Kolumni: Hautajaiset seis, vainaja puuttuu

0

Luova lukutaito -hanke on Opetushallituksen rahoittama, Salon kaupungin johtama ja Kirjan talo – Bokens Hus ry:n tuottama lukutaitotyön kehittämishanke, joka toteutetaan 2.5.2023 – 31.3.2024 yhteistyössä Salon, Someron, Taivassalon, Liedon ja Sauvon kuntien kirjastojen kanssa.

Hankkeen tavoitteena on paikallisen ja alueellisen lukutaitotyön edistäminen, yhteistyön käynnistäminen sekä uusien, kestävien ja jatkuvien lukuinnon kasvattamiseen tähtäävien toimintamallien kehittäminen ja pilotoiminen. Luova lukutaito -hankkeen aikana halutaan rakentaa elinvoimainen lukutaitotyön verkosto ja vahvistaa lasten ja nuorten lukutaitoa kuntatasolla ja alueellisesti. Luova lukutaito -hankkeessa kirjastoilla on keskeinen rooli lukutaitotyön yhdistäjänä, ja tätä roolia hanke haluaa edelleen vahvistaa.”

Lukutaitoa ja luetun ymmärtämistä ei voi koskaan korostaa liikaa. Lukutaito ei ole ainoastaan sanoja, pisteitä, pilkkuja ja kirjankansia. Se on myös dialogia lukijan, kokijan, kuulijan ja sisällön tuottajan välillä. Lukutaito on taitoa soveltaa ja kyseenalaistaa sekä kuunnella ja havainnoida.

Bertolt Brechtin klassikkoruno Oppimisen ylistys kiteyttää Hannu-Pekka Lappalaisen käännöksessä lukutaidon ja oppimisen merkityksen koko elämän perustana.

”Opi kaikki aakkoset

Se ei riitä, mutta opi ne

Älä anna sen harmittaa vaan ala jo”

Lukutaidon monet ulottuvuudet seuraavat siis läpi elämän, ja kukaan ei jää siitä paitsi. Eivät edes he, jotka vannovat, ettei asia koske heitä. Otsikon lausahdus Juice Leskisen legendaarisesta kappaleesta 3.30 on 70-luvulta tähän päivään kolahtanut moneen sekä tunnelmaltaan että lyriikaltaan. Näennäisesti teksti on kokoelma hajanaisia ajatelmia ja siinä juuri on sen nerous. Jokainen voi tulkita sitä omalla tavallaan ja jokaisen tulkinta on oikea.

Sauvon kirjasto tekee laajaa yhteistyötä kunnan varhaiskasvatuksen sekä perusopetuksen kanssa, ja lapsi- ja nuorisoryhmät ovat tuttu näky kirjaston arjessa. Meneillään olevasta lukutaitohankkeesta saadaan lisää eväitä yhteistyön syventämiseen. Kirjaston toiminta monipuolisine mahdollisuuksineen on kunnan palveluista se osa-alue, jonka asiakaskunta on laajin. Kirjastossa ei erotella onko kuntalainen, kesäasukas tai kenties naapurikunnista palvelun pariin hakeutunut. Ja meillä voi piipahtaa ilman asiaakin, kenties mukaan tarttuu kiinnostava lehti tai kirja.

Sunnuntaina 1.10. klo 14 saamme kirjastomme kirjailijavieraaksi kirjailija Satu Rämön, ja sitä seuraavalla viikolla kirjasto tarjoaa tiistaina ja keskiviikkona ohjelmaa Sauvon vanhustenviikon tiimoilta. Seuraa siis ilmoitteluamme ja tervetuloa palvelujemme pariin!

Päivi Inkinen,

Sauvon kirjastonjohtaja