Vuoden päästä Sauvon metsissä juostaan suunnistuksen MM-kisa

0
Suunnilleen tälle alueelle, jossa Pertti Arola ja Klaus Haanpää seisovat, suunnitellaan Sauvon kilpailukeskusta.

PAIMIO,SAUVO/ Kaija Unhola

Veteraanien suunnistuksen MM-kisat (WMOC) rantautuvat Turun seudulle 2.- 9. elokuuta ensi vuonna. Osa viikon kilpailuista käydään Sauvossa. Vastuu järjestelyistä on tuolloin Paimion Rastilla.

Maailmanmestaruuskisojen ympärillä koettiin parikin muutosta. Korona siirsi veteraanitapahtuman aikataulua vuodella. Vuoden 2023 kisat oli myönnetty Turkkiin, mutta ajankohta muuttui vuodelle 2024. Kun Turkki luopui, toisena hakijamaana ollutta Suomea pyydettiin ottamaan kisa järjestääkseen.

Kansainvälinen Suunnistusliitto IOF valitsi ensin Turkin, ja kysyi hetken päästä Suomesta asiaa uudestaan.

– Turkin käänne oli iso yllätys. Se kuvio jäi vähän hämäräksi, kun tuli kysely, josko Suomi olisi sittenkin kiinnostunut järjestämään nämä kisat, kertoo Paimion Rastin puheenjohtaja ja MM-kisojen järjestelytoimikunnan jäsen Pertti Arola .

Turun seutu sai järjestelyvastuun

Pertti Arolan mukaan iso primusmoottori hakuprosessissa oli Janne Salmi Turusta, paikallinen suunnistuksen vaikuttaja ja entinen suunnistuksen maailmanmestari. Hän lähti selvittämään, olisiko Turun seudulla kiinnostusta hakea tätä kilpailua, kun Suomen Suunnistusliitto oli suunnitellut kisan hakua Suomeen.

Liitto haki sopivaa paikkaa ja järjestäjätahoa Suomen kisaehdokkaaksi.

– Janne kutsui Turun ympäristöltä seuroja miettimään asiaa. Useampi seura oli kiinnostunut yhteistyöstä. Totesimme, että yhdessä saisimme kyllä järjestettyä hyvät kilpailut. Tämän jälkeen Turun seutu valittiin Suomen ehdokkaaksi.

Arola selvittää, että Paimion Rastin oli luontevaa olla mukana järjestäjäjoukossa, sillä täällä päin on hyviä maastoja ja seura tunnetaan kokeneena kilpailunjärjestäjänä. Muut järjestäjäseurat kisassa ovat Turun Suunnistajat, Liedon Parma ja Mynämäen Suunnistajat.

Hyvän maaston ja hyvän keskuksen löytäminen oli tärkeää. Kun alue Sauvosta löytyi, prosessiin kuului lupien kysyminen ja asioista sopiminen.

– Iso asia on ollut se, että maanomistajat ovat olleet myötämielisiä ja hengessä mukana. Isäntiä kiinnostaa se, että suunnistajat ovat maineeltaan roskista huolehtivia. Kun pelloilta heinä korjataan lehmien käyttöön, siellä ei tölkkejä ja metalliroskia saa olla, Arola painottaa.

FAKTA

MM- kisojen verkkosivujen osoite https://wmoc2024.fi.

Ilmoittautuminen kisaan avautui 1.8.

Metsäkilpailuissa veteraanisarjat 35-100-vuotiaille

Paimion Rastin osuutena on veteraanikisoissa järjestää metsämatkojen karsintakilpailu ja keskimatkan finaalikilpailu 6.-7. elokuuta 2024 Sauvon Korpelan metsissä.

– Samalla kun järjestetään nämä veteraanien kisat, pidetään Korpelan kilpailukeskuksessa Fin5-kilpailut. Yleisökilpailu Fin5 on rastiviikko, jonka osallistujien pääpaino on lapsissa ja nuorissa, kertoo Sauvossa pidettävän kilpailun johtaja Klaus Haanpää.

Kun Metsäkisa järjestetään Korpelan kylän alueella, MM-kilpailun sivuilla on jo julkistettu aikaisempien, alueella lähistöllä käytyjen kilpailujen vanhat suunnistuskartat.

– Joku ensi vuoden Metsäkisaan osallistuva on viimeksi voinut olla vaikka vuoden 2013 suunnistuskilpailuissa. Siksi tasapuolisuuden vuoksi on julkista tietoa, minkälaisia karttoja tästä alueesta on ennen tehty, Pertti Arola toteaa.

Korpelan valinta tehtiin huolella, sillä haluttiin löytää maasto, jossa ei ole ollut isoja tapahtumia hiljattain, ja joka olisi suunnistuksellisesti hyvää ja riittävän vaativaa. Alueella piti olla myös sellaista maastoa, johon pystyttäisiin tekemään 95-vuotiaidenkin sarjat.

– Monessa kohtaa on tullut painokkaasti esille, että ratkaisevan tärkeää on saada hyvät kisat ja turvalliset maastot myös kaikkein vanhemmille. Korpelassa on hyvä kombo. On sellaista kulkukelpoisuutta, missä voi edetä kokeneempi suunnistaja. Läheltä löytyy myös suunnistusteknisesti tosi vaativaa ja hienoa maastoa, Arola vakuuttaa.

Vapaaehtoisia ja majoituskohteita kaivataan

Metsäkisa eroaa monelta osin esimerkiksi Paimiossa vuonna 2015 järjestetystä Louna-Jukolasta siinä, että se ei ole viestikisa, vaan yksilökilpailu. Telttamajoituskaan ei kuulu veteraanikisaan, vaikka kisakeskus Korpelaan tuleekin. Samankaltaisuutta on kuitenkin vapaaehtoisten työntekijöiden tarve.

Tietty runko vapaaehtoisia on jo koossa. Nyt on meneillään päävastaavien nimeäminen. Melko nopeasti tarvitaan myös henkilöitä, jotka tekevät oman osuutensa etukäteen, ja heitä, jotka ovat paikalla kilpailupäivinä. Osa vapaaehtoisista tulee seuran jäsenistä, joita Paimion Rastissa on reilut 300.

Mielenkiintoiseen, kansainväliseen tapahtumaan toivotaan myös muita kiinnostuneita mukaan.

– Vähän samantyyppinen henkilöiden haku tulee kuin oli Louna-Jukolassa. Vapaaehtoiset voivat ilmoittautua, jos he haluavat talkoolaisiksi tai muuten töihin tapahtumaan. Haku tulee auki syksyn aikana, Klaus Haanpää kertoo.

Moni hakee alueelta mökkimäistä tai lomaviikoksi soveltuvaa majoitusta. Miettiä kannattaa, jos paikallisilla on mökkejä tai asuntoja, joita voisi antaa vuokralle suunnistustapahtuman viikolla. Myös tällaisista mahdollisuuksista pystytään tapahtumasivujen kautta ilmoittamaan.

Kilpailun johtajalla on edessään kiireinen vuosi ja paljon mietittävää. Klaus Haanpää lähti vaativaan tehtävään luottavaisin mielin.

– Suomi tunnetaan maailmalla todellisena suunnistusmaana. Täällä järjestetään maailman suurin suunnistuskilpailu, Jukolan Viesti. Kyllä täällä osataan arvokisoja järjestää.

Vaikka puhutaan suunnistuskilpailusta, Haanpää korostaa, että viestiliikenteenkin pitää toimia kaukana taajama-alueesta. Tässä tapauksessa joudutaan paikalle tuomaan siirrettävä tukiasema, jonka kautta yhteydet pelaavat.

– Meidän täytyy saada tulospalvelua varten kaikki yhteydet toimimaan. Online-tulokset menevät suoraan nettiin, kun kilpailija tulee maaliin. Näin tulokset tulevat ”kaiken kansan” näkyviin saman tien.

Yrittäjille herätys

Ensi elokuussa, kun ympäri maailmaa tulee Paimion kautta tuhansia ihmisiä kilpailuun, esimerkiksi paikalliset yrittäjäyhdistykset voisivat ottaa kopin siitä, että alueen toimijat voisivat tuoda tapahtumaan jotain pientä omaa, tarjota vaikka omia tuotteitaan.

– Siinä on hyvä mahdollisuus miettiä, mitä kilpailu vaikuttaa vaikkapa Paimion keskustan palveluihin, Klaus Haanpää visioi.

Markkinointi on meneillään muutenkin, kun tänä vuonna veteraanien MM-kisat järjestetään Slovakiassa. Kilpailun organisaatio hyödyntää Slovakian kisaa markkinoimalla Suomen kisaa.

– Suomesta lähtee muutama virallinen edustaja opinto-, markkinointi- ja samalla kilpailumatkalle, kertoo Pertti Arola joka aikoo itse osallistua kilpailuun.

Slovakian MM-kisoihin on ilmoittautunut hieman yli 3000 kilpailijaa. Suomeen odotetaan 3000-5000 kilpailijaa noin 40 maasta.