Kolumni: Karhuja katsomassa

0

Pääsin tänä kesänä kokemaan jotain, mistä olin unelmoinut jo vuosikymmeniä. Vaimoni hankki meille mahdollisuuden käydä katsomassa ja kuvaamassa karhuja niiden luonnonmukaisessa ympäristössä. Paikka sijaitsee Kuusamossa, aivan Venäjän rajalla. Alue on yksityisen yrittäjän omistuksessa, ja vuosikymmenien toiminnan tuloksena muutamat yksilöt saapuvat paikalle ruokailemaan säännöllisesti. Venäjän puolella sijaitseva laaja luonnonsuojelualue antaa mahdollisuuden karhuille liikkua turvallisesti.

Kokoonnuimme sovitussa paikassa, ja opas jakoi meidät pariin ryhmään ”katselukojujen” koon mukaan. Kojut ovat puurakenteisia, ikkunallisia rakennuksia, joissa on valokuvausta varten aukot, ja joiden suurista ikkunoista on erinomainen näkyvyys koko alueelle. Jo lähestyessämme kojua opas totesi, että karhut näyttävät odottavan meitä. Ja kyllä. Suolampareen toisella reunalla, noin 40 metrin päässä, köllötteli vanha koiraskarhu. Aivan selvästi se odotti opastamme tuomaan houkutuksena käyttämiään kalanperkeitä.

Molemmat osapuolet olivat tottuneita toisiinsa. Pari vanhempaa yksilöä lähti tulemaan opastamme kohti hänen saapuessaan paikalle herkkujen kanssa. Parhaimmillaan karhut olivat noin 4 metrin päässä hänestä. Kun myöhemmin juttelimme oppaamme kanssa, hän totesi, että karhut ovat kuitenkin täysin villejä. Ne eivät ole yhtä pelottomia vieraiden ihmisten läsnä ollessa. Yli 16 vuoden työ on kantanut hedelmää myös luottamuksen saralla.

Itselleni kokemus oli nautittava. Pääsin seuraamaan niiden touhuja lähietäisyydeltä eläinten omilla ehdoilla. Vaikka olenkin liikkunut luonnossa melko paljon ja samalla seurannut luontoa monelta eri taholta, ei luonnonvaraisten eläinten, varsinkaan nisäkkäiden, näkeminen ole tavallista.

Suomen suurpedot ovat näin varsinaissuomalaisen silmin hyvin harvinaisia. Lisäksi ne karttavat ihmistä kaikin keinoin. Onhan ihminen ravintoketjun huipulla ja siis se isoin ja vahvin peto. Suomen isoimmat petoeläimet väistävät ihmistä poikkeuksetta. On silti tärkeää kunnioittaa ja väistää suurpetoja luonnossa havaitessa. Ei ole hyvä, että eläimet alkavat tottua ihmiseen. Mahdolliset konfliktit ja vastakkainasettelu saattavat lisääntyä. Annetaan villin luonnon olla villi.

Olemme vieraantuneet luonnosta ja sen kokonaisvaltaisesta vaikutuksesta. Totuus on kuitenkin, että niin kuin koemme luonnon tarvitsevan meitä, me emme voisi elää ilman luonnon vaikutusta. Luonnon vaaliminen sen kaikissa muodoissa on tarpeellista, ja meillä Suomessa siihen on vielä mahdollisuus. Luonnonpuistojen ja Natura-alueiden lisääminen ja vaaliminen ovat meidän kaikkien eduksi.

Nautitaan luonnosta.

Petri Laine

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän