Uhkailu- ja väkivalta­tilanteiden selvittely Paimiossa jatkuu – Jengi-sanan käyttö ihmetyttää komisariota: ”Ei täytä määritelmää”

0
Paimiolainen varavaltuutettu Sami Lehto (ps.) kuvattuna Vistan koulun edessä. Lehto nosti viime viikolla kiusaamisasiat esille Facebookissa Paimion keskusteluryhmässä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

PAIMIO

Teksti:
Minna Filppu, SSS
Jan Sundman, KL

Teini-ikäisistä koostuvan jengin teoista Paimiossa on käyty kiivasta keskustelua sosiaalisessa mediassa jo viikon ajan. Poliisin tietojen mukaan lapsilta on kiristetty ja varastettu rahaa ja tavaroita, heitä on uhkailtu, lyöty, potkittu ja nöyryytetty. Tapahtumia on myös videoitu ja videoita on levitetty.

Komisario Juhani Malmberg toteaa Lounais-Suomen poliisin saaneen teoista tähän mennessä muutamia rikosilmoituksia. Ne ovat tutkinnassa, kuten Kunnallislehtikin on uutisoinut (KL 25.8. ja 29.8.).

– Asiaa on selvitelty parin viikon ajan. Paimiossa on tehty kohdennettua valvontaa ja asianosaisia on kuulusteltu, hän kertoo.

Malmberg toteaa, että kyseessä ovat Paimiossa oleskelevat nuoret.

Tilanne pelottaa lapsia ja huolestuttaa vanhempia.

– Pidämme ensi viikolla Paimiossa palaverin kaupungin, koulutoimen ja muiden sidosryhmien kanssa, Malmberg kertoo.

Maanantaiksi sovittuun palaveriin osallistuvat edustajat muun muassa Varsinais-Suomen hyvinvointialueen sosiaalipalvelujen sijaishuollosta ja oppilashuollosta sekä kaupungin sivistystoimesta ja vapaa-ajan palveluista. Lisäksi poliisi on Paimiossa paikalla ensi viikon torstaina vanhemmille suunnatussa keskusteluillassa.

Vanhempien huoli johti rikos­ilmoituksiin

Paimiolainen Sami Lehto nosti asian julkiseen keskusteluun Facebookissa viime keskiviikkona, kun vanhemmat olivat puhuneet aiheesta keskenään jo muutaman viikon ja rikosilmoituksiakin oli tehty.

– Kirjoitin Paimion keskustelufoorumille, jotta kaikki saisivat tietää, mitä on meneillään, hän kertoo.

Viime viikon keskiviikkona julkaistu kirjoitus on tavoittanut useita satoja lukijoita.

Salon Seudun Sanomien (SSS 30.8.) haastatteleman Lehdon tietojen mukaan väkivaltainen jengi koostuu lähinnä 14–15-vuotiaista. Hän painottaa, ettei kyse ole yksittäistapauksista, vaan tekoja on useita.

– Tästä on kuultu monen lapsen ja nuoren vanhemmalta.

Lehto tietää, että osa lapsista pelkää koulumatkoja. Hän muistuttaa, että lapset eivät aina uskalla kertoa totuutta edes vanhemmilleen, koska pelkäävät jengin kostotoimia. Lehto kehottaa vanhempia tarkkailemaan lastensa käytöstä ja selvittämään syyt, jos nämä alkavat arkailla kulkemista.

Kaupungin­hallituksessa keskustelua

Paimion kaupunginhallitus keskusteli aiheesta toissaviikolla, kun vanhempien yhteydenottoja saanut Annica Tuominen (ps.) vei asian muidenkin päättäjien tiedoksi. 16. elokuuta pidetyn kokouksen pöytäkirjassa todetaan, että ”hallitus kävi vakavan keskustelun nuorten välisistä vapaa-ajan tapahtumista, joilla on ollut vaikutuksia myös koulunkäyntiin Paimiossa”.

Sami Lehto kokee kaupungin hyssytelleen asiaa, mutta kehuu poliisin tarttumista toimeen.

– Perjantaina iltapäivällä poliiseja oli Vistan koulun pihalla ja useampi poliisipartio tuli seuraamaan Paimion lauantain vastaista yötä, hän huomauttaa.

Paimion sivistysjohtaja Jyrki Lumiainen on kesälomalla, mutta vapaa-aikatoimen päällikkö Mia Konradsdal sanoo, että kaupunki haluaa reagoida tilanteeseen nopeasti. Se järjestää huoltajille keskustelutilaisuuden ensi viikolla. Kaupungintalon Paimiosaliin mahtuu vain 150 osallistujaa, joten tapahtuma aiotaan välittää katsottavaksi myös netin kautta Paimio-TV:stä.

”Videoilla uhkaillaan, hakataan ja potkitaan”

Sami Lehto on nähnyt muutaman Paimion väkivallanteoista kuvatun videon, joita on jaettu lasten kesken. Yksi niistä oli hetken myös pikaviestipalvelu X:ssä. Lehto kertoo, että jengin johtaja näkyy useissa videoissa tekemässä väkivaltaa.

– Videoilla uhkaillaan, hakataan ja potkitaan. Niissä näkyy, kuinka uhria nöyryytetään polvistumaan maahan ja nuolemaan käskyttäjän kenkiä.

Komisario Juhani Malmberg muistuttaa, että Paimiossa liikkuu myös villejä huhuja ja sosiaalisen median keskusteluissa tapahtumat voivat kertautua nopeasti.

– Meille toimitetusta videomateriaalista ainakin yksi video on todettu näytellyksi. Muiden todenperäisyydestä ei ole varmuutta.

Malmberg arvioi, että videoilla haetaan asemaa kaveriporukassa.

”Väärän tiedon määrä kasvaa”

Sami Lehto on varma ensimmäisten esille tulleiden videoiden aitoudesta. Hän arvioi, että näyteltyjä on voitu myöhemmin tehdä tarkoitushakuisesti.

Kunnallislehden saamien yhteydenottojen perusteella tapahtumista on liikkeellä paljon epäluotettavaa ja liioiteltua tietoa. Erään perheen mukaan ala-asteikäinen lapsi kertoi kotona kauhistuneena, miten niin sanottu jengin vetäjä olisi jo tappanut neljä henkilöä.

Huhupuheilta komisario Malmberg haluaa katkoa heti siivet.

– Kun keskustelua käydään paljon ja asiat menevät keskenään sekaisin, myös väärän liikkeellä olevan tiedon määrä kasvaa. Esimerkiksi mitään yksittäistä nuorisoryhmän johtajaa ei pystytä osoittamaan, vaan tutkintalinjat vievät useampaan eri henkilöön. Heidän nimensä kyllä toistuvat useita kertoja, Malmberg korostaa.

Katupartion aktiivisuutta lisätty

Paimiossa on vuodesta 1995 toiminut kaupungin, seurakunnan ja MLL:n yhteistyössä toteuttama katupartio, joka on jalkautunut nuorten pariin viikonloppuisin.

– Kertoja on nyt yritetty lisätä ja kannustaa huoltajia osallistumaan partiointiin. Kaupungille jalkaudutaan syyskuussa perjantai-iltaisin, jolloin on ollut levottominta, vapaa-aikatoimen päällikkö Mia Konradsdal kertoo.

Sami Lehto toivoo jokaisen aikuisen olevan valppaana liikkuessaan Paimion keskustassa. Hän korostaa, että väkivaltaa ei pidä sallia mistään syystä ja rikoksista on aina tehtävä ilmoitus poliisille.

– Uhreille voi jäädä ikuiset traumat niin fyysisistä pahoinpitelyistä kuin henkisistä nöyryytyksistä.

Komisario Malmberg: ”Ei täytä jengin tunnusmerkkejä”

Nuorisojengi. Nuorten katujengi. Muun muassa tällaisia määritelmiä on vilissyt niin sosiaalisessa mediassa kuin myös printtimediassa, kun puhe on kääntynyt Paimion väkivalta- ja alistusvideoihin.

Asiaa tutkiva Lounais-Suomen poliislaitoksen ennaltaestävän yksikön komisario Juhani Malmberg korostaa kuitenkin, että jengi on tässä yhteydessä liian vahva sana kuvaamaan ryhmän toimintaa.

– Sellainen ryhmä joka Paimiossa on aiheuttanut harmia, ei täytä jengin määritelmää. Jos sellaista sanaa on käytetty, on kyseessä virheellinen ilmaisu, Malmberg kuittaa.

Poliisin määritelmän mukaan katujengiksi määritellään ryhmä vasta siinä vaiheessa, kun siinä operoi useita tunnistettuja henkilöitä ja joiden keskuudesta on kyetty tunnistamaan muun muassa hierarkiaa ja johtohahmoja. Jengeillä on myös usein käytössään kaupunkiin tai kaupunginosan nimeen tai postinumeroon perustuvia tunnuksia. Kyse on siis eri ilmiöstä, kuin alaikäisten nuorten toisiinsa kohdistamasta väkivallasta.

Malmberg korostaa, että poliisilla on ”Paimion tilanteesta” useampi tutkinta käynnissä, ja sen perusteella myös ongelmien aiheuttajat ovat hyvin tiedossa. Sitä, montako videota väkivallanteoista on kuvattu, Malmberg ei pysty ainakaan vielä vahvistamaan.

– Ne henkilöt, jotka ovat joko tutkittavina tai todistajana tilanteissa, ovat kyllä hyvin tietoisia tilanteesta. Poliisikaan ei varmasti vielä tiedä kaikkea, mutta työ asioiden selvittämiseksi jatkuu koko ajan. Sanoisin, että kokonaisuus alkaa olla jo aika hyvin hallinnassa.