta puuttuu vielä päällyste. Myös sortuman mukana viemät kaiteet joudutaan uusimaan.

Sortumaan ajanut Satu Laine aikoo hakea syntyneistä vahingoista korvauksia Ely-keskukselta.

Salminen epäilee, että Ely-keskus ei ole tapauksessa korvausvelvollinen.

– Kyseessä on ennalta-arvaamaton äkillinen tapahtuma, johon tienpitäjä ei ole pystynyt varautumaan. Korvauksia saadakseen mukana pitää olla tuottamuksellisuus eli hoidon laiminlyönti tai vastaava. Sellaista tästä ei löydy. Mutta toki syy tutkitaan, enkä sen enempää ota kantaa.