Uudet omistajat etsivät Amomaticille uutta markkinaa

0
Amomaticin portit ovat avoinna, mutta piha-alueella ei paljon liikettä näy. Toki nyt on vielä lomakausikin.

PAIMIO

Amomaticin omistus vaihtui viime keväänä, ja myös toimiva johto on vaihtunut heinäkuun alussa. Uudet omistajat Ali ja Ahmad Saud ostivat toimintaa pyörittävän Papa Engineeringin osakekannan kesän kynnyksellä. Paimiossa toimintoja luotsaa lähikuukaudet määräaikaisella sopimuksella varatoimitusjohtaja Kimmo Arvisto .

Omistajista Ahmad Saud on hallituksen puheenjohtaja, ja Ali Saudin lisäksi hallitukseen kuuluu myös Markus Vainio . Saudin veljeksillä on brittien kansallisuus.

Kuluvaa lomakautta varjostaa huoli siitä, kirkastuvatko näkymät uuden omistajan myötä ja jos, niin missä aikataulussa.

– Valon näkyminen tai sammuminen nähdään todenäköisesti elo- syyskuussa. Asiakkaita pitää löytyä, sanoo Arvisto suoraan.

Hän taustoittaa, että haasteelliset ajat alkoivat jo muutama vuosi sitten. Amomaticin Venäjän kauppa hyytyi käytännössä jo 2014 jälkeen kun Venäjä tunkeutui Krimille. Toimintaa on haastanut myös se, että määrärahat teiden kunnostamiseen ovat vähentyneet muuallakin kuin Suomessa ja Amomaticin asiakkaiden investointitarpeet ovat sen vuoksi vähentyneet. Tiestön kunnon rapistuminen on laajentunut maailmanlaajuiseksi ilmiöksi, ja asfalttialalla voidaan puhua lähes maailmanlaajuisesta lamasta.

Uusia kaupan suuntia kuitenkin koko ajan haettiin ja löydettiin mm. Ruotsista, Norjasta ja Ranskasta. Itse asiassa vuoden 2021 liikevaihto olikin sitten yrityksen tuloshistorian paras ja vielä viime vuosikin toiseksi paras.

Mutta tilanne muuttui hankalaksi, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan talvella 2022 ja yrityksen silloinen venäläisomistus alkoi haitata länteen tehtyä kauppaa ja kumppanuuksia. Osa asiakkaista laittoi Amomaticin boikottiin.

Sen seurauksena Amomaticin palkkalistoilla olevan väen määrä on vähentynyt reiluun puoleen entisestä, ollen nyt reilut 30 tekijää. Tämän lisäksi tilanne on heijastunut isosti myös alihankkijoihin. Jos aiemmin kampuksella työskenteli keskimäärin satakunta tekijää, nyt määrä on puolessa.

Korjauksia ja huoltotöitä toki tehdään, mutta se ei yksinään riitä.

Omistajat aktiivisia



Arvisto kommentoi omistajaohjausta sillä tasolla, että hänen mukaansa uudet omistajat pyrkivät hekin vahvasti löytämään uusia asiakkaita ja uusia markkina-alueita. Kaupanteon suunta olisi selvästi etelämmäs, mutta toki edelleen Pohjoismaihin.

– Etelä-Eurooppa ja Pohjois-Afrikka, Lähi-Itä ja Keski-Aasia, muotoilee Arvisto.

Ajallisesti syksy on asfalttialan kaupanteossa ollut tyypillisesti tarjousten teon ja budjetoinnin kannalta ratkaisevaa aikaa, koska silloin on tehty seuraavan vuoden ja kesän päällystyksiä koskevat ratkaisut. Tämä on nyt ehkä menettämässä merkitystään.

– Mikäli asiakkuuksia avautuu etelämmäksi, vuodenajan kierrolla ei enää olisi sellaista merkitystä.

Osa lähtijöistä perusti

uuden yrityksen



Osa Amomaticista lähteneistä työntekijöistä on perustanut oman yhteisyrityksen. Fasgron Oy on rekisteröity kaupparekisteriin ja rekisteritietojen mukaan toimialaa on kaivos-, louhinta- ja rakennuskoneiden valmistus ja huoltopalvelut. Yrityksen nimen alun lyhenne FAS on lyhenne sanoista finnish asphalt plant specialist (suomalainen asfalttiasemaspesialisti).

Uuden yrityksen taustalla on Amomaticilta lähteneitä ja pitkäaikaisia avaintekijöitä. Toimitusjohtaja ja yrityksen pääosakas on Antti Grönholm ja hänen lisäkseen mukana toiminnassa ovat niinikään osakasroolissa myynnin ja projektinjohdossa Kai Suomi ja Heikki Tiinanen sekä suunnittelija Patrik Lalla .

Grönholmin mukaan toimintaa on juuri käynnistymässä. Hän sanoo suoraan, että he tavoittelevat asiakkuuksia tutuiksi käyneisiin kontakteihin pohjaten mm. Pohjoismaista.

Yritys etsii omia toimitiloja ja näillä näkymin ne ovat löytymässä Turusta.

– Valitettavasti Paimiosta ei tällä erää löytynyt meille riittäviä ja sopivia tiloja.