Kolumni: Viisi kohtaa, missä ukrainalaiset voisivat oppia suomalaisilta(seuraavat 5/10 kohtaa ensi kerralla)

0

Hei kaikille!

Toivottavasti kesänne on sujunut hyvin! Olen palannut Suomeen kaksiviikkoiselta lomaltani Ukrainasta ja jaan nyt muutamia havaintoja kanssanne.

Todettakoon heti, että rakastan ja kunnioitan maanmiehiäni. Ukrainalla ja ukrainalaisilla on paljon hyviä puolia, ja ehkä jonain päivänä kirjoitan tekstin aiheesta ”mitä suomalaiset voisivat oppia ukrainalaisilta”. Mutta nyt tarkastellaan asiaa – otsikon mukaisesti – toisinpäin.

Siispä aloitetaan.

1. Rauha ja tasapaino

En ole Suomessa viettämäni puolentoista vuoden aikana nähnyt toistaiseksi ainoatakaan riidanhaluista, ärtyisää tai aggressiivista suomalaista. Tai oikeastaan olen kerran, mutta kyseinen henkilö oli todella pahasti alkoholin pauloissa. Yleisesti ottaen Suomessa ihmiset säästävät hermojaan pyrkien pysymään tyyninä ja yrittäen ratkaista ongelmat ilman virkavallan väliintuloa (ehkä se on pitkän iän ja hyvän terveyden salaisuus).

2. Työntekijöiden kunnioittava ja arvostava kohteleminen

Olen työskennellyt monissa paikoissa ja monet ystävistäni useilla työnantajilla. En ole kuitenkaan koskaan kokenut tai kuullut maanmiesteni kokeneen huonoa kohtelua suomalaisilta työnantajilta. Vaikka työntekijä tekisi tyhmän ja isonkin virheen, asia selvitetään ymmärryksen ja kunnioituksen vallitessa. Kuitenkin niin, ettei sama virhe pääse toistumaan. Suomessa työntekijät ovat myös rekisteröityjä ja vakuutettuja. Ukrainassa tilanne on selkeästi erilainen.

3. Luonnosta huolehtiminen ja jätteiden lajittelu

Suomessa käytetään pakkausmuoveja paljon enemmän kuin Ukrainassa. Suomalaiset kuitenkin lajittelevat ja kierrättävät muovinsa ja muutkin jätteensä. On myös olemassa kierrätettäviä materiaaleja. Lisäksi olen havainnut, että Suomessa vain hyvin harva jättää roskia asiaankuulumattomille paikoille.

Suomessa huolehditaan myös eläimistä. Eläinrääkkäys ja eläinten luvaton tappaminen on voimakkaasti kriminalisoitu ja saattaa johtaa jopa kymmenien tuhansien eurojen sakkoihin. Ääripäässä jopa vankeustuomioon. Ukrainassa tulisi ottaa Suomesta mallia ja suhtautua edellä mainittuihin tekoihin paljon nykyistä jyrkemmin.

4. Aktiivinen ja virkeä vanhuus

Henkilökohtaisesti koen aina suurta iloa nähdessäni suomalaisia eläkeläisiä, joilla on hyvä ja onnellinen elämä. Ihailen ihmisiä, jotka työelämän jälkeenkin liikkuvat, pelaavat pelejä, matkustelevat, opiskelevat kieliä ja tavoittelevat unelmiaan. Valitettavasti Ukrainassa tilanne on aivan toisenlainen. Siellä isovanhemmat ovat enimmäkseen sairaita ja vähävaraisia. Suomessa eläkeläiset työskentelevät ilokseen, Ukrainassa toivottomuuden ja näköalattomuuden tunnelmissa. Tiedän Suomessa – myös Sauvossa – monia iäkkäitä ihmisiä, joilla on eloisat, kirkkaat silmät ja jotka aloittelevat uusia harrastuksia ja nauttivat elämästään. Ukrainalaisten ikäihmisten silmät ovat usein väsyneet ja energiattomat. Se on todella surullinen asia.

5. Kyky elää hetkessä ja nauttia elämästä

Kesä on Suomessa lyhyt ja aurinkoisia päiviä saattaa olla vain vähän. Niinpä suomalaiset pyrkivät hyödyntämään jokaisen lämpimän päivän ja elämään silloin mahdollisimman täyttä elämää. Suomalaiset osaavat arvostaa kesää ja lämpöä sekä kokea onnentunteita pientenkin asioiden kautta. Edellisessä asuinpaikassani katselin usein ja mielelläni naapureita, jotka nauttivat kesästä täysin siemauksia. He olivat usein ja mielellään parvekkeella pyydystämässä vähäisiäkin auringonsäteitä. Joskus jopa tuntikausia. Ja se oli mahtavaa! Luulen, että suomalaisten onnellisuuden salaisuus on kyky nauttia pikkuasioista ja olla kiitollisia siitä, mitä elämässä on. Tähän Suomi-kokonaisuuteen kuuluvat muun muassa kotien rakkaudella vaalitut kesäterassit, veneet, matkailuvaunut ja museoautot.

Ukrainalaiset ovat paljon malttamattomampia ja jatkuvasti ikään kuin jotain vailla. He juoksevat sinne tänne ja unohtavat usein, että onni on tämä päivä ja nykyhetki. Koska eilinen meni jo, eikä huominen ole vielä tullut.

Nataliia Trokhymchuk

ALKUPERÄISTEKSTI ENGLANNIKSI

Hello to all!

I hope your summer went well! I have already returned to Finland after a 2-month vacation in Ukraine and am ready to share some of my observations with you.

I want to point out right away that I love and respect my compatriots, but the topic of the article requires such a comparison, which I will make further. Of course, Ukrainians as a nation have many good things. And maybe one day, I will write an article about what Finns could learn from Ukrainians. But that’s later. Today, let me share my thoughts on the above topic.

So, let’s start:

1. Peace and balance.

I have never seen a conflicted, irritable or aggressive Finn during this 1,5 years of my living here. Well, I saw him once, but he was inadequate because he was in a state of strong alcohol intoxication. Usually, it is quite clear that there is no point in being nervous about a problem if you can solve it, and if you can’t, then there is no need to be nervous as well, because it will not change anything. That’s why Finns mostly keep calm and try to resolve conflicts in a civilized way, thus saving their nerve cells. (Perhaps this is the secret of their longevity and good health?)

2. Treating employees with respect and attention.

I have worked in several places, my friends work for different employers. However, I have never experienced or heard stories from compatriots about bad treatment from Finnish employers and managers. Even if an employee made a very stupid and serious mistake, they will be spoken to with respect and understanding, trying to understand the situation and help avoid such problems in the future. And of course, no employer can have unregistered or uninsured employees, or invent any of their own sanctions that are not provided for by law. In Ukraine, the situation is very different.

3. Careful attitude towards nature. Garbage sorting.

Finland is a country with a very high level of plastic use, in stores there are really many products packed in individual packages (in Ukraine it is many times less). However, the Finns sort their garbage and then recycle it. And I saw that a lot of packages have the words “made from recycled materials”. And of course, no one leaves garbage behind in an unauthorized place. And fines for unauthorized killing of animals, poaching reach tens of thousands of euros or an offender can even be imprisoned. State policy in Ukraine regarding all these things should be stricter.

4. Active and bright old age.

Personally, it is a pure pleasure for me to observe Finnish pensioners who live a full and happy life. I admire older people who play sports, travel, learn languages ​​and pursue their dreams. Unfortunately, the situation in Ukraine is completely different. Our grandparents are all mostly very sick and poor. When in Finland pensioners work for pleasure, in Ukraine – from hopelessness. I know many elderly people here, even in Sauvo, who have lively, bright eyes, who are starting new hobbies and enjoying life. At the same time, the eyes of Ukrainian elderly people are very tired and with a lack energy. And this is one of the saddest things.

5. The ability to live in the moment and enjoy life.

This is something that becomes especially noticeable with the onset of heat. Given that the summer in Fi is short and there are few sunny days, Finns try to catch every day with good weather and live life to the fullest. It seems to me that Finnish people know how to really appreciate summer, warmth and feel happiness from very simple things. When I lived in another house before, I really liked watching the neighbors across the yard. They liked to go out on the balcony, stand there and catch the sun’s rays. It could be for hours! And it’s great! I think the secret to Finnish happiness is the ability to enjoy the simple things and be grateful for what you have. And it also explains the Finns’ love for terraces, boats, trailers and retro cars. Ukrainians are much more anxious, they are constantly not enough, they are always running somewhere and often forget that happiness can be felt only today, because yesterday has already passed and tomorrow has not yet come.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän