Kaarinassa vieraillut Pekka Haavisto: Venäjä-tuntemukselle on edelleen tarvetta

0
Pekka Haavisto on kolmatta kertaa ehdolla presidentinvaaleissa. Hän kilpailee, ainakin gallupien mukaan, vakavammin presidentin paikasta Alexander Stubbia (kok.) ja Mika Aaltolaa (sit.) vastaan.

KAARINA

Presidenttigallupeissa kärkipaikkaa kesän ja alkusyksyn ajan pitänyt Pekka Haavisto osallistui lauantaina Kaarinan nuorisovaltuuston keskustelutilaisuuteen. Tiukalla aikataululla maakuntaa kiertänyt Haavisto ehti runsaan puolituntisen aikana vastailemaan sekä ulko- että turvallisuuspoliittisiin kysymyksiin kuin myös kysymyksiin, jotka koskivat nuorten hyvinvointia ja tulevaisuutta.

Kysymykseen Nato-jäsenyyden vaikutuksista siihen, millainen asema Suomella Venäjän rajanaapurina jatkossa on, Haavisto otti toppuuttelevan kannan.

– Jos joku ajatteli, että Venäjä voidaan unohtaa Nato-jäsenyyden myötä niin voin sanoa, että näin ei todellakaan ole. Suomen Venäjä-tuntemukselle ja tietämykselle on jatkossakin valtava tarve, jota kannattaa ja pitääkin hyödyntää, hän muistutti.

Haavisto ei uskonut, että Nato tulee pystyttämään Suomeen pysyviä tukikohtia, vaan pikemminkin lisäämään harjoitustoimintaa eri puolilla Suomea.

– On vaikea nähdä, että tänne tulisi mitään pysyviä tukikohtia, vaan enemmänkin asevarastoja ja yhä intensiivisempää harjoitustoimintaa. Ja paljon osaamista, mistä on hyötyä Suomellekin, Haavisto uskoo.

”Venäjä pelaa pitkää peliä”


Ukrainan sota tullee olemaan tapetilla vahvasti myös seuraavalla presidenttikaudella. Haaviston mukaan tuki Ukrainalle ei saa rakoilla, vaan Euroopan on yhdessä varmistettava, että Venäjä häviää sodan. Se saattaa vaatia vielä vuosien taisteluja.

– Venäjä pelaa pitkää peliä ja siksi myös Euroopan ja Naton on oltava yhteneviä ja valmiita vastaamaan siihen. Pahimmassa tapauksessa sota jatkuu vielä vuosia.

Samalla hän muistutti, että vaikka Suomi liittyikin Natoon, ei Venäjään saa suhtautua välinpitämättömästi.

– Jos joku ajatteli, että nyt kun pääsimme Natoon, voimme unohtaa Venäjän niin voin sanoa, että Venäjä-tuntemukselle ja tietämykselle on jatkossakin valtava tarve. Siinä roolissa Suomella on tärkeä tehtävä ihan koko Euroopan ja maailman mittakaavassa.

Nuorten hyvinvointi huolena


Keskustelussa nousivat esiin myös nuorten hyvinvointi ja tulevaisuuden näkymät. Kolmatta kertaa presidentiksi pyrkivä, ja tällä kertaa valitsijayhdistyksen kautta pyrkivä Haavisto oli huolissaan siitä vastakkainasettelusta, mitä nuorissakin alkaa näkyä. Hän muistutti, että yhdenvertaisuus ja tasa-arvo ovat asioita, jotka kantavat tulevaisuudessakin pitkälle.

– Meidän täytyy kohdata ihmiset tasavertaisina, olivat ajatukset tai mielipiteet kuinka erilaisia tahansa. Vaikka ei olla välttämättä samaa mieltä, keskusteluun pitää silti pystyä. Ketään ei saisi jättää ulkopuolelle, ja jokaisen osaamiselle on varmasti paikkansa tässä yhteiskunnassa, hän painotti.

Nuorten syrjäytyminen ja yksinäisyys aiheuttivat huolta myös keskustelun loppuvaiheissa esitetyissä yleisökysymyksissä.

– Moni nuori selvisi korona-ajasta hyvin, mutta toki oli myös niitä nuoria, joilla viime vuodet eivät ole menneet niin hyvin. Pitää varmistaa, että nämäkin nuoret saavat tukea jatkossa ja heidän on saatava riittävä tuki, Haavisto korosti.

Ennen Kaarinan visiittiä Haavisto oli vieraillut aamupäivällä muun muassa Naantalin Röölän sadonkorjuujuhlissa ja jatkoi vielä illaksi Turkuun. Kaarina-talolla nuorisovaltuuston vetämää keskustelua seurasi noin 50 silmäparia.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän